Jedz codziennie dwa plastry. Obniżysz ciśnienie i pożegnasz ból stawów

Arbuz, zwany też kawonem, to niskokaloryczny owoc doskonale gaszący pragnienie. Kiedy z nieba leje się żar, warto sięgnąć po plaster czy dwa arbuza. Tym samym zaspokoimy ochotę na słodkie i dostarczymy organizmowi wielu witamin i potasu. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć ten owoc do diety. 

ObrazekArbuz to źródło wielu witamin i innych dobroczynnych związków - Pyszności; Fot. Pixabay

Około 500 gramów to optymalna ilość arbuza, jaką warto zjeść dziennie. Taka dawka tego owocu dostarczy nam witamin, minerałów oraz pozytywnie wpłynie na zdrowie, ze względu na obecne w arbuzie przeciwutleniacze i inne dobroczynne związki. Owoc ten jest niskokaloryczny (150 kcal w 500 gramach) i zaspokaja ochotę na słodycze. Co jeszcze warto wiedzieć o arbuzie?

Arbuz w codziennej diecie. Nawadnia i dostarcza witamin

Arbuz składa się w większości z wody, więc jest doskonałym owocem, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu. Spożywanie tych owoców może być szczególnie korzystne w czasie upałów i wysokich temperatur, kiedy łatwo o odwodnienie. Arbuz posiada też właściwości detoksykacyjne. Działa jak naturalny środek oczyszczający organizm, pomagając w eliminacji toksyn i odpadów z naszego ciała.

Arbuz jest źródłem witaminy C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i działa jako antyoksydant. Zawiera również witaminę A, która jest ważna dla zdrowia wzroku, skóry i układu odpornościowego. Owoc ten jest bogaty w potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Jeden plaster, czyli ok. 350 g arbuza dostarcza 392 mg potasu i pokrywa prawie 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto arbuz jest źródłem beta-kryptoksantyny. To pigment, który może chronić stawy przed bolesnym stanem zapalnym. 

Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego warto codziennie jeść arbuza?

Arbuz zawiera przeciwutleniacze, takie jak likopen, który jest związany z ochroną przed pewnymi rodzajami raka, a także ze zdrowiem serca. Owoc ten ma również pozytywny wpływ na stan skóry. Dzięki wysokiej zawartości witamin i składników odżywczych spożywanie arbuza codziennie może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, nawilżenia i zmniejszenia widoczności trądziku czy zaczerwienień. Natomiast naturalne przeciwutleniacze chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia.

Arbuz zawiera cytrulinę, która odpowiada za lepszy przepływ krwi w organizmie. Warto wiedzieć, że cytrulina jest przekształcana w organizmie w argininę - aminokwas, który ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne i wpływające na ich elastyczność. Efektem ubocznym działania argininy jest wpływ na pobudzenie seksualne bez względu na płeć. Arbuz zaliczany jest do naturalnych afrodyzjaków, których regularne jedzenie przyczynia się do poprawy sprawności seksualnej.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇