Te placuszki robię na śniadanie. Są sycące, smaczne, a do tego pełne witamin

Placki to fajne danie, bo można je przygotować na różne sposoby, więc nigdy się nie nudzą. Tym razem postanowiłam zrobić je nieco inaczej i dodać składnik, który niezbyt kojarzy się tym śniadaniowym przysmakiem.

Placki z kalafiora i marchewki to dobra propozycja na śniadaniePlacki z kalafiora i marchewki to dobra propozycja na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Placki z kalafiora i marchewki to prosty patent na pełnowartościowy posiłek, który zrobisz z tego, co zwykle leży w lodówce. Kalafior nadaje chrupkości i lekkości, a marchewka delikatnej słodyczy oraz ciekawej barwy. Takie placki są o wiele lżejsze niż klasyczne ziemniaczane, ale za to sycą na długo. To też świetny sposób na przemycenie warzyw dzieciom.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Co sprawia, że są takie dobre?

Przede wszystkim placki z kalafiora i marchewki są delikatne, puszyste i smaczne. To jednak nie jest jedyna zaleta. Te placuszki zawierają sporo błonnika, więc sycą na długo. Kalafior ma niewiele kalorii i jest za to bogaty w witaminę C i foliany, marchewka zaś dostarcza nam beta-karotenu, który wspiera skórę, włosy i paznokcie. Do tego kalafior zawiera glukozynolany, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym, które częściowo zostają w nim nawet po usmażeniu. Do tego mamy jajko, które jest źródłem białka oraz choliny.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podbić białko, dorzuć ser tarty, fetę, łyżkę jogurtu naturalnego lub greckiego. Dobrym pomysłem jest też twaróg półtłusty lub serek wiejski. A jak masz problem z laktozą, do dorzuć ciecierzycę lub jogurt sojowy. Wtedy placki będą bardziej sycące i do tego puszyste. Jeśli jesteś na diecie i pilnujesz makro oraz kalorii, to takie danie jest świetną opcją.

Jak zrobić placki z kalafiorem i marchewką?

Składniki:

  • 300 g kalafiora,
  • 1/2 marchewki,
  • 1/4 cebuli,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól, czarny zmielony pieprz i zioła prowansalskie,
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj ze sobą.
  2. Dodaj obie mąki, jajko oraz przyprawy. Pomieszaj wszystko łyżką.
  3. Smaż placki z kalafiora i marchewki na rozgrzanej oliwie na wolnym ogniu. 3-4 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą.
  4. Placuszki połóż na talerzyk i podawaj od razu. Pasują na przykład do gulaszu, hummusu lub lekkich sałatek. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki. Jeśli lubisz ostre akcenty, przygotuj pikantny sos pomidorowy lub paprykowy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese