Daria Rudny-Dul

Ciasto miodowe lata zachwyca każdą warstwą. Mój hit na weekend

Ciasto miodowe lata to warstwowy deser z kruchym spodem, lekką masą serową, galaretką jabłkową i polewą czekoladową. To idealne ciasto na rodzinne spotkania – słodkie, orzeźwiające i pięknie się prezentujące. Przygotowanie zajmuję chwilkę, ale przy odpowiedniej organizacji pracy, zrobisz je raz-dwa! Każdy przy stole poprosi o dokładkę.

Zanim zanurzysz się w procesie przygotowywania "Ciasta Miodowe Lata", warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów, które pomogą Ci osiągnąć doskonały rezultat. Pamiętaj, aby wszystkie składniki, zwłaszcza te mleczne i jajka, wyciągnąć z lodówki odpowiednio wcześniej – temperatura pokojowa ma ogromny wpływ na konsystencję ciasta i masy serowej. Dokładne odmierzenie składników to podstawa sukcesu w pieczeniu, więc korzystaj z wagi i miarek. Piekarnik rozgrzej odpowiednio wcześnie i nie otwieraj go zbyt często podczas pieczenia ciasta. Uzbrój się w cierpliwość, ponieważ to ciasto wymaga czasu – zarówno na chłodzenie poszczególnych warstw, jak i na całkowite schłodzenie gotowego wypieku, najlepiej przez całą noc, by wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączyły. Wymiary blaszki: 35x28 cm.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 7 g cukru wanilinowego,
  • 250 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki śmietanki 18 proc.,

Masa serowa:

  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 4 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 3 sztuki budyniu śmietankowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Galaretka jabłkowa:

  • 4 jabłka,
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 400 ml wrzątku.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj suche składniki na ciasto i posiekaj z masłem. Dodaj jajko, miód i śmietanę, zagnieć. Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na godzinę.
  2. Podziel ciasto na 2 części i upiecz 2 placki. Piecz placki około 20 minut w 180 stopniach C, ostudź.
  3. Czas na masę serową. Przełóż masło i cukier do garnka, podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Dodaj rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy i ser. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Wlej budyń rozmącony z mlekiem i cały czas mieszając gotuj, aż masa serowa zgęstnieje.
  4. Wyłóż spód blaszki folią aluminiową, ułóż jeden placek miodowy, wylej na niego gorącą masę serową. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Rozpuść galaretki w 1/2 l gorącej wody, odstaw do czasu aż zacznie tężeć. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop jabłka sokiem z cytryny i wymieszaj z galaretką. Tężejącą galaretkę jabłkową wylej na całkowicie ostudzoną warstwę serową. Przykryj jabłka drugim plackiem.
  6. Na koniec przygotuj polewę podgrzewając składniki w lodówce, po chwili wylej na ciasto i odstaw pyszne miodowe lata do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Ciasto Miodowe Lata to prawdziwa uczta dla podniebienia i sentymentalna podróż do smaków dzieciństwa. To połączenie delikatnego ciasta, kremowej masy serowej, orzeźwiającej galaretki jabłkowej i kuszącej polewy czekoladowej sprawia, że deser ten jest idealny na każdą okazję – od rodzinnych uroczystości po popołudniową kawę z przyjaciółmi. Przygotujcie się na słodkie chwile i zachwyćcie swoich bliskich tym wyjątkowym wypiekiem!

Więcej wideo
Galette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na HalloweenGalette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na Halloween
Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą  i sycącą zupęKartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę
Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na HalloweenDuszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween
Kiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smakuKiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smaku
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsaMieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkęZupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Ciasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menuCiasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką