Zamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytu

Szukasz pomysłu na prostą, ale efektowną przekąskę, która zachwyci Twoich gości? Mam dla ciebie idealną propozycję - zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem! To danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale również niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników i kilkanaście minut w piekarniku, aby wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Zamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytuZamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zamiast klasycznie układać na desce, czasami warto sięgnąć po piekarnik, by przygotować wyjątkową przekąskę, która rozpływa się w ustach. Ser camembert pieczony z czosnkiem i rozmarynem to propozycja, która zachwyca zarówno smakiem, jak i prezentacją. Przygotowanie tego wykwintnego dania nie zajmuje wiele czasu, a lista składników jest krótka i prosta. Gotowi na niezwykłą kulinarną podróż?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób truskawkowy sernik z kruszonką, a cała rodzina od razu poprosi o dokładny przepis

Jak zrobić zapiekany camembert?

Przepis na pieczony ser camembert z czosnkiem i rozmarynem to nie tylko smakowita, ale i prosta w wykonaniu przekąska. Wystarczy kilka składników, by stworzyć prawdziwy festiwal smaków. Kluczem do sukcesu są tu oczywiście główne składniki: ser camembert, czosnek, gałązki rozmarynu, świeżo zmielony kolorowy pieprz i oliwa z oliwek.

Składniki:

  • 2 sery camembert,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Natnij skórkę sera w kratkę i umieścić w formie do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. W nacięcia włóż pokrojony czosnek.
  2. Posyp wierzch pieprzem i ułóż gałązki rozmarynu. Skrop oliwą z oliwek.
  3. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut.
  4. Podawaj z żurawiną, orzechami włoskimi oraz pieczywem lub krakersami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do zapiekanego camemberta możesz dodać inne zioła, np. tymianek lub oregano.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do sera szczyptę chili.
  • Zapiekany camembert możesz podawać jako przekąskę lub jako danie główne.
  • Do sera możesz podać kieliszek czerwonego wina.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym i aromatycznym zapiekanym camembertem, który z pewnością zachwyci twoich gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione