Orzeźwiająca herbata owocowa. Już nigdy nie kupisz w sklepie

Obłędnie pyszna mrożona herbata brzoskwiniowa to najlepszy napój na lato. Prosty skład i o wiele lepszy smak niż ze sklepu. Świetnie nawadnia i jest zdrowa.

Pyszności; Orzeźwiająca herbata owocowaPyszności; Orzeźwiająca herbata owocowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy za oknem słońce daje się we znaki, a z nieba leje się żar, chętnie sięgam po napoje, które częstują chłodem i niosą niesamowite orzeźwienie. Poza wodą i lemoniadami sięgam często po mrożoną herbatę. Chociaż sklepowe półki uginają się pod wyborem smaków i wariantów, to często skład tego napoju pozostawia wiele do życzenia. Kupiłam kiedyś jedną z herbat i przeraziłam się, jak mocno słodka jest. Lista składników była również zdecydowanie za długa, więc postanowiłam, że mrożoną herbatę brzoskwiniową zrobię sama w domu. Był to zdecydowanie strzał w dziesiątkę - nie dość, że smakuje o niebo lepiej niż ta z butelki, to na dodatek jest o wiele tańsza. Nie wyobrażam sobie lata bez tego napoju, a moi bliscy wypijają ogromne ilości domowej mrożonej herbaty. Ten przepis to hit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Mrożona herbata brzoskwiniowa

Składniki:

  • 4 brzoskwinie,
  • 3 cytryny - sok,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 torebki czarnej herbaty,
  • 1,5 litra wody.

Dodatki:

  • Lód,
  • cytryny,
  • rozmaryn/mięta.

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie myję i kroję w niezbyt dużą kostkę, usuwając ze środka dużą pestkę. Przekładam do garnka, dodaję do nich cukier oraz sok wyciśnięty z trzech cytryn. Gdy masa się zagotuje, wlewam wodę i gotuję. Jeśli owoce są bardzo słodkie, możesz zmniejszyć ilość cukru, a herbatę ewentualnie dosłodzić później.
  2. Do zagotowanych brzoskwiń z wodą dodaję herbatę i parzę przez 5-6 minut.
  3. Całość przelewam przez drobne sitko i odstawiam do wystudzenia.
  4. Herbatę przechowuję w dzbanku w lodówce. Szklanki napełniam kostkami lodu, dorzucam plasterki cytryny lub limonki i zielony akcent w postaci mięty lub rozmarynu. Wypełniam schłodzoną herbatą i cieszę się pysznym, orzeźwiającym smakiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej