Babciny barszcz na obiad w Środę Popielcową. Niby postny, a taki pyszny

Kiedy w Środę Popielcową rozpoczyna się post, wiele osób rezygnuje również z potraw mięsnych. W moim domy zawsze tego dnia serwowany był barszcz biały z ziemniakami. Mimo braku wędzonki i kiełbasy, smakuje obłędnie.

Barszcz biały - PysznościBarszcz biały - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Adam88xx
Ewa Malinowska

Tradycje katolickie są mocno zakorzenione w naszej kulturze, więc i o poszczeniu w Środę Popielcową większość z nas słyszała. Aby jednak brzuchy nie burczały, moja babcia gotowała wielki gar pysznego barszczu. Jest tak smaczny, że nikt nie tęskni za mięsem. Na to danie czekało się cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Postny barszcz biały

Przyjęło się, że w Środę Popielcową mięsa się nie je, ale oczywiście decyzja ta należy do każdego indywidualnie. Jeśli jednak poszukujesz pomysłu na smaczny obiad bez mięsa lub po prostu masz ochotę na rozgrzewającą zupę, to barszcz biały z przepisu mojej babci sprawdzi się tutaj po prostu znakomicie.

Barszcz biały - Pyszności
Barszcz biały - Pyszności © Canva | Dar1930

Wyjątkowy smak zupy to zasługa dużej ilości suszonych grzybów, które babcia zawsze miała w swojej spiżarni. Na szczęście dziś kupienie ich w markecie nie sprawi większego problemu.

Składniki:

  • 1 litrowy słoik suszonych grzybów,
  • warzywa na wywar (marchewka, pietruszka i seler) - lub 3 litry gotowego bulionu warzywnego)
  • 3 cebule,
  • 500 ml zakwasu na żur,
  • ziele angielskie, liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia,
  • ziemniaki.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania wywaru z warzyw. Wrzuć do garnka marchewki, pietruszki i solidny kawałek selera. Zalej ok. 3 litrami wody.
  2. W międzyczasie namocz suszone grzyby w zimnej wodzie.
  3. Do gotującego się wywaru dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wrzuć też kilka listków laurowych, kulek ziela angielskiego, sól i pieprz. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną.
  4. Cebulkę posiekaj i zeszklij na oleju rzepakowym. Połowę dodaj do zupy. Wlej też zakwas i gotuj jeszcze kilka minut.
  5. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i utłucz je. Polej je okrasą z cebuli. Barszcz wlej do talerzy i nałóż do środka ziemniaki, jeśli je lubisz.

Ten barszcz grzybowy to idealna propozycja na pyszny i sycący obiad, nie tylko w czasie postu. Bogaty smak grzybów i warzyw z pewnością zachwyci wszystkich, bez względu na to, czy praktykują post, czy jednak nie obchodzą świąt kościelnych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej