Kawa z tym dodatkiem smakuje jak z najlepszej kawiarni. Będziesz w szoku
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, w którym motywem przewodnim będą jajka. Z ich wykorzystaniem, można przygotować wiele wspaniałych pyszności. Warto jednak zwrócić uwagę na to, co po nich pozostaje. Wodą po ich gotowaniu można podlać kwiatki, a skorupki po jajkach dodać do kawy. Dlaczego kawa i skorupki to dobre połączenie?
30.03.2023 08:47
Kawa to napój, bez którego niezwykle trudno jest wyobrazić sobie każdy poranek. Większość osób pije ją z rozmaitymi dodatkami. Najczęściej są to przyprawy, miód, inne słodkie dodatki, czy mleko pod różną postacią. Nuty w niej zawarte powodują, że kawa może być zbyt słodka lub zbyt gorzka. Jest jednak coś, co pozwoli odpowiednio zbalansować ten smak. To wspomniane skorupki jajek, które będą naprawdę świetną opcją, jeśli jesteś miłośnikiem kawy.
Kawa jest zbyt kwaśna? Wykorzystaj skorupki z jajek!
Na smak kawy, istotny wpływ ma wiele czynników. Jednym z najważniejszych jest stopień wypalenia ziaren kawy. Czasem można trafić na kwaśną kawę, której wypicie może okazać się prawdziwym wyzwaniem i tym samym odbiera przyjemność z jej picia. A wszystko przez kwasy garbnikowe, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury, podczas parzenia napoju. Uwalniają się do kawowego naparu i nadają ma kwaśno-gorzki posmak. A można temu zaradzić, w bardzo prosty sposób.
Wystarczy, że wykorzystasz skorupki po jajkach. Dzięki nim kawa będzie delikatna, a w smaku podobna do tej, którą serwują w prawdziwej włoskiej kawiarni. Zbliża się Wielkanoc, więc skorupek będzie całe mnóstwo. Warto po nie sięgnąć, by bezpośrednio wpłynąć na smak kawy. Pamiętaj, że najpierw należy je odpowiednio przygotować. Odpowiednie kroki pozwolą ci się cieszyć tym najlepszym smakiem kawy.
Jak przygotować skorupki z jajek do kawy?
Nie wystarczy obrać jajka i wrzucić skorupki do kawy. Konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie. Wystarczy, że je zmielisz i następnie dodasz do filtra z kawą. Najpierw należy je dokładnie oczyścić — nie tylko z zewnątrz, ale również i w środku. Świetnym rozwiązaniem będzie sparzenie ich wrzątkiem. Ten sposób pozwoli ci na bezpieczne przygotowanie twojego ulubionego napoju. A jak to w ogóle możliwe, że skorupki jajek tak wpływają na kawę?
Kawa i skorupki. Dlaczego to takie dobre połączenie?
Skorupki składają się z węglanu wapnia, który ma odczyn zasadowy. To właśnie on neutralizuje kwasy garbnikowe. W ten sposób, kwaśny smak znika i ustępuje nieco delikatniejszemu aromatowi świeżo zaparzonej kawy. A wszystko to bez utraty pobudzających właściwości kawy i bez istotnego wpływu na smak. Kawa ze skorupkami zachwyci nawet największych smakoszy.
A do kawy przygotuj gniazdka bezowe w wielkanocnym wydaniu. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: