Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje

Imbir to mój kuchenny niezbędnik – dodaję go do herbaty, zup i sosów. Problem w tym, że szybko więdnie i pleśnieje. Po wielu próbach znalazłem sposób, dzięki któremu imbir pozostaje jędrny i pełen aromatu przez tygodnie. Wystarczy jeden prosty trik, który działa bez pudła.

Imbir zawsze przechowuję w ten sposóbImbir zawsze przechowuję w ten sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Imbir to dla mnie prawdziwe złoto kuchni – używam go do herbat, marynat i zup. Przez lata testowałem różne sposoby przechowywania i w końcu znalazłem ten najlepszy. Dzięki niemu imbir pozostaje jędrny, pełen aromatu i nie łapie pleśni nawet po kilku tygodniach.

Zupa krem z marchewką i imbirem

Imbir – jak zachować jego świeżość na dłużej

Nie wyobrażam sobie kuchni bez imbiru. Zwłaszcza jesienią, kiedy sięgam po gorącą herbatę z miodem i cytryną, jego ostry, lekko cytrusowy smak działa jak naturalny zastrzyk energii. Problem w tym, że świeży korzeń ma jedną wadę – bardzo szybko się starzeje. Po kilku dniach w szufladzie staje się twardy, pomarszczony i traci swój intensywny zapach. Czasem, jeśli zapomnę o nim na dłużej, zaczyna nawet pleśnieć.

Przez długi czas trzymałem imbir w lodówce, zawinięty w folię lub wrzucony luzem do szuflady z warzywami. Efekt? Po tygodniu był do wyrzucenia. Dopiero kiedy poznałem metodę z użyciem sody oczyszczonej, wszystko się zmieniło. Teraz imbir zachowuje jędrność i świeżość nawet przez kilka tygodni.

Imbir w pojemniku z sodą – mój sprawdzony sposób

Mój trik jest banalnie prosty. Na dnie pojemnika układam ręcznik papierowy, posypuję go cienką warstwą sody oczyszczonej, a następnie układam nieobrane kawałki imbiru. Całość przykrywam kolejnym listkiem papieru i, jeśli mam więcej kawałków, powtarzam układanie warstw. Na koniec szczelnie zamykam pojemnik i odstawiam go w chłodne, suche miejsce – najlepiej z dala od słońca.

Dlaczego to działa? Soda pochłania nadmiar wilgoci i tworzy środowisko, w którym pleśń nie ma szans się rozwijać. Dzięki temu imbir nie wysycha, nie marszczy się i nie traci aromatu. Po kilku tygodniach wciąż wygląda tak, jakby dopiero co trafił z targu na moją kuchenną półkę.

Jak jeszcze można przechowywać imbir?

Nie zawsze zużywam cały korzeń od razu, dlatego mam też inne triki. Jeśli wiem, że przez jakiś czas nie będę go potrzebował, po prostu mrożę imbir. Obieram go, kroję w plasterki lub ścieram na tarce i przekładam do małego woreczka. W tej formie może leżeć w zamrażarce nawet pół roku. Co najlepsze – taki mrożony imbir można wrzucać prosto do herbaty lub sosu, bez rozmrażania.

Czasem też zalewam imbir olejem lub octem w słoiku. To świetny sposób, jeśli chcę nadać potrawom orientalny charakter. Taki imbir nie tylko zachowuje świeżość, ale też zyskuje nowy, głębszy aromat, który doskonale podbija smak potraw z kurczakiem, rybą czy warzywami.

Nietypowe sposoby na imbir – ryż, piasek i lniana ściereczka

Zaskoczyło mnie, że w niektórych krajach Azji imbir przechowuje się w… piasku lub ryżu. Spróbowałem i muszę przyznać, że to działa! Wystarczy wsypać ryż lub piasek do pojemnika, zakopać w nim korzeń i zamknąć wieczko. Ryż działa jak naturalny pochłaniacz wilgoci, więc imbir nie gnije i nie traci świeżości.

Jeśli jednak wolisz prostsze rozwiązanie, możesz też zawinąć imbir w papier lub lnianą ściereczkę i włożyć do szuflady na warzywa w lodówce. W ten sposób chronisz go przed wysychaniem i zapewniasz odpowiedni poziom wilgoci. Ważne, by nie używać plastikowych torebek – w nich imbir szybko się zaparzy i spleśnieje.

Wybrane dla Ciebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯