W sklepie sięgam tylko po ten rodzaj bułek. Są najzdrowsze

Uwielbiasz pieczywo, ale szukasz zdrowszej alternatywy dla bułek czy chleba z mąki wysokooczyszczonej? Katarzyna Bosacka wskazała kilka najlepszych wyborów. Sama często sięgam po te bułki.

Jakie bułki są najzdrowsze?Jakie bułki są najzdrowsze?
Źródło zdjęć: © Canva | 1195798

Katarzyna Bosacka, edukatorka konsumencka i dziennikarka, opowiedziała co nieco na temat pieczywa. Tym razem na tapet wrzuciła uwielbiane przez wielu bułki i wskazała, które są najlepszym, a które najgorszym wyborem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawia się na stole, wszyscy są pod wielkim wrażeniem

Jakie bułki są najzdrowsze? Katarzyna Bosacka poleca

Co wybrać zamiast klasycznej białej bułki z mąki wysokooczyszczonej? Katarzyna Bosacka poleca sięgać przede wszystkim po pieczywo żytnie na zakwasie, które - jak dodaje - jest naturalne i bogate w wartości odżywcze, a także pomaga w trawieniu i reguluje poziom cukru we krwi. Zdrowszym wyborem będzie też bułka grahamka.

- Ona również jest zrobiona z pszenicy, ale jest to pszenica pełnoziarnista (...) Grahamka ma dużo więcej błonnika, dużo więcej witamin z grupy B i składników mineralnych - wyjaśnia ekspertka.

Bosacka poleca też bułki orkiszowe. Jak wyjaśnia, orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Dodaje, że taki rodzaj pieczywa zawiera błonnik i składniki mineralne, a także jest syty i smaczny. Ekspertka podkreśla również, by nie dać się zwieść nazwom. Czym innym jest bowiem bułka wieloziarnista, a czym innym pełnoziarnista. Ta druga powstaje z mąki z pełnego ziarna, daje uczucie sytości na dłużej i jest bogata w błonnik oraz witaminy. Natomiast wypieki wieloziarniste są jedynie z dodatkiem ziaren.

Jakich bułek unikać?

Bosacka radzi unikać pieczywa z mąki wysokooczyszczonej, które dostarcza jedynie energii i nie ma w sobie wartości odżywczych. Białe bułki mogą prowadzić również do wahań cukru we krwi. Podobnie bułki maślane, które są bogate w tłuszcz i cukier, a ubogie w błonnik. Niezalecane jest też pieczywo z dodatkiem sztucznych składników: konserwantów, polepszaczy smaku, sztucznych barwników.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem