W Środę Popielcową obowiązuje ścisły post. Kościół mówi wprost, co katolicy mogą jeść

Środa Popielcowa to dzień, który rozpoczyna okres Wielkiego Postu – czas refleksji i przygotowania do Wielkanocy. W tym dniu Kościół katolicki nakazuje wiernym zachowanie ścisłego postu, co oznacza ograniczenie ilości i rodzaju spożywanych posiłków.

W Środę Popielcową obowiązuje ścisły post. Kościół mówi wprost, co katolicy mogą jeśćW Środę Popielcową obowiązuje ścisły post. Kościół mówi wprost, co katolicy mogą jeść
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W kulturze katolickiej istnieje wiele zwyczajów i przepisów dotyczących życia religijnego, które mogą czasem wydawać się skomplikowane. Czy w Środę Popielcową katolicy są zobowiązani do powstrzymania się od spożycia mięsa, czy też jest to tylko kwestia tradycji? Kościół jednoznacznie odpowiada na to pytanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Post ścisły – co to znaczy?

Zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego, w Środę Popielcową i Wielki Piątek obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych oraz post ścisły. Oznacza to, że osoby pełnoletnie (od 18. do 60. roku życia) mogą spożyć jedynie trzy posiłki w ciągu dnia, z czego tylko jeden do syta. Pozostałe dwa posiłki powinny być skromne.

Post ścisły - co można jeść?

Popielec to jeden z dwóch dni w roku, kiedy obowiązuje ścisły post. Episkopat Polski podkreśla, że w te dni jest to nakaz prawny, a nie tylko zwyczaj. Warunki postu określają kanony prawa kanonicznego.

Z listy dozwolonych potraw wykluczone są pokarmy mięsne. W Polsce nie zaleca się również spożywania ryb, owoców morza i zwierząt wodnych.

Dozwolone są natomiast:

  • Produkty roślinne, takie jak warzywa, owoce, zboża, kasze, ryż
  • Nabiał, czyli mleko, jogurt, sery
  • Jaja
  • Ryby (w niektórych regionach Polski tradycyjnie nie je się ryb w czasie postu)

Tradycyjne potrawy postne

W kuchni polskiej istnieje wiele tradycyjnych potraw postnych, które doskonale sprawdzą się na Środę Popielcową. Do popularnych propozycji należą:

  • Żur postny – zupa na bazie zakwasu żurnego z dodatkiem ziemniaków, grzybów i warzyw.
  • Śledzie – ryba w różnych odsłonach: marynowana, w śmietanie, z cebulką.
  • Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką - w wersji wegetariańskiej z kotletem sojowym lub z tofu.
  • Pierogi z kapustą i grzybami.
  • Kluski na mleku.

Kościół podkreśla, że pokuta ma wymiar osobisty. Oznacza to, że można dobrowolnie umartwiać się, rezygnując z produktów, które nie są oficjalnie zakazane, np. słodyczy lub używek. Niektórzy z pobożności decydują się w te dni spożywać jedynie chleb i wodę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem