Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci

Przepis na te placuszki został wyciągnięty z kajecika babci. Możesz go wykorzystać do przygotowania jesiennych racuchów z jabłkami lub ze śliwką. Rosną jak szalone i ładnie się rumienią na patelni, nawet bez dodatkowego tłuszczu.

Placuszki z przepisu babci wyrastają jak szalonePlacuszki z przepisu babci wyrastają jak szalone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: George Dolgikh
Anna Galuhn

Puszyste pankejki możesz przygotować na weekendowe śniadania, spakować dziecku do śniadaniówki lub zabrać na jesienny spacer. Masz ochotę na aromatyczne dodatki – dorzuć ziarenka z laski wanilii i szczyptę cynamonu. Pankejki możesz od razu usmażyć z owocami lub podać z owocową sałatką bądź musem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Dlaczego placki tak ładnie wyrastają?

Okazuje się, że ocet i soda oczyszczona stanowią idealny duet nie tylko do sprzątania, ale także doskonale sprawdzają się do spulchniania ciasta. Gdy kwaśne mleko spotyka się z sodą oczyszczoną, zachodzi reakcja chemiczna, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla.

Podczas smażenia pęcherzyki powietrza jeszcze bardziej się rozszerzają, dając efekt w postaci bardzo puszystych pankejków. Dodatkowo roztopione masło zmiękcza ciasto, ułatwia równomierne wyrastanie i poprawia smak placuszków.

Przepis na puszyste pankejki

Zamiast mleka z octem lub sokiem z cytryny, możesz dodać naturalnie kwaśne mleko lub maślankę, które działają na sodę w bardzo podobny sposób.

Składniki:

  • 185 ml mleka,
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1 szklanka mąki.
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej mleko i wymieszaj z dwiema łyżkami octu. Odstaw na 5 minut.
  2. Następnie dodaj jajko i płynne masło. Całość ubij mikserem.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj z sodą oczyszczoną, cukrem i szczyptą soli.
  4. Połącz składniki z obydwu misek i wymieszaj na jednorodną masę.
  5. Na patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego i usmaż placuszki na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach