Przez tę kawę tyjesz. Nie dość, że tuczy, to jeszcze przyśpiesza starzenie
Kawa nie zawsze jest zdrowa — ostrzegają naukowcy. Jej picie może, ale wcale nie musi być korzystne dla organizmu. Według najnowszych, zaskakujących wyników badań, spożywanie jej może przyczyniać się do otyłości. Jak to możliwe?
29.05.2023 16:30
Większość z nas nie potrafi nawet wyobrazić sobie poranka bez filiżanki gorącej kawy. Wyszykowanie dzieci, podróż do pracy albo sprzątanie czy zakupy: sam przyznasz, że każda pomoc jest tu mile widziana. Kubek tego napoju stawia nas na nogi i wypełnia energią niezbędną do przetrwania zabieganego początku dnia. Pytanie brzmi: czy na pewno nie jest tak, że na dłuższą metę bardziej sobie szkodzimy, niż pomagamy?
Kawa jest zdrowa. Zazwyczaj
Nie da się odmówić niewątpliwych zalet zdrowotnych kawy. Wpływa ona pozytywnie na krążenie krwi, serce i mózg. Zawarta w niej kofeina oddziałuje na nasz refleks i koncentracje, a antyoksydanty zwalczają wolne rodniki. Trzeba jednak pamiętać, że w jej piciu również należy zachować umiar. Nadużywanie kofeiny może bowiem prowadzić nie tylko do uzależnienia, ale również drażliwości, niepokoju i uporczywych migren.
Według najnowszych badań opublikowanych w "Journal of Food Science" kawa może też powodować otyłość. Jak to możliwe? Czy chodzi o szkodliwe dodatki do kawy? Cukier, tłuste mleko, syropy smakowe? Niestety, nic z tych rzeczy. Musimy przyznać, że my również czujemy się zaskoczeni przytoczoną opinią naukowców. Trzeba jednak ją przeboleć i spojrzeć prawdzie w oczy, jaka trudna by nie była.
Taka kawa powoduje otyłość
Zawarte w "Journal of Food Science" i zacytowane przez portal parenting.pl wyniki badań są jednoznaczne. Pita regularnie z rana kawa może powodować otyłość. Jak to możliwe w przypadku napoju, który nie zawiera kalorii? Odpowiedź naukowców jest zaskakująca. Kawa skutkuje zmianą w odczuwaniu i rozpoznawaniu smaków, a to z kolei ma grozić nadwagą lub otyłością.
Według przeprowadzających badanie specjalistów, winna tego działania jest kofeina. Regularnie spożywana prowadzi do słabszego rozpoznawania słodkiego smaku. To z kolei ma być przyczyną częstszego sięgania po słodycze i zatraceniu kontroli w ich jedzeniu. W tym miejscu musimy jednak zaznaczyć, że to znowu stoi w sprzeczności z wynikami badań naukowców z Uniwersytetu w Nottingham, którzy odkryli, że kawa, poprzez stymulację tzw. brązowego tłuszczu, ma sprzyjać walce z otyłością.