Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd

Odchodząca panierka potrafi skutecznie zepsuć obiad. Nawet jeśli ryba wyszła smaczna, a dodatki świetnie uzupełniają jej smak, nieapetyczna panierka zniechęca do dalszego jedzenia. Wszystkiemu winny jest jeden błąd, którego z łatwością możesz uniknąć.

Dlaczego panierka odchodzi od ryby?Dlaczego panierka odchodzi od ryby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Panierka ma za zadanie umilić posiłek – nie tylko pomaga zachować soczystość ryby, ale też dodaje chrupkości, dzięki czemu danie ma różne tekstury i jest ciekawsze do jedzenia. Warto zadbać, aby była przygotowana porządnie i nie psuła całego obiadu, bo niestety łatwo może się tak stać. Aby tego uniknąć, zwróć uwagę przede wszystkim na to, czym panierujesz rybę.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Dlaczego panierka odchodzi od ryby?

Kluczem do nieodchodzącej panierki są jej składniki – najczęściej składa się z jajka i bułki tartej. Niestety, tradycyjna panierka często odchodzi od fileta podczas smażenia, bo bułka nie przylega dobrze do wilgotnej powierzchni, a soki rybne rozluźniają jej strukturę.

Lepszy efekt daje mieszanka mąki pszennej i kukurydzianej w proporcji 5:1 – pszenna zapewnia przyczepność, a kukurydziana przyjemną chrupkość. Jeśli masz pod ręką jajko, możesz go użyć i najpierw obtoczyć w nim filet, a dopiero potem w mieszance mąk, aby panierka trzymała się idealnie. Dzięki temu twoja ryba będzie nie tylko wspaniale soczysta, ale również chrupiąca.

Jak przygotować rybę do panierowania?

Jeżeli wybierasz mrożoną rybę zamiast świeżego fileta, pamiętaj o jej odpowiednim przygotowaniu. Mrożone filety zawierają dużo wody, co może powodować pryskanie tłuszczu i odklejanie się panierki podczas smażenia. Można łatwo temu zapobiec, wyjmując rybę z zamrażarki nawet dzień wcześniej i powoli rozmrażając ją w lodówce. Taki sposób pozwala zachować strukturę mięsa i minimalizuje utratę soczystości. Następnie pozostaw filety na około pół godziny w temperaturze pokojowej i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Tak przygotowana ryba najlepiej przyjmie panierkę.

Jak smażyć panierowaną rybę?

Kluczem do sukcesu ryby jest nie tylko przygotowanie filetów i wybór panierki, ale również smażenie. Aby wyszła idealnie, smaż ją na tłuszczach o wysokim punkcie dymienia na przykład maśle klarowanym, które nie przypala się zbyt szybko. Filety układaj ostrożnie, i uważaj aby nie rozpadły się podczas obracania. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku – dzięki temu danie będzie lżejsze, a panierka zachowa chrupiącą, złocistą strukturę. Tak przygotowana ryba smakuje wyśmienicie, wygląda apetycznie na talerzu, a problem odstającej panierki po prostu nie istnieje.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się