Orzeźwiająca herbata owocowa. Już nigdy nie kupisz w sklepie
Obłędnie pyszna mrożona herbata brzoskwiniowa to najlepszy napój na lato. Prosty skład i o wiele lepszy smak niż ze sklepu. Świetnie nawadnia i jest zdrowa.
14.08.2023 | aktual.: 16.03.2024 15:00
Kiedy za oknem słońce daje się we znaki, a z nieba leje się żar, chętnie sięgam po napoje, które częstują chłodem i niosą niesamowite orzeźwienie. Poza wodą i lemoniadami sięgam często po mrożoną herbatę. Chociaż sklepowe półki uginają się pod wyborem smaków i wariantów, to często skład tego napoju pozostawia wiele do życzenia. Kupiłam kiedyś jedną z herbat i przeraziłam się, jak mocno słodka jest. Lista składników była również zdecydowanie za długa, więc postanowiłam, że mrożoną herbatę brzoskwiniową zrobię sama w domu. Był to zdecydowanie strzał w dziesiątkę - nie dość, że smakuje o niebo lepiej niż ta z butelki, to na dodatek jest o wiele tańsza. Nie wyobrażam sobie lata bez tego napoju, a moi bliscy wypijają ogromne ilości domowej mrożonej herbaty. Ten przepis to hit.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożona herbata brzoskwiniowa
Składniki:
- 4 brzoskwinie,
- 3 cytryny - sok,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 torebki czarnej herbaty,
- 1,5 litra wody.
Dodatki:
- Lód,
- cytryny,
- rozmaryn/mięta.
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie myję i kroję w niezbyt dużą kostkę, usuwając ze środka dużą pestkę. Przekładam do garnka, dodaję do nich cukier oraz sok wyciśnięty z trzech cytryn. Gdy masa się zagotuje, wlewam wodę i gotuję. Jeśli owoce są bardzo słodkie, możesz zmniejszyć ilość cukru, a herbatę ewentualnie dosłodzić później.
- Do zagotowanych brzoskwiń z wodą dodaję herbatę i parzę przez 5-6 minut.
- Całość przelewam przez drobne sitko i odstawiam do wystudzenia.
- Herbatę przechowuję w dzbanku w lodówce. Szklanki napełniam kostkami lodu, dorzucam plasterki cytryny lub limonki i zielony akcent w postaci mięty lub rozmarynu. Wypełniam schłodzoną herbatą i cieszę się pysznym, orzeźwiającym smakiem.