Każdy pił mrożoną herbatę. Ale mało kto słyszał o tej na zimno. Jest najzdrowsza

Z całą pewnością nie raz słyszałaś o mrożonej herbacie, ale czy kiedykolwiek piłaś herbatę na zimno? To znacznie zdrowszy odpowiednik herbaty, który jest prawdziwą bombą antyoksydantów. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Herbata parzona "na zimno". W sam raz na upały.Herbata parzona "na zimno". W sam raz na upały.
Źródło zdjęć: © Unsplash

Cold brew to herbata lub kawa przygotowana metodą macerowania. Zamiast parzyć ziarna czy liście, zalewa się je zimną wodą i "parzy" przez kilkanaście kolejnych godzin. Taki napój obfituje w szereg antyoksydantów i co ważne, jest pozbawiony charakterystycznej goryczki.

Herbata przygotowywana metodą na zimno znacznie różni się od swojej popularnej, mrożonej wersji. Po pierwsze - nie zawiera cukru. Po drugie - dzięki macerowaniu, posiada szereg cennych substancji odżywczych. Wyjaśniamy, jak przygotować herbatę na zimno i dlaczego warto pić ją w trakcie upałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Na czym polega macerowanie?

Macerowanie to długie moczenie wybranych produktów, najczęściej roślinnych (np. liści herbaty, ziaren kawy, ziół) w wodzie, alkoholu lub tłuszczu. Proces wpływa na smak, kolor i konsystencję potrawy czy napoju. W przeciągu ostatnich kilku lat szczególną popularnością cieszy się kawa i herbata macerowana na zimno. Najczęściej podaje się ją pod nazwą cold brew, co po angielsku oznacza "parzenie na zimno".

Taki napój ma bardzo bogaty smak, a także mnóstwo cennych minerałów i witamin, a wśród nich, polifenole, które redukują liczbę wolnych rodników w ciele. Regularne picie herbaty spowolni procesy starzenia i zminimalizuje ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób. Co więcej, wedle badań opublikowanych przez "British Journal of Nutrition" w 2011 roku, herbata parzona metodą "na zimno" nawadnia w podobnym stopniu jak woda. W trakcie upału można pić ją dosłownie litrami.

Jak przygotować herbatę na zimno?

W procesie parzenia na zimno najważniejsza jest jakość produktu. Jeśli chcesz, żeby herbata była aromatyczna i naturalnie słodka, wybierz herbatę liściastą, możliwie najlepszej jakości. Dostaniesz ją w herbaciarniach i sklepach z herbatą. Drugim, równie ważnym składnikiem jest woda. Wybierz wodę mineralną, niegazowaną. Jakość wody jest bardzo ważna, bowiem wpływa na smak napoju.

Herbata parzona na zimno - przepis

Składniki:

  • 6-7 łyżeczek jakościowej herbaty liściastej,
  • litr wody mineralnej,
  • opcjonalnie: cukier, ksylitol, miód, syrop z agawy.

Przygotowanie:

  1. Herbatę wsyp do wysokiego naczynia, np. karafki.
  2. Zalej ją wodą. I wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
  3. Po 12 godzinach herbata jest gotowa do spożycia. Możesz dodać do niej nieco wybranego przez siebie słodzika i kilka kostek lodu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀