WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

W Środę Popielcową obowiązuje ścisły post. Kościół mówi wprost, co katolicy mogą jeść

Środa Popielcowa to dzień, który rozpoczyna okres Wielkiego Postu – czas refleksji i przygotowania do Wielkanocy. W tym dniu Kościół katolicki nakazuje wiernym zachowanie ścisłego postu, co oznacza ograniczenie ilości i rodzaju spożywanych posiłków.

W Środę Popielcową obowiązuje ścisły post. Kościół mówi wprost, co katolicy mogą jeśćW Środę Popielcową obowiązuje ścisły post. Kościół mówi wprost, co katolicy mogą jeść
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W kulturze katolickiej istnieje wiele zwyczajów i przepisów dotyczących życia religijnego, które mogą czasem wydawać się skomplikowane. Czy w Środę Popielcową katolicy są zobowiązani do powstrzymania się od spożycia mięsa, czy też jest to tylko kwestia tradycji? Kościół jednoznacznie odpowiada na to pytanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Post ścisły – co to znaczy?

Zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego, w Środę Popielcową i Wielki Piątek obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych oraz post ścisły. Oznacza to, że osoby pełnoletnie (od 18. do 60. roku życia) mogą spożyć jedynie trzy posiłki w ciągu dnia, z czego tylko jeden do syta. Pozostałe dwa posiłki powinny być skromne.

Post ścisły - co można jeść?

Popielec to jeden z dwóch dni w roku, kiedy obowiązuje ścisły post. Episkopat Polski podkreśla, że w te dni jest to nakaz prawny, a nie tylko zwyczaj. Warunki postu określają kanony prawa kanonicznego.

Z listy dozwolonych potraw wykluczone są pokarmy mięsne. W Polsce nie zaleca się również spożywania ryb, owoców morza i zwierząt wodnych.

Dozwolone są natomiast:

  • Produkty roślinne, takie jak warzywa, owoce, zboża, kasze, ryż
  • Nabiał, czyli mleko, jogurt, sery
  • Jaja
  • Ryby (w niektórych regionach Polski tradycyjnie nie je się ryb w czasie postu)

Tradycyjne potrawy postne

W kuchni polskiej istnieje wiele tradycyjnych potraw postnych, które doskonale sprawdzą się na Środę Popielcową. Do popularnych propozycji należą:

  • Żur postny – zupa na bazie zakwasu żurnego z dodatkiem ziemniaków, grzybów i warzyw.
  • Śledzie – ryba w różnych odsłonach: marynowana, w śmietanie, z cebulką.
  • Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką - w wersji wegetariańskiej z kotletem sojowym lub z tofu.
  • Pierogi z kapustą i grzybami.
  • Kluski na mleku.

Kościół podkreśla, że pokuta ma wymiar osobisty. Oznacza to, że można dobrowolnie umartwiać się, rezygnując z produktów, które nie są oficjalnie zakazane, np. słodyczy lub używek. Niektórzy z pobożności decydują się w te dni spożywać jedynie chleb i wodę.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości