PrzepisPrzekąskiZamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytu

Zamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytu

Szukasz pomysłu na prostą, ale efektowną przekąskę, która zachwyci Twoich gości? Mam dla ciebie idealną propozycję - zapiekany camembert z czosnkiem i rozmarynem! To danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale również niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników i kilkanaście minut w piekarniku, aby wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Zamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytu
Zamiast układać na desce, wkładam do piekarnika. Goście aż piszczą z zachwytu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.05.2024 | aktual.: 12.05.2024 11:59

Zamiast klasycznie układać na desce, czasami warto sięgnąć po piekarnik, by przygotować wyjątkową przekąskę, która rozpływa się w ustach. Ser camembert pieczony z czosnkiem i rozmarynem to propozycja, która zachwyca zarówno smakiem, jak i prezentacją. Przygotowanie tego wykwintnego dania nie zajmuje wiele czasu, a lista składników jest krótka i prosta. Gotowi na niezwykłą kulinarną podróż?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić zapiekany camembert?

Przepis na pieczony ser camembert z czosnkiem i rozmarynem to nie tylko smakowita, ale i prosta w wykonaniu przekąska. Wystarczy kilka składników, by stworzyć prawdziwy festiwal smaków. Kluczem do sukcesu są tu oczywiście główne składniki: ser camembert, czosnek, gałązki rozmarynu, świeżo zmielony kolorowy pieprz i oliwa z oliwek.

Składniki:

  • 2 sery camembert,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Natnij skórkę sera w kratkę i umieścić w formie do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. W nacięcia włóż pokrojony czosnek.
  2. Posyp wierzch pieprzem i ułóż gałązki rozmarynu. Skrop oliwą z oliwek.
  3. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut.
  4. Podawaj z żurawiną, orzechami włoskimi oraz pieczywem lub krakersami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do zapiekanego camemberta możesz dodać inne zioła, np. tymianek lub oregano.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do sera szczyptę chili.
  • Zapiekany camembert możesz podawać jako przekąskę lub jako danie główne.
  • Do sera możesz podać kieliszek czerwonego wina.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym i aromatycznym zapiekanym camembertem, który z pewnością zachwyci twoich gości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
camembertprzekąskaprzepis
Wybrane dla Ciebie