WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami

Co zrobić, gdy sąsiadka zapowie się z niezapowiedzianą wizytą, a w lodówce pustki? Nie ma powodu do paniki. Wystarczy kilka prostych składników, aby wyczarować pyszne ciasto budyniowe ze śliwkami. Ten przepis to mój sekret na idealny deser, który zawsze wychodzi, a jego smak urzeka każdego.

Ciasto budyniowe ze śliwkamiCiasto budyniowe ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy sąsiadka zadzwoniła z informacją, że wpadnie na popołudniową kawę, pomyślałem, że to idealny moment, żeby przygotować coś prostego, ale efektownego. W kilka chwil powstało moje ulubione ciasto budyniowe ze śliwkami, które zawsze robi wrażenie i smakuje każdemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

To ciasto budyniowe ze śliwkami zawsze robi furorę. Jest idealnie wilgotne od owoców, a kruszonka dodaje mu chrupiącego akcentu. Smak budyniu doskonale podkreśla słodycz śliwek. To deser, który smakuje jak wakacje u babci. Gdy sąsiadka przyjdzie, na pewno będzie zachwycona i nawet nie pomyśli, że przygotowałem je w pośpiechu.

Przepis na pyszne ciasto budyniowe ze śliwkami

Zanim zaczniemy, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie potrzebne produkty. Będziemy używać foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm, więc jeśli masz inną, dostosuj proporcje.

Na ciasto potrzebujesz:

  • 320 g mąki pszennej (typ 550) – to około 2 szklanki,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • 4 jajka w rozmiarze L,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (po 40 g, bez cukru),
  • 160 g cukru – około ¾ szklanki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • około 700 g świeżych śliwek.

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 50 g zimnego masła.

Przygotowanie:

  1. Masło, cukier i mąkę rozcieram palcami, aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonkę wkładam na talerzyk do lodówki, żeby się schłodziła.
  2. Myję owoce, kroję na połówki i usuwam pestki.
  3. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i budynie. Mieszam.
  4. Jajka ubijam z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaję olej i chwilę miksuję. Stopniowo dodaję suche składniki, miksując na wolnych obrotach, aby nie było grudek.
  5. Ciasto wylewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję powierzchnię. Układam śliwki delikatnie wciskając je w ciasto, a na wierzch sypię kruszonkę.
  6. Piekarnik nagrzewam do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  7. Ciasto wstawiam na środkową półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu zostawiam ciasto w foremce na około 10 minut, aby sok ze śliwek wsiąkł w masę. Następnie wyjmuję ciasto i odstawiam do całkowitego wystudzenia.

To mój sprawdzony ratunek na nieoczekiwanych gości i jeden z moich ulubionych, jesiennych wypieków. Życzę udanych wypieków i smacznego

Wybrane dla Ciebie

Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą