Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go 

Ta ryba uchodzi za jedną z najbardziej wymagających pod względem czystości środowiska, a jej mięso porównywane jest do najlepszych gatunków morskich. Delikatna, biała i niemal całkowicie pozbawiona ości, ale wciąż rzadko trafia na polskie stoły, choć zasługuje na znacznie więcej uwagi.

Miętus żyje tylko w czystych wodachMiętus żyje tylko w czystych wodach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wiele osób w ogóle go nie kojarzy, choć w ofertach sklepów ryby słodkowodne, w tym miętus, pojawiają się coraz częściej i to w bardzo atrakcyjnej cenie. Zwykle traktowany jest jako alternatywa dla dorsza czy morszczuka. Mięso miętusa jest białe, dość zwarte i ma delikatny aromat. A jego smak łagodny, subtelny, ale z delikatną nutą słodyczy, szczególnie gdy ryba jest świeżo przygotowana.

Ze względu na swoją wrażliwość na zanieczyszczenia wód, miętus wymaga czystych środowisk. Dlatego kupując filety z tej ryby wiadomo, że musiała przebywać w odpowiednich dla niej warunkach. I z tego choćby względu warto zwrócić uwagę w sklepie na filety z miętusa.

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Dlaczego warto jeść miętusa?

To jedna z najbardziej niedocenianych ryb, a szkoda, bo jej skład i wpływ na zdrowie robią wrażenie. Miętus to naturalne źródło białka, witamin i zdrowych tłuszczów, ale to dopiero początek. Zawarte w jego mięsie kwasy omega-3 i witamina D wspierają pracę serca i mózgu, pomagają w utrzymaniu koncentracji oraz poprawiają nastrój. Regularne jedzenie tej ryby obniża poziom cholesterolu LDL i działa przeciwzapalnie, co docenią osoby z nadciśnieniem i problemami z układem krążenia.

Miętus jest również lekkostrawny, dlatego świetnie sprawdzi się u dzieci, seniorów i osób w trakcie rekonwalescencji. Jego delikatne mięso nie obciąża żołądka, a przy tym dostarcza pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do regeneracji tkanek i budowy mięśni.

Wyróżnia go też wysoka zawartość selenu i witaminy B12, które wspierają odporność, tarczycę i układ nerwowy. To ryba, która działa wzmacniająco i uspokajająco. Warto też wiedzieć, że wątroba miętusa to prawdziwa bomba odżywcza: zawiera duże ilości witaminy A i kwasów DHA oraz EPA. Wpływa korzystnie na wzrok, regeneruje komórki skóry i wspiera układ hormonalny.

Jak przyrządzić miętusa?

Miętus świetnie znosi pieczenie, duszenie i gotowanie. Nie wymaga wielu przypraw: wystarczy sól, pieprz, odrobina cytryny i masło, by wydobyć jego naturalny aromat. Można go smażyć na maśle klarowanym, dusić w białym winie lub zapiekać z warzywami. Najlepiej jednak smakuje pieczony w pergaminie.

Składniki:

  • 2 filety z miętusa,
  • cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła lub oliwy,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • kilka gałązek tymianku lub koperku,
  • 1/2 cebuli,
  • kilka plasterków marchewki lub cukinii,
  • arkusze papieru do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Na każdy arkusz pergaminu połóż filet i skrop go oliwą lub połóż kawałek masła.
  3. Dodaj plasterki czosnku, cebuli, marchewki i kilka gałązek ziół.
  4. Skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem.
  5. Zwiń pergamin w kopertę, ułóż na blasze i piecz 25 minut.
  6. Podawaj w pergaminie, bo po otwarciu wydobywa się aromat masła i ziół.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Warto wrócić do zapomnianego przysmaku, bo opóźnia starzenie
Za komuny jadł niemal każdy. Warto wrócić do zapomnianego przysmaku, bo opóźnia starzenie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nigdy nie jadłam bardziej soczystego kurczaka. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nigdy nie jadłam bardziej soczystego kurczaka. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd