Mrożona herbata arbuzowa - przepis. Owocowo-herbaciane orzeźwienie

Szukasz możliwości orzeźwienia w upalne dni? Jeśli tak to warto sięgnąć po popularne owoce i warzywa, z których możesz przygotować orzeźwiające napoje. Świetnie sprawdzi się tu herbata arbuzowa, którą warto przygotować w czasie, gdy trwa sezon na arbuzy. Jak w prosty sposób przygotować ten mrożony i orzeźwiający napój?

ObrazekMrożona herbata arbuzowa - Pyszności; Foto canva.com
Karol Wiak

Wspaniale chłodzi, szybko się robi i jest fantastyczna na upały - te określenia idealnie pasują do tej mrożonej herbaty, którą przygotujesz z wykorzystaniem arbuza. Oczywiście, możesz tu również użyć inne sezonowe owoce. Pamiętaj, że picie płynów podczas upałów jest szczególnie ważne. Warto sięgać po zdrowe produkty spożywcze, z których możesz przygotować smaczne i orzeźwiające napoje.

Mrożona herbata arbuzowa

Szukasz idealnego napoju, który skutecznie ugasi pragnienie i zapewni orzeźwienie w letnie dni? Mrożona herbata arbuzowa to doskonały wybór. Połączenie soczystego arbuzowego smaku z aromatem świeżej herbaty sprawia, że ten napój jest nie tylko smaczny, ale także orzeźwiający. Przygotuj się na orzeźwiające doznania, korzystając z naszego prostego przepisu na mrożoną herbatę arbuzową.

Obrazek
Arbuz świetnie się sprawdzi do przygotowania mrożonej herbaty - Pyszności; Foto Canva.com

Herbata arbuzowa przepis

Ten orzeźwiający napój idealnie sprawdzi się w upalne dni. Przygotuj się na smakowite i orzeźwiające doznania z mrożoną herbatą arbuzową.

Składniki:

  • 40 g zielonej herbaty,
  • litr niegazowanej wody,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • 200 g arbuza,
  • kostki lodu,
  • łyżka soku z cytryny.
Obrazek
Mrożona herbata arbuzowa od razu ugasi pragnienie - Pyszności; Foto canva.com

Przygotowanie mrożonej herbaty arbuzowej krok po kroku

Jeśli planujesz zrobić mrożoną herbatę arbuzową, to wiedz, że ten proces zajmie ci zaledwie kilka minut. Czego się jednak nie zrobi dla tego wspaniałego, arbuzowego orzeźwienia. Przetestuj tę recepturę już dziś!

  1. Zagotuj wodę.
  2. Zaparz herbatę, dodając wrzącą wodę do torebki herbaty lub liści herbaty.
  3. Pozwól herbacie naciągnąć się i ostygnąć, aby uzyskać pełny smak i aromat.
  4. Dodaj cukier trzcinowy do herbaty i zamieszaj, aż się rozpuści. Możesz dostosować ilość cukru do swojego gustu.
  5. Pokrój arbuza na małe kawałki, usuwając pestki.
  6. Z pomocą blendera zmiksuj arbuza, aby uzyskać gładkie puree.
  7. Dodaj miąższ z arbuza i sok z cytryny do herbaty.
  8. Zamieszaj, aby składniki się połączyły.
  9. Podawaj mrożoną herbatę z kostkami lodu, aby uzyskać orzeźwiający efekt. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯