PrzepisPrzekąskiZamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytu

Zamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytu

Zamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytu
Zamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.05.2024 11:37, aktual.: 12.05.2024 11:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na prostą, ale efektowną przekąskę, która zachwyci Twoich gości? Mam dla ciebie idealną propozycję - zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem! To danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale również niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników i kilkanaście minut w piekarniku, aby wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Zamiast klasycznie układać na desce, czasami warto sięgnąć po piekarnik, by przygotować wyjątkową przekąskę, która rozpływa się w ustach. Ser camembert pieczony z czosnkiem i rozmarynem to propozycja, która zachwyca zarówno smakiem, jak i prezentacją. Przygotowanie tego wykwintnego dania nie zajmuje wiele czasu, a lista składników jest krótka i prosta. Gotowi na niezwykłą kulinarną podróż?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić zapiekany camembert?

Przepis na pieczony ser camembert z czosnkiem i rozmarynem to nie tylko smakowita, ale i prosta w wykonaniu przekąska. Wystarczy kilka składników, by stworzyć prawdziwy festiwal smaków. Kluczem do sukcesu są tu oczywiście główne składniki: ser camembert, czosnek, gałązki rozmarynu, świeżo zmielony kolorowy pieprz i oliwa z oliwek.

Składniki:

  • 2 sery camembert,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Natnij skórkę sera w kratkę i umieścić w formie do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. W nacięcia włóż pokrojony czosnek.
  2. Posyp wierzch pieprzem i ułóż gałązki rozmarynu. Skrop oliwą z oliwek.
  3. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut.
  4. Podawaj z żurawiną, orzechami włoskimi oraz pieczywem lub krakersami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do zapiekanego camemberta możesz dodać inne zioła, np. tymianek lub oregano.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do sera szczyptę chili.
  • Zapiekany camembert możesz podawać jako przekąskę lub jako danie główne.
  • Do sera możesz podać kieliszek czerwonego wina.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym i aromatycznym zapiekanym camembertem, który z pewnością zachwyci twoich gości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także