Najgorszy dodatek do rosołu, sama chemia i sól. Bosacka pokazała, jak zrobić domową wersję

Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i popularyzatorka zdrowego żywienia, proponuje alternatywę - domową kostkę rosołową bez chemii. W swoim przepisie zdradza jeden ze swoich sekretów: dodaje szczyptę sproszkowanego imbiru, który nadaje potrawie wyjątkowy aromat.

Najgorszy dodatek do rosołu, sama chemia i sól. Bosacka pokazała, jak zrobić domową wersjęNajgorszy dodatek do rosołu, sama chemia i sól. Bosacka pokazała, jak zrobić domową wersję
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Swoim przepisem na domową kostkę rosołową podzieliła się na Youtubie znana dziennikarka kulinarna, Katarzyna Bosacka. Gwiazda zdradziła przy tym jeden ze swoich sekretów smaku swojego rosołu - do domowej kostki dodaje szczyptę sproszkowanego imbiru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z trzech składników robię genialne poduszki, w których ukrywam ulubione dodatki

Przepis na domową kostkę rosołową Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • kilka liści laurowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta kurkumy,
  • czarny pieprz do smaku,
  • płatki drożdżowe do smaku,
  • lubczyk — posiekany świeży oraz suszony,
  • kilka ziaren ziela angielskiego (może być też zmielone).

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle podsmaż cebulę. Gdy już się zarumieni, dodaj starte na tarce marchewki, seler oraz pietruszkę, a także poszatkowany por. Podsmaż przez chwilę.
  2. Dorzuć przyprawy: liście laurowe (wedle uznania jak dużo), szczyptę soli oraz imbiru, który jest sekretem smaku w kostce rosołowej Katarzyny Bosackiej. Wsyp też szczyptę kurkumy, która nada kostce ładnego, żółtego koloru, oraz pieprz. Zamiast glutaminianu sodu, który jest nieodłącznym składnikiem sklepowych kostek rosołowych, Bosacka używa płatków drożdżowych, które dają taki sam efekt. Wszystkie składniki na patelni wymieszaj.
  3. Dodaj świeży, posiekany lubczyk oraz suszony. On też nadaje smaku umami. Na koniec wrzuć jeszcze ziele angielskie.
  4. Wymieszane i podsmażone składniki przełóż do słoika lub innego wysokiego pojemnika i blenduj na gładką masę.
  5. Po tym, jak masa wystygnie, możesz zrobić z nią trzy rzeczy:
  • Schować do lodówki w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej szklanym, i przechowywać przez około tydzień.
  • Zawekować w mniejszych słoiczkach.
  • Przełożyć do foremek na kostki lodu i zamrozić, a potem włożyć kostki do torebki strunowej.

Stosując domową kostkę rosołową, możesz mieć pewność, że twój rosół będzie zdrowy, pyszny i pełen naturalnego aromatu.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis