Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje

Imbir to mój kuchenny niezbędnik – dodaję go do herbaty, zup i sosów. Problem w tym, że szybko więdnie i pleśnieje. Po wielu próbach znalazłem sposób, dzięki któremu imbir pozostaje jędrny i pełen aromatu przez tygodnie. Wystarczy jeden prosty trik, który działa bez pudła.

Imbir zawsze przechowuję w ten sposóbImbir zawsze przechowuję w ten sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Imbir to dla mnie prawdziwe złoto kuchni – używam go do herbat, marynat i zup. Przez lata testowałem różne sposoby przechowywania i w końcu znalazłem ten najlepszy. Dzięki niemu imbir pozostaje jędrny, pełen aromatu i nie łapie pleśni nawet po kilku tygodniach.

Zupa krem z marchewką i imbirem

Imbir – jak zachować jego świeżość na dłużej

Nie wyobrażam sobie kuchni bez imbiru. Zwłaszcza jesienią, kiedy sięgam po gorącą herbatę z miodem i cytryną, jego ostry, lekko cytrusowy smak działa jak naturalny zastrzyk energii. Problem w tym, że świeży korzeń ma jedną wadę – bardzo szybko się starzeje. Po kilku dniach w szufladzie staje się twardy, pomarszczony i traci swój intensywny zapach. Czasem, jeśli zapomnę o nim na dłużej, zaczyna nawet pleśnieć.

Przez długi czas trzymałem imbir w lodówce, zawinięty w folię lub wrzucony luzem do szuflady z warzywami. Efekt? Po tygodniu był do wyrzucenia. Dopiero kiedy poznałem metodę z użyciem sody oczyszczonej, wszystko się zmieniło. Teraz imbir zachowuje jędrność i świeżość nawet przez kilka tygodni.

Imbir w pojemniku z sodą – mój sprawdzony sposób

Mój trik jest banalnie prosty. Na dnie pojemnika układam ręcznik papierowy, posypuję go cienką warstwą sody oczyszczonej, a następnie układam nieobrane kawałki imbiru. Całość przykrywam kolejnym listkiem papieru i, jeśli mam więcej kawałków, powtarzam układanie warstw. Na koniec szczelnie zamykam pojemnik i odstawiam go w chłodne, suche miejsce – najlepiej z dala od słońca.

Dlaczego to działa? Soda pochłania nadmiar wilgoci i tworzy środowisko, w którym pleśń nie ma szans się rozwijać. Dzięki temu imbir nie wysycha, nie marszczy się i nie traci aromatu. Po kilku tygodniach wciąż wygląda tak, jakby dopiero co trafił z targu na moją kuchenną półkę.

Jak jeszcze można przechowywać imbir?

Nie zawsze zużywam cały korzeń od razu, dlatego mam też inne triki. Jeśli wiem, że przez jakiś czas nie będę go potrzebował, po prostu mrożę imbir. Obieram go, kroję w plasterki lub ścieram na tarce i przekładam do małego woreczka. W tej formie może leżeć w zamrażarce nawet pół roku. Co najlepsze – taki mrożony imbir można wrzucać prosto do herbaty lub sosu, bez rozmrażania.

Czasem też zalewam imbir olejem lub octem w słoiku. To świetny sposób, jeśli chcę nadać potrawom orientalny charakter. Taki imbir nie tylko zachowuje świeżość, ale też zyskuje nowy, głębszy aromat, który doskonale podbija smak potraw z kurczakiem, rybą czy warzywami.

Nietypowe sposoby na imbir – ryż, piasek i lniana ściereczka

Zaskoczyło mnie, że w niektórych krajach Azji imbir przechowuje się w… piasku lub ryżu. Spróbowałem i muszę przyznać, że to działa! Wystarczy wsypać ryż lub piasek do pojemnika, zakopać w nim korzeń i zamknąć wieczko. Ryż działa jak naturalny pochłaniacz wilgoci, więc imbir nie gnije i nie traci świeżości.

Jeśli jednak wolisz prostsze rozwiązanie, możesz też zawinąć imbir w papier lub lnianą ściereczkę i włożyć do szuflady na warzywa w lodówce. W ten sposób chronisz go przed wysychaniem i zapewniasz odpowiedni poziom wilgoci. Ważne, by nie używać plastikowych torebek – w nich imbir szybko się zaparzy i spleśnieje.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Warto wrócić do zapomnianego przysmaku, bo opóźnia starzenie
Za komuny jadł niemal każdy. Warto wrócić do zapomnianego przysmaku, bo opóźnia starzenie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nigdy nie jadłam bardziej soczystego kurczaka. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nigdy nie jadłam bardziej soczystego kurczaka. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd