PrzepisNapojeOrzeźwiająca herbata owocowa. Już nigdy nie kupisz w sklepie

Orzeźwiająca herbata owocowa. Już nigdy nie kupisz w sklepie

Pyszności; Orzeźwiająca herbata owocowa
Pyszności; Orzeźwiająca herbata owocowa
Źródło zdjęć: © Pyszności

14.08.2023 07:58, aktual.: 16.03.2024 15:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obłędnie pyszna mrożona herbata brzoskwiniowa to najlepszy napój na lato. Prosty skład i o wiele lepszy smak niż ze sklepu. Świetnie nawadnia i jest zdrowa.

Kiedy za oknem słońce daje się we znaki, a z nieba leje się żar, chętnie sięgam po napoje, które częstują chłodem i niosą niesamowite orzeźwienie. Poza wodą i lemoniadami sięgam często po mrożoną herbatę. Chociaż sklepowe półki uginają się pod wyborem smaków i wariantów, to często skład tego napoju pozostawia wiele do życzenia. Kupiłam kiedyś jedną z herbat i przeraziłam się, jak mocno słodka jest. Lista składników była również zdecydowanie za długa, więc postanowiłam, że mrożoną herbatę brzoskwiniową zrobię sama w domu. Był to zdecydowanie strzał w dziesiątkę - nie dość, że smakuje o niebo lepiej niż ta z butelki, to na dodatek jest o wiele tańsza. Nie wyobrażam sobie lata bez tego napoju, a moi bliscy wypijają ogromne ilości domowej mrożonej herbaty. Ten przepis to hit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona herbata brzoskwiniowa

Składniki:

  • 4 brzoskwinie,
  • 3 cytryny - sok,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 torebki czarnej herbaty,
  • 1,5 litra wody.

Dodatki:

  • Lód,
  • cytryny,
  • rozmaryn/mięta.

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie myję i kroję w niezbyt dużą kostkę, usuwając ze środka dużą pestkę. Przekładam do garnka, dodaję do nich cukier oraz sok wyciśnięty z trzech cytryn. Gdy masa się zagotuje, wlewam wodę i gotuję. Jeśli owoce są bardzo słodkie, możesz zmniejszyć ilość cukru, a herbatę ewentualnie dosłodzić później.
  2. Do zagotowanych brzoskwiń z wodą dodaję herbatę i parzę przez 5-6 minut.
  3. Całość przelewam przez drobne sitko i odstawiam do wystudzenia.
  4. Herbatę przechowuję w dzbanku w lodówce. Szklanki napełniam kostkami lodu, dorzucam plasterki cytryny lub limonki i zielony akcent w postaci mięty lub rozmarynu. Wypełniam schłodzoną herbatą i cieszę się pysznym, orzeźwiającym smakiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także