Te placuszki robię na śniadanie. Są sycące, smaczne, a do tego pełne witamin
Placki to fajne danie, bo można je przygotować na różne sposoby, więc nigdy się nie nudzą. Tym razem postanowiłam zrobić je nieco inaczej i dodać składnik, który niezbyt kojarzy się tym śniadaniowym przysmakiem.
Placki z kalafiora i marchewki to prosty patent na pełnowartościowy posiłek, który zrobisz z tego, co zwykle leży w lodówce. Kalafior nadaje chrupkości i lekkości, a marchewka delikatnej słodyczy oraz ciekawej barwy. Takie placki są o wiele lżejsze niż klasyczne ziemniaczane, ale za to sycą na długo. To też świetny sposób na przemycenie warzyw dzieciom.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Co sprawia, że są takie dobre?
Przede wszystkim placki z kalafiora i marchewki są delikatne, puszyste i smaczne. To jednak nie jest jedyna zaleta. Te placuszki zawierają sporo błonnika, więc sycą na długo. Kalafior ma niewiele kalorii i jest za to bogaty w witaminę C i foliany, marchewka zaś dostarcza nam beta-karotenu, który wspiera skórę, włosy i paznokcie. Do tego kalafior zawiera glukozynolany, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym, które częściowo zostają w nim nawet po usmażeniu. Do tego mamy jajko, które jest źródłem białka oraz choliny.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej podbić białko, dorzuć ser tarty, fetę, łyżkę jogurtu naturalnego lub greckiego. Dobrym pomysłem jest też twaróg półtłusty lub serek wiejski. A jak masz problem z laktozą, do dorzuć ciecierzycę lub jogurt sojowy. Wtedy placki będą bardziej sycące i do tego puszyste. Jeśli jesteś na diecie i pilnujesz makro oraz kalorii, to takie danie jest świetną opcją.
Jak zrobić placki z kalafiorem i marchewką?
Składniki:
- 300 g kalafiora,
- 1/2 marchewki,
- 1/4 cebuli,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- sól, czarny zmielony pieprz i zioła prowansalskie,
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj ze sobą.
- Dodaj obie mąki, jajko oraz przyprawy. Pomieszaj wszystko łyżką.
- Smaż placki z kalafiora i marchewki na rozgrzanej oliwie na wolnym ogniu. 3-4 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą.
- Placuszki połóż na talerzyk i podawaj od razu. Pasują na przykład do gulaszu, hummusu lub lekkich sałatek. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym, koperkowym lub tzatziki. Jeśli lubisz ostre akcenty, przygotuj pikantny sos pomidorowy lub paprykowy.