Każdy pił mrożoną herbatę. Ale mało kto słyszał o tej na zimno. Jest najzdrowsza
Z całą pewnością nie raz słyszałaś o mrożonej herbacie, ale czy kiedykolwiek piłaś herbatę na zimno? To znacznie zdrowszy odpowiednik herbaty, który jest prawdziwą bombą antyoksydantów. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.
26.08.2023 09:16
Cold brew to herbata lub kawa przygotowana metodą macerowania. Zamiast parzyć ziarna czy liście, zalewa się je zimną wodą i "parzy" przez kilkanaście kolejnych godzin. Taki napój obfituje w szereg antyoksydantów i co ważne, jest pozbawiony charakterystycznej goryczki.
Herbata przygotowywana metodą na zimno znacznie różni się od swojej popularnej, mrożonej wersji. Po pierwsze - nie zawiera cukru. Po drugie - dzięki macerowaniu, posiada szereg cennych substancji odżywczych. Wyjaśniamy, jak przygotować herbatę na zimno i dlaczego warto pić ją w trakcie upałów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na czym polega macerowanie?
Macerowanie to długie moczenie wybranych produktów, najczęściej roślinnych (np. liści herbaty, ziaren kawy, ziół) w wodzie, alkoholu lub tłuszczu. Proces wpływa na smak, kolor i konsystencję potrawy czy napoju. W przeciągu ostatnich kilku lat szczególną popularnością cieszy się kawa i herbata macerowana na zimno. Najczęściej podaje się ją pod nazwą cold brew, co po angielsku oznacza "parzenie na zimno".
Taki napój ma bardzo bogaty smak, a także mnóstwo cennych minerałów i witamin, a wśród nich, polifenole, które redukują liczbę wolnych rodników w ciele. Regularne picie herbaty spowolni procesy starzenia i zminimalizuje ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób. Co więcej, wedle badań opublikowanych przez "British Journal of Nutrition" w 2011 roku, herbata parzona metodą "na zimno" nawadnia w podobnym stopniu jak woda. W trakcie upału można pić ją dosłownie litrami.
Jak przygotować herbatę na zimno?
W procesie parzenia na zimno najważniejsza jest jakość produktu. Jeśli chcesz, żeby herbata była aromatyczna i naturalnie słodka, wybierz herbatę liściastą, możliwie najlepszej jakości. Dostaniesz ją w herbaciarniach i sklepach z herbatą. Drugim, równie ważnym składnikiem jest woda. Wybierz wodę mineralną, niegazowaną. Jakość wody jest bardzo ważna, bowiem wpływa na smak napoju.
Herbata parzona na zimno - przepis
Składniki:
- 6-7 łyżeczek jakościowej herbaty liściastej,
- litr wody mineralnej,
- opcjonalnie: cukier, ksylitol, miód, syrop z agawy.
Przygotowanie:
- Herbatę wsyp do wysokiego naczynia, np. karafki.
- Zalej ją wodą. I wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
- Po 12 godzinach herbata jest gotowa do spożycia. Możesz dodać do niej nieco wybranego przez siebie słodzika i kilka kostek lodu.