Nawyk, z którego warto zrezygnować. Ulga dla organizmu

Pobudza, dodaje sił, smakuje w każdej postaci, jest nieodłącznym towarzyszem w pracy. Pijemy ją bez namysłu o poranku, w południe, a niektórzy raczą się kawą nawet wieczorem. Wiemy, że wpływa pozytywnie na zdrowie, ale co się stanie, gdy nagle skończymy z codziennym rytuałem?

Picie kawyPicie kawy
Źródło zdjęć: © Getty Images | Wirestock

Odstawienie kawy – pierwsza reakcja organizmu

Ci, którzy podjęli się zaryzykować i wziąć udział w eksperymencie, polegającym na zerwaniu z nałogiem z dnia na dzień, przyznają, że pierwsza reakcja organizmu jest… gwałtowna. Co możesz poczuć, jeśli zdecydujesz, że jutrzejszy dzień rozpoczniesz już bez kawy?

  • senność
  • kłopoty z koncentracją
  • ból głowy
  • spadek ciśnienia krwi
  • otępienie
  • nerwowość
  • zwiększenie apetytu zniechęcenie

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za karton po mleku i przygotowałam w nim pyszny deser. Moja rodzina go uwielbia

To naturalna reakcja organizmu na brak kofeiny, do której był przyzwyczajony. Jak się jednak okazuje, te objawy ustępują – po jednym lub po kilku dniach. A jakich efektów możemy się spodziewać po kilku tygodniach abstynencji od małej czarnej?

Jak odstawienie kawy wpływa na organizm?

  1. Kofeina powoduje w organizmie wzrost adrenaliny o 200 procent i kortyzolu o 30 procent. Długotrwałe działanie obu hormonów na organizm ma zgubny wpływ na gospodarkę hormonalną. Odstawienie kawy pozwala na uregulowanie poziomu hormonów stresu.
  2. Brak gwałtownych skoków cukru. Wypicie kawy powoduje nagły wzrost cukru we krwi. Nagły, lecz chwilowy, a jeśli pijemy kilka filiżanek kawy dziennie, to fundujemy organizmowi prawdziwą huśtawkę.
  3. Uregulowanie ciśnienia krwi. Picie kawy powoduje skoki ciśnienia – jedna filiżanka kawy podnosi ciśnienie, które w niedługim czasie gwałtownie spada. Odstawienie kawy pozwala na ustabilizowanie jego poziomu.
  4. Zmniejszenie podrażnienia błony śluzowej żołądka. Pita zwłaszcza na czczo kawa może podrażniać ścianki żołądka i pobudzać produkcję nadmiernej ilości soku żołądkowego.
  5. Zęby. Osad z kawy i herbaty zmienia kolor zębów – są poszarzałe lub pożółknięte. Jeśli zrezygnujemy z kawy, bielsze zęby będą jednym z najbardziej widocznych efektów naszego eksperymentu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia