Dodaj do placków ziemniaczanych. Już nigdy nie przygotujesz ich inaczej
Ten jeden prosty i tani składnik sprawi, że placki ziemniaczane będą pięknie wyglądały i smakowały jeszcze lepiej, niż zwykle. To genialne w swojej prostocie — wkrótce sam się przekonasz. Stawiamy dolary przeciw orzechom, że to właśnie te placki będą od dzisiaj twoim wyborem numer jeden!
03.01.2024 11:27
Jesteśmy wielkimi fanami wszelkiego rodzaju warzywnych placuszków. Mamy wręcz nieodparte wrażenie, że one się nam po prostu nigdy nie znudzą. Kochamy je wszystkie: te z cukinii, z dyni, z cebuli, bananów, jabłek... I rzecz jasna ziemniaczane. Tej kulinarnej klasyki nic nie pobije! Zwłaszcza teraz, gdy poznaliśmy ciekawy sposób na wzbogacenie tych smacznych placuszków o nowy składnik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Według odwiecznego kanonu placki ziemniaczane to mieszanka tartych ziemniaków, jajek, mąki (chociaż niektórzy zastępują te dwa składniki np. siemieniem lnianym), przypraw i ewentualnie cebuli. My optujemy za tym, żeby nie bać się urozmaiceń i dorzucić do tych placuszków coś jeszcze. Ciekawym patentem jest użycie... marchewki. To tanie i smaczne warzywo doda plackom słodyczy, która idealnie sprawdzi się zwłaszcza w momencie, w którym decydujemy się serwować placki ze śmietaną i cukrem. Ślinka cieknie nam na samą myśl. Nie ma co zwlekać, trzeba działać!
Placki ziemniaczane inaczej
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej typu B),
- 1 mała cebula,
- 2 marchewki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- pęczek koperku (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól je i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru soku i wody.
- Cebulę drobno posiekaj. To samo zrób z koperkiem.
- Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dodaj mąkę, wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Wymieszaj.
- Placki ziemniaczane smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Nie nakładaj ich zbyt dużo naraz, bo olej może stracić temperaturę, a przez to placuszki nasiąkną tłuszczem i nie będą takie chrupiące. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!