Mrożona herbata arbuzowa - przepis. Owocowo-herbaciane orzeźwienie

Szukasz możliwości orzeźwienia w upalne dni? Jeśli tak to warto sięgnąć po popularne owoce i warzywa, z których możesz przygotować orzeźwiające napoje. Świetnie sprawdzi się tu herbata arbuzowa, którą warto przygotować w czasie, gdy trwa sezon na arbuzy. Jak w prosty sposób przygotować ten mrożony i orzeźwiający napój?

ObrazekMrożona herbata arbuzowa - Pyszności; Foto canva.com
Karol Wiak

Wspaniale chłodzi, szybko się robi i jest fantastyczna na upały - te określenia idealnie pasują do tej mrożonej herbaty, którą przygotujesz z wykorzystaniem arbuza. Oczywiście, możesz tu również użyć inne sezonowe owoce. Pamiętaj, że picie płynów podczas upałów jest szczególnie ważne. Warto sięgać po zdrowe produkty spożywcze, z których możesz przygotować smaczne i orzeźwiające napoje.

Mrożona herbata arbuzowa

Szukasz idealnego napoju, który skutecznie ugasi pragnienie i zapewni orzeźwienie w letnie dni? Mrożona herbata arbuzowa to doskonały wybór. Połączenie soczystego arbuzowego smaku z aromatem świeżej herbaty sprawia, że ten napój jest nie tylko smaczny, ale także orzeźwiający. Przygotuj się na orzeźwiające doznania, korzystając z naszego prostego przepisu na mrożoną herbatę arbuzową.

Obrazek
Arbuz świetnie się sprawdzi do przygotowania mrożonej herbaty - Pyszności; Foto Canva.com

Herbata arbuzowa przepis

Ten orzeźwiający napój idealnie sprawdzi się w upalne dni. Przygotuj się na smakowite i orzeźwiające doznania z mrożoną herbatą arbuzową.

Składniki:

  • 40 g zielonej herbaty,
  • litr niegazowanej wody,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • 200 g arbuza,
  • kostki lodu,
  • łyżka soku z cytryny.
Obrazek
Mrożona herbata arbuzowa od razu ugasi pragnienie - Pyszności; Foto canva.com

Przygotowanie mrożonej herbaty arbuzowej krok po kroku

Jeśli planujesz zrobić mrożoną herbatę arbuzową, to wiedz, że ten proces zajmie ci zaledwie kilka minut. Czego się jednak nie zrobi dla tego wspaniałego, arbuzowego orzeźwienia. Przetestuj tę recepturę już dziś!

  1. Zagotuj wodę.
  2. Zaparz herbatę, dodając wrzącą wodę do torebki herbaty lub liści herbaty.
  3. Pozwól herbacie naciągnąć się i ostygnąć, aby uzyskać pełny smak i aromat.
  4. Dodaj cukier trzcinowy do herbaty i zamieszaj, aż się rozpuści. Możesz dostosować ilość cukru do swojego gustu.
  5. Pokrój arbuza na małe kawałki, usuwając pestki.
  6. Z pomocą blendera zmiksuj arbuza, aby uzyskać gładkie puree.
  7. Dodaj miąższ z arbuza i sok z cytryny do herbaty.
  8. Zamieszaj, aby składniki się połączyły.
  9. Podawaj mrożoną herbatę z kostkami lodu, aby uzyskać orzeźwiający efekt. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej