Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Przepis na te placuszki został wyciągnięty z kajecika babci. Możesz go wykorzystać do przygotowania jesiennych racuchów z jabłkami lub ze śliwką. Rosną jak szalone i ładnie się rumienią na patelni, nawet bez dodatkowego tłuszczu.
Puszyste pankejki możesz przygotować na weekendowe śniadania, spakować dziecku do śniadaniówki lub zabrać na jesienny spacer. Masz ochotę na aromatyczne dodatki – dorzuć ziarenka z laski wanilii i szczyptę cynamonu. Pankejki możesz od razu usmażyć z owocami lub podać z owocową sałatką bądź musem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny
Dlaczego placki tak ładnie wyrastają?
Okazuje się, że ocet i soda oczyszczona stanowią idealny duet nie tylko do sprzątania, ale także doskonale sprawdzają się do spulchniania ciasta. Gdy kwaśne mleko spotyka się z sodą oczyszczoną, zachodzi reakcja chemiczna, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla.
Podczas smażenia pęcherzyki powietrza jeszcze bardziej się rozszerzają, dając efekt w postaci bardzo puszystych pankejków. Dodatkowo roztopione masło zmiękcza ciasto, ułatwia równomierne wyrastanie i poprawia smak placuszków.
Przepis na puszyste pankejki
Zamiast mleka z octem lub sokiem z cytryny, możesz dodać naturalnie kwaśne mleko lub maślankę, które działają na sodę w bardzo podobny sposób.
Składniki:
- 185 ml mleka,
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny,
- 1 jajko,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1 szklanka mąki.
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej mleko i wymieszaj z dwiema łyżkami octu. Odstaw na 5 minut.
- Następnie dodaj jajko i płynne masło. Całość ubij mikserem.
- Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj z sodą oczyszczoną, cukrem i szczyptą soli.
- Połącz składniki z obydwu misek i wymieszaj na jednorodną masę.
- Na patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego i usmaż placuszki na złoty kolor z jednej i drugiej strony.