WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Daria Rudny-Dul

Kolorowe ciasto Bubble Tea. Pyszne warstwowe ciasto do kawy

Ciasto Bubble Tea to połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy śmietankowej i kolorowych kuleczek jak do bubble tea w galaretce. Wyjątkowy deser, który zachwyca wyglądem i smakiem. Idealny na imprezy i rodzinne spotkania. Wykonanie krok po kroku na wideo, a składniki poniżej.

Składniki:

  • 100 g kuleczek bubble tea o smaku mango,
  • 100 g kuleczek bubble tea o smaku truskawki,
  • 100 g kuleczek bubble tea o smaku jabłka,
  • 100 g kuleczek bubble tea o smaku jagodowym,
  • 2 opakowania galaretki (77 g) przezroczystej o smaku winogronowym,
  • 700 ml gorącej wody.

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • szczypta soli.

Warstwa śmietankowa:

  • 600 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietan-fix.

Jak upiec biszkopt?

Biszkopt to jedno z najpopularniejszych ciast, które wymaga precyzji w przygotowaniu. Kluczowe jest użycie składników o temperaturze pokojowej, co zapewnia lepsze połączenie masy. Ważne jest również, aby białka były ubijane w czystej misce, co gwarantuje ich odpowiednią sztywność.

Dodatek octu do ubitych białek to trik, który stabilizuje pianę, dzięki czemu biszkopt nie opada po upieczeniu. Ocet działa podobnie jak sok z cytryny, nie wpływając na smak ciasta. Dzięki temu biszkopt zachowuje sprężystość i imponującą wysokość.

Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, aby uniknąć gwałtownych zmian temperatury. Po upieczeniu warto pozostawić biszkopt w wyłączonym piekarniku, co zapobiega jego opadnięciu. Te proste zasady pomogą w osiągnięciu idealnego efektu. Piecz biszkopt we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Użyłam blaszki o wymiarach 28x18 cm.

Więcej wideo
Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnieBrzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie
Języki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smakuJęzyki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smaku
Świętokrzyski placek spod kamieniaŚwiętokrzyski placek spod kamienia
Wuzetka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z krememWuzetka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem
Kluseczki cukiniowe cięte nożyczkami. Warzywny makaron domowym sposobemKluseczki cukiniowe cięte nożyczkami. Warzywny makaron domowym sposobem
Wyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deserWyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deser
Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po krokuKrucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna