Nie dodawaj mąki ani jajek do placków ziemniaczanych. Inny składnik jest kluczowy
24.07.2023 09:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Placki ziemniaczane bez jajek i mąki? Nie potrafimy sobie tego wyobrazić. Okazuje się jednak, że danie możemy przygotować bez tych dwóch składników. Do tego przepis jest banalnie prosty. Jak zrobić takie placki?
Chyba każdy z nas próbował placków ziemniaczanych. W końcu to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Do ich przygotowania (oprócz ziemniaków) najczęściej używamy mąki i jajek. Przepis możemy jednak modyfikować na różne sposoby. Nie musimy na przykład dodawać mąki, wtedy ziemniaki trzeba odcisnąć i dodać więcej jajek. Są też receptury, w których ani jeden, ani drugi składnik nie jest konieczny. Jak to możliwe? Myślicie, że nie da się zrobić placków ziemniaczanych bez jajek i mąki. I tu jesteście w błędzie.
Placki ziemniaczane bez mleka i jajek. Najważniejszy jest jeden składnik
Tu z pomocą przychodzi nam siemię lniane. Każdy, kto je te ziarenka, zauważył, że pod wpływem gorącej wody pęcznieją i zwiększają swoją objętość. To sprawi, że ziemniaczana masa będzie zwarta i nie rozpadnie się podczas smażenia.
Zaczynamy od przygotowania składników:
- kilograma ziemniaków,
- dwóch łyżek siemienia lnianego,
- soli i pieprzu.
Sposób wykonania
- Obierz ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij w melakserze (wcześniej pokrój je na mniejsze kawałki). Jeśli wykorzystujesz melakser, dorzuć do niego dwie łyżki siemienia lnianego. Składnik pięknie się wtedy rozdrobni. W przypadku, gdy nie masz urządzenia, siemię zmiel w młynku do kawy (możesz też kupić len mielony, jest dostępny w każdej aptece).
- Do powstałej masy wlej łyżkę gorącej wody i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw miksturę na 10 minut. W tym czasie siemię lniane zacznie pęcznieć.
- Na patelnię wlej olej i bardzo dobrze go rozgrzej. Placki ziemniaczane smaż na średnim ogniu, przerzuć na drugą stronę, gdy staną się rumiane.
- Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Danie możesz upiec też w piekarniku, dzięki temu będzie o wiele mniej kaloryczne. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po tym czasie przerzuć je na drugą stronę i wypiekaj przez kolejne 10 minut.