Dodaj do placków ziemniaczanych. Już nigdy nie przygotujesz ich inaczej
03.01.2024 11:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ten jeden prosty i tani składnik sprawi, że placki ziemniaczane będą pięknie wyglądały i smakowały jeszcze lepiej, niż zwykle. To genialne w swojej prostocie — wkrótce sam się przekonasz. Stawiamy dolary przeciw orzechom, że to właśnie te placki będą od dzisiaj twoim wyborem numer jeden!
Jesteśmy wielkimi fanami wszelkiego rodzaju warzywnych placuszków. Mamy wręcz nieodparte wrażenie, że one się nam po prostu nigdy nie znudzą. Kochamy je wszystkie: te z cukinii, z dyni, z cebuli, bananów, jabłek... I rzecz jasna ziemniaczane. Tej kulinarnej klasyki nic nie pobije! Zwłaszcza teraz, gdy poznaliśmy ciekawy sposób na wzbogacenie tych smacznych placuszków o nowy składnik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Według odwiecznego kanonu placki ziemniaczane to mieszanka tartych ziemniaków, jajek, mąki (chociaż niektórzy zastępują te dwa składniki np. siemieniem lnianym), przypraw i ewentualnie cebuli. My optujemy za tym, żeby nie bać się urozmaiceń i dorzucić do tych placuszków coś jeszcze. Ciekawym patentem jest użycie... marchewki. To tanie i smaczne warzywo doda plackom słodyczy, która idealnie sprawdzi się zwłaszcza w momencie, w którym decydujemy się serwować placki ze śmietaną i cukrem. Ślinka cieknie nam na samą myśl. Nie ma co zwlekać, trzeba działać!
Placki ziemniaczane inaczej
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej typu B),
- 1 mała cebula,
- 2 marchewki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- pęczek koperku (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól je i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru soku i wody.
- Cebulę drobno posiekaj. To samo zrób z koperkiem.
- Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dodaj mąkę, wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Wymieszaj.
- Placki ziemniaczane smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Nie nakładaj ich zbyt dużo naraz, bo olej może stracić temperaturę, a przez to placuszki nasiąkną tłuszczem i nie będą takie chrupiące. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!