NewsyNajgorszy dodatek do rosołu, sama chemia i sól. Bosacka pokazała, jak zrobić domową wersję

Najgorszy dodatek do rosołu, sama chemia i sól. Bosacka pokazała, jak zrobić domową wersję

Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i popularyzatorka zdrowego żywienia, proponuje alternatywę - domową kostkę rosołową bez chemii. W swoim przepisie zdradza jeden ze swoich sekretów: dodaje szczyptę sproszkowanego imbiru, który nadaje potrawie wyjątkowy aromat.

Najgorszy dodatek do rosołu, sama chemia i sól. Bosacka pokazała, jak zrobić domową wersję
Najgorszy dodatek do rosołu, sama chemia i sól. Bosacka pokazała, jak zrobić domową wersję
Źródło zdjęć: © YouTube

12.05.2024 10:23

Swoim przepisem na domową kostkę rosołową podzieliła się na Youtubie znana dziennikarka kulinarna, Katarzyna Bosacka. Gwiazda zdradziła przy tym jeden ze swoich sekretów smaku swojego rosołu - do domowej kostki dodaje szczyptę sproszkowanego imbiru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na domową kostkę rosołową Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • kilka liści laurowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta kurkumy,
  • czarny pieprz do smaku,
  • płatki drożdżowe do smaku,
  • lubczyk — posiekany świeży oraz suszony,
  • kilka ziaren ziela angielskiego (może być też zmielone).

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle podsmaż cebulę. Gdy już się zarumieni, dodaj starte na tarce marchewki, seler oraz pietruszkę, a także poszatkowany por. Podsmaż przez chwilę.
  2. Dorzuć przyprawy: liście laurowe (wedle uznania jak dużo), szczyptę soli oraz imbiru, który jest sekretem smaku w kostce rosołowej Katarzyny Bosackiej. Wsyp też szczyptę kurkumy, która nada kostce ładnego, żółtego koloru, oraz pieprz. Zamiast glutaminianu sodu, który jest nieodłącznym składnikiem sklepowych kostek rosołowych, Bosacka używa płatków drożdżowych, które dają taki sam efekt. Wszystkie składniki na patelni wymieszaj.
  3. Dodaj świeży, posiekany lubczyk oraz suszony. On też nadaje smaku umami. Na koniec wrzuć jeszcze ziele angielskie.
  4. Wymieszane i podsmażone składniki przełóż do słoika lub innego wysokiego pojemnika i blenduj na gładką masę.
  5. Po tym, jak masa wystygnie, możesz zrobić z nią trzy rzeczy:
  • Schować do lodówki w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej szklanym, i przechowywać przez około tydzień.
  • Zawekować w mniejszych słoiczkach.
  • Przełożyć do foremek na kostki lodu i zamrozić, a potem włożyć kostki do torebki strunowej.

Stosując domową kostkę rosołową, możesz mieć pewność, że twój rosół będzie zdrowy, pyszny i pełen naturalnego aromatu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
katarzyna bosackakostka rosołowaprzepis
Wybrane dla Ciebie