Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków

Jeśli jesteś fanem słodkich śniadań albo szybkich deserów, to te placuszki będą strzałem w dziesiątkę. Są pyszne, proste do przygotowania i wychodzą wyjątkowo puszyste.

Talerz placuszkówTalerz placuszków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | asife

Nie dość, że smaczne, to jeszcze dziecinnie proste. Placuszki są jednym z tych dań, które ciężko zepsuć. Składniki przygotowuje się błyskawicznie, rzadko się rozrywają na patelni, a na końcu nie trzeba nic składać ani zawijać. Wystarczy dorzucić ulubione dodatki lub te, które akurat masz pod ręką i śniadanie gotowe.

Ja czasem do masy dodaję kawałki gorzkiej czekolady i świeże owoce. Ostatnio jednak postanowiłam dodać budyń i nie zawiodłam się – placuszki wyszły jeszcze smaczniejsze.

Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy

Placki z budyniem - idealne na śniadanie lub deser

Tradycyjne placuszki śniadaniowe składają się z mąki, jajek, mleka, cukru, szczypty soli i proszku do pieczenia. Całość mieszamy, a potem smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła, aż placuszki będą złociste z obu stron. Przepis jest prosty i niezbyt czasochłonny, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby go nieco udoskonalić.

Świetnym wyborem jest proszek budyniowy, który sprawia, że placuszki stają się niezwykle delikatne i puszyste, a ich konsystencja jest przyjemna i lekko waniliowa. Doskonale smakują ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub jogurtem. Spodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Przepis na placuszki budyniowe

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru pudru,
  • 40 g oleju,
  • 2 lekko czubate łyżeczki proszku budyniowego waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder do dużej miski, aby pozbyć się grudek i napowietrzyć suche składniki.
  2. W osobnym naczyniu połącz jajka, mleko i olej, po czym wlej do suchych składników.
  3. Miksuj wszystko przez około 30 sekund, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
  4. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj 1-2 łyżki mąki i delikatnie wymieszaj. Następnie odstaw je na 5 minut.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta, zostawiając odstępy.
  6. Smaż placki 2-3 minuty z jednej strony, aż pojawią się bąbelki na ich powierzchni, a brzegi lekko się zarumienią.
  7. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty.
  8. Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. musem owocowym, świeżymi owocami lub syropem klonowym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się