Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi

Szarlotka białostocka to jedno z tych ciast, które potrafi zachwycić prostotą. Ma mnóstwo jabłek, a mimo to nie zamienia się w papkę. Nie rozmięka, nie rozpada się. Nawet następnego dnia smakuje nieziemsko i nie traci nic ze swojej struktury.

Szarlotka białostocka jest pełna jabłekSzarlotka białostocka jest pełna jabłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

To klasyk z północno-wschodniej Polski, który od lat cieszy się opinią najbardziej jabłkowej i najbardziej stabilnej szarlotki. Delikatne, kruche ciasto i dużo soczystego nadzienia sprawiają, że trudno się od niej oderwać. W przeciwieństwie do wielu innych wersji szarlotka białostocka nie chłonie soku z jabłek, więc spód pozostaje kruchy, a całość dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu.

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Skąd wzięła się szarlotka białostocka?

Choć dokładna historia tego przepisu nie jest oficjalnie opisana, uważa się, że jego korzenie sięgają Podlasia, to jest regionu, gdzie jesienią zawsze pieczono solidne ciasta. Gospodynie szukały sposobu, by szarlotka nie nasiąkała wilgocią, bo przez kilka dni miała stać w spiżarni, a nie w lodówce. Rozwiązaniem okazało się dodanie do nadzienia kaszy manny, która wchłania nadmiar soku z jabłek, a jednocześnie nadaje im przyjemną strukturę. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasto nie "pływa" i nie kruszy się przy krojeniu. Zamiast rozmiękłego środka mamy zwarte jabłka, które idealnie łączą się z kruchym spodem.

Szarlotka białostocka to idealne ciasto na Wszystkich Świętych

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • żółtko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • łyżeczka cynamonu.

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i wszystko rozcieraj palcami, by stworzyć kruszonkę.
  2. Wbij jajka i żółtko, od razu zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części: mniejszą schowaj do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30 minut.
  3. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę. Wrzuć owoce do garnka z cukrem i cynamonem. Duś kilka minut, aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok.
  4. Gdy masa stanie się wilgotna, wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze 2-3 minuty, by płyn się wchłonął. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż większą część ciasta i lekko je dociskaj, by pokryło spód i brzegi. Nakłuj widelcem.
  6. Rozłóż masę jabłkową, a na wierzch zetrzyj drugą część ciasta z zamrażarki.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem. Szarlotka białostocka jest już gotowa i możesz ją podawać w towarzystwie lodów śmietankowych.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇