Dodaj do placków ziemniaczanych. Już nigdy nie przygotujesz ich inaczej

Ten jeden prosty i tani składnik sprawi, że placki ziemniaczane będą pięknie wyglądały i smakowały jeszcze lepiej, niż zwykle. To genialne w swojej prostocie — wkrótce sam się przekonasz. Stawiamy dolary przeciw orzechom, że to właśnie te placki będą od dzisiaj twoim wyborem numer jeden!

Placki ziemniaczane. Dodaj do nich jeszcze jeden składnikPlacki ziemniaczane. Dodaj do nich jeszcze jeden składnik
Źródło zdjęć: © Canva | fascinadora

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkiego rodzaju warzywnych placuszków. Mamy wręcz nieodparte wrażenie, że one się nam po prostu nigdy nie znudzą. Kochamy je wszystkie: te z cukinii, z dyni, z cebuli, bananów, jabłek... I rzecz jasna ziemniaczane. Tej kulinarnej klasyki nic nie pobije! Zwłaszcza teraz, gdy poznaliśmy ciekawy sposób na wzbogacenie tych smacznych placuszków o nowy składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deska z przekąskami to wystrzałowy pomysł na imprezę sylwestrową

Według odwiecznego kanonu placki ziemniaczane to mieszanka tartych ziemniaków, jajek, mąki (chociaż niektórzy zastępują te dwa składniki np. siemieniem lnianym), przypraw i ewentualnie cebuli. My optujemy za tym, żeby nie bać się urozmaiceń i dorzucić do tych placuszków coś jeszcze. Ciekawym patentem jest użycie... marchewki. To tanie i smaczne warzywo doda plackom słodyczy, która idealnie sprawdzi się zwłaszcza w momencie, w którym decydujemy się serwować placki ze śmietaną i cukrem. Ślinka cieknie nam na samą myśl. Nie ma co zwlekać, trzeba działać!

Placki ziemniaczane inaczej

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typu B),
  • 1 mała cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • pęczek koperku (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Placki ziemniaczane wydą lepsze niż kiedykolwiek!
Placki ziemniaczane wyjdą lepsze niż kiedykolwiek! © Canva | bhofack2

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól je i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru soku i wody.
  2. Cebulę drobno posiekaj. To samo zrób z koperkiem.
  3. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski. Dodaj mąkę, wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Wymieszaj.
  4. Placki ziemniaczane smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Nie nakładaj ich zbyt dużo naraz, bo olej może stracić temperaturę, a przez to placuszki nasiąkną tłuszczem i nie będą takie chrupiące. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji