Rożki z kurczakiem - chrupiąca przystawka, idealna do rozgrzewających zup

Planujesz imprezę rodzinną i nie masz pomysłu na przekąski? Takie, które nie tylko zachwycą swoim smakiem, ale i wyglądem? W takim razie polecamy przygotować nasze rożki z kurczakiem! Potrawa zasmakuje wszystkim twoim gościom. Poniżej podajemy przepis na tę fantastyczną przekąskę.

ObrazekRożki z kurczakiem - Pyszności
Agnieszka

Chrupiące rożki nadziewane pyszną masą powstałą na bazie kurczaka, warzyw i grzybów - tak można opisać nasze rożki z kurczaka. To wspaniały pomysł na imprezę rodzinną. Poza tym świetnie sprawdzą się również jako pyszna przekąska między posiłkami.

Wspaniała mięsna przekąska

Rożki z reguły kojarzą nam się z lodami. Jednak okazuje się, że równie dobrze smakują w połączeniu z mięsem i warzywami. Jeśli jesteś fanem potraw z kurczakiem w roli głównej - koniecznie spróbuj tej pysznej przekąski. Polecamy również nasze inne przepisy na lizaki z kurczaka, czy drobiowe miseczki.

Cały przepis na rożki z kurczakiem znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Rożki z kurczakiem

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka - ugotowane w bulionie
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pora
  • 400 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 10 rożków waflowych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz pora pokrój w kostkę. Następnie podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj por, a na końcu uprzednio pokrojone pieczarki. Wszystko smaż, aż grzyby staną się miękkie i nabiorą pięknego, brązowego koloru. Na końcu dopraw je pieprzem.

Obrazek
Pieczarki - Pyszności

Usmażone pieczarki z cebulą i porem zmiel w maszynce. Następnie zrób to samo z czosnkiem oraz mięsem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie nadziewaj tak przygotowaną masą rożki waflowe.

Obrazek
Nadziewanie rożków masą - Pyszności

Rożki obtaczaj w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Rożki z kurczakiem wspaniale smakują na ciepło. Jeśli chcemy nieco podkręcić ich smak, polecamy serwować je z dodatkiem sosu pomidorowego.

Obrazek
Rożki z kurczakiem - Pyszności

Jeśli masz ochotę na równie pyszną przekąskę - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować lizaki z kurczaka w chrupiącej panierce. Idealnie sprawdzą się jako smaczna przekąska.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy