Katarzyna Bosacka wzięła do ręki lody i od razu to zauważyła. Teraz ostrzega innych

Lody to pyszny i orzeźwiający deser, po który chętnie sięgamy w letnie dni. Niestety, nie wszystkie lody są tak dobre, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie ostrożni powinniśmy być z lodami w proszku, które często są jedynie namiastką prawdziwych lodów i mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia składniki.

Katarzyna Bosacka wzięła do ręki lody i od razu to zauważyła. Teraz ostrzega innychKatarzyna Bosacka wzięła do ręki lody i od razu to zauważyła. Teraz ostrzega innych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Lody - letni deser, który kojarzy się z radością i orzeźwieniem. Jednak, co kryje się za pozornie niewinnymi opakowaniami proszkowych lodów? Katarzyna Bosacka, znana ze swojej wrażliwości na tematy żywieniowe, wzięła pod lupę właśnie ten produkt. Jej ostrzeżenie jest jak alarm, który powinien dotrzeć do każdego, kto ceni zdrowie i jakość spożywanych produktów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Co kryje się w lodach w proszku?

Skład lodów w proszku, który badała Bosacka, jest zatrważający. Na pierwszym miejscu znajduje się cukier, a zaraz za nim syrop glukozowy. Te dwa składniki to bomba kaloryczna i cukrowa, która może prowadzić do nadwagi, otyłości, a nawet cukrzycy.

Trzecim składnikiem jest olej palmowy, który jest szkodliwy dla zdrowia z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Te tłuszcze podwyższają poziom "złego" cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i innych poważnych schorzeń.

Oprócz cukru, syropu glukozowego i oleju palmowego w lodach w proszku znajdziemy również emulgatory, gumę guar, sztuczne aromaty, sól i barwniki, w tym karmin. Ten ostatni barwnik, choć pochodzenia naturalnego, jest uzyskiwany z wysuszonych i zmielonych owadów. Może wywoływać reakcje alergiczne, szczególnie u osób wrażliwych.

Lody w proszku a prawdziwe lody

Lody w proszku nie mają wiele wspólnego z prawdziwymi lodami. Te drugie składają się przede wszystkim z mleka, śmietanki, cukru i owoców. Nie zawierają sztucznych barwników, aromatów i zagęstników.

Jeśli szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla lodów w proszku, spróbuj zrobić lody domowe. To proste i przyjemne, a do tego masz pewność, co jesz. Do przygotowania domowych lodów wystarczy ci kilka prostych składników, takich jak mleko, śmietana, cukier i owoce. Możesz też dodać kakao, orzechy, czekoladę lub inne ulubione dodatki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców