Placki ziemniaczane będą jeszcze bardziej chrupiące. Tylko nie używaj zwykłej mąki

Szukasz sposobu na jeszcze bardziej chrupiące placki ziemniaczane? Wypróbuj prosty trik i zamień mąkę pszenną na mąkę kukurydzianą! Ten niepozorny składnik nada twoim plackom zupełnie nową konsystencję, a jednocześnie sprawi, że będą one bardziej puszyste i smaczne.

Placki ziemniaczane będą jeszcze bardziej chrupiące. Tylko nie używaj zwykłej mąkiPlacki ziemniaczane będą jeszcze bardziej chrupiące. Tylko nie używaj zwykłej mąki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sezon na młode ziemniaki zbliża się wielkimi krokami, dlatego to idealny moment, by wykorzystać "stare" ziemniaki do przygotowania chrupiących placków ziemniaczanych. Jeśli zależy ci na smacznym, lekko chrupiącym obiedzie, to nasz przepis spełni twoje oczekiwania. Przekonaj się, jakie skryte smaki kryją się w tych pysznych plackach ziemniaczanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te mini słodkości w chrupiącym wydaniu praktycznie robią się same. Do tego świetnie się prezentują

Przepis na pyszne placki ziemniaczane z mąką kukurydzianą:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (typ C, mączysty),
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku lub mieszanka przypraw do ziemniaków,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masę: Obierz i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Dodaj mąkę kukurydzianą, odsączoną kukurydzę z puszki, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulkę oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby ziemniaki puściły sok.
  2. Smażenie: Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje masy łyżką i lekko spłaszczaj. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  3. Gotowe placki podawaj ze śmietaną, sosem koperkowym lub czosnkowym, a także z ulubioną surówką, np. z pora i marchewki.

Placki ziemniaczane z mąką kukurydzianą to idealny sposób na pyszne i chrupiące danie. Ten prosty przepis z pewnością zachwyci całą twoją rodzinę!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę