Szybki postny obiad na Środę Popielcową. Wystarczy włożyć do rękawa i zapiec

Ta propozycja obiadowa z pewnością przyciągnie twoją uwagę i skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa. Ponadto w sam raza nada się na obiad w Środę Popielcową.

Ryba w rękawie to dobry pomysł na obiad na Środę Popielcową Ryba w rękawie to dobry pomysł na obiad w Środę Popielcową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla katolików obiad na Środę Popielcową powinien być postny - tego dnia nie wolno jeść mięsa i rosołu, ale niezabronione jest spożywanie ryb, jajek, nabiału, zbóż, kaszy czy ryżu. Jeśli więc potrzebujesz pomysłu na postny obiad, koniecznie zerknij na naszą propozycję. Ryba z rękawa zawsze się udaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Co ugotować na obiad w Środę Popielcową?

Dzisiejszy przepis to coś zupełnie innego niż to, co zwykle przygotowujemy. Nie zawiera smażonego mięsa w panierce, ale za to daje nam szansę na odkrywanie nowych smaków i technik kulinarnych. To prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy lubią łatwe rozwiązania. Ponadto to danie postne - w sam raz sprawdzi się jako obiad na Środę Popielcową.

Do przygotowania pysznej i soczystej ryby z rękawa wykorzystasz całą masę warzyw oraz - rzecz jasna - pyszną rybę, więc będzie się działo. Będzie to jednocześnie bardzo zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny. A ty tak naprawdę nawet się przy nim zbytnio nie napracujesz. Całą pracę wykona za ciebie piekarnik.

Obiad na Środę Popielcową. Przepis na rybę z rękawa

Składniki:

  • 4 filety białej ryby,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 pomidory,
  • 2 marchewki,
  • ½ szkl. zielonego groszku,
  • 2 garści fasolki szparagowej,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pomidory, marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Rybę dopraw solą i pieprzem, dodatkowo skrop ją sokiem z cytryny.
  3. Pokrojone warzywa, rybę, a także zielony groszek, fasolkę szparagową, oliwę z oliwek i przyprawy wymieszaj dokładnie ze sobą i przełóż do rękawa do pieczenia.
  4. Rękaw z zawartością włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm