Jeśli chcesz by naleśniki były puszyste, zapomnij o wlewaniu mleka

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić najbardziej puszyste naleśniki na świecie, które dosłownie znikają ustach? Sekret tkwi w zastąpieniu mleka innym produktem. Dzięki temu ciasto staje się niezwykle delikatne i smaczne. Co więcej, takie naleśniki mogą z powodzeniem zajadać osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy.

NaleśnikiNaleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czy zdarzyło ci się mieć ochotę na naleśniki, ale w lodówce zabrakło mleka? Czy myślałeś wtedy, że bez niego nic się nie uda? A co jeśli powiemy ci, że mleko wcale nie jest niezbędne do przygotowania pysznych naleśników? Zwróćmy też uwagę na jeszcze inny aspekt. Czy czujesz się źle po wypiciu mleka, a masz ochotę na naleśniki? Jeśli tak, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Puszyste jak chmurka naleśniki składają się tylko z kilku produktów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe łyżeczki z łososiem to gotowa receptura na udanego sylwestra

Czym najlepiej i najszybciej zastąpić mleko?

Jako pierwsze do głowy przychodzą nam wszelkie produkty bez laktozy, w tym mleko. Do naleśników możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub greckiego (świetnym pomysłem jest dodatek z jogurtu sojowego albo kokosowego). Dość interesującą alternatywą jest śmietana 30 lub 36 proc. (ją możesz rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:1).

Nie możemy też zapomnieć o napojach roślinnych, na przykład migdałowym, kokosowym lub owsianym. Jeśli są słodzone, wykorzystujemy je jedynie do słodkich placków. Wytrawne naleśniki nie będą smakować wtedy zbyt dobrze.

Jak przygotować puszyste jak chmurka naleśniki bez dodatku mleka?

Na samym początku zaopatrz się w potrzebne składniki:

  • szklankę mąki pszennej,
  • 1 i 1/4 szklanki wody,
  • dwa jajka,
  • łyżeczkę cukru,
  • szczyptę soli,
  • 1 i 1/4 łyżki oliwy.
Naleśniki
Naleśniki © pxhere

Puszyste naleśniki krok po kroku:

  1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, wodę oraz jajka. Od razu też dodaj cukier (nie jest konieczny przy naleśnikach wytrawnych) oraz sól.
  2. Gotową masę wstaw na pół godziny do lodówki. Dzięki temu zyska odpowiednie właściwości.
  3. Na patelnię wlej odrobinę oleju lub oliwy. Dobrze go rozgrzej, by móc wlać ciasto. Jeśli tego nie zrobisz, naleśnik może się porwać i przykleić do podłoża.
  4. Placki smaż z obydwu stron na rumiany kolor. Zajmie ci to kilka minut. Ostrożnie przełóż placuszki na talerz.
  5. Naleśniki podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie pasuje do nich serek waniliowy, dżem lub krem czekoladowy. Jeżeli nie jesteś fanem słodkich dodatków, przygotuj farsz, na przykład szpinakowy lub z serem i pieczarkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"