PrzepisDania bezmięsneSzybki postny obiad na Środę Popielcową. Wystarczy włożyć do rękawa i zapiec

Szybki postny obiad na Środę Popielcową. Wystarczy włożyć do rękawa i zapiec

Ryba w rękawie to dobry pomysł na obiad w Środę Popielcową
Ryba w rękawie to dobry pomysł na obiad w Środę Popielcową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
13.02.2024 17:05

Ta propozycja obiadowa z pewnością przyciągnie twoją uwagę i skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa. Ponadto w sam raza nada się na obiad w Środę Popielcową.

Dla katolików obiad na Środę Popielcową powinien być postny - tego dnia nie wolno jeść mięsa i rosołu, ale niezabronione jest spożywanie ryb, jajek, nabiału, zbóż, kaszy czy ryżu. Jeśli więc potrzebujesz pomysłu na postny obiad, koniecznie zerknij na naszą propozycję. Ryba z rękawa zawsze się udaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co ugotować na obiad w Środę Popielcową?

Dzisiejszy przepis to coś zupełnie innego niż to, co zwykle przygotowujemy. Nie zawiera smażonego mięsa w panierce, ale za to daje nam szansę na odkrywanie nowych smaków i technik kulinarnych. To prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy lubią łatwe rozwiązania. Ponadto to danie postne - w sam raz sprawdzi się jako obiad na Środę Popielcową.

Do przygotowania pysznej i soczystej ryby z rękawa wykorzystasz całą masę warzyw oraz - rzecz jasna - pyszną rybę, więc będzie się działo. Będzie to jednocześnie bardzo zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny. A ty tak naprawdę nawet się przy nim zbytnio nie napracujesz. Całą pracę wykona za ciebie piekarnik.

Obiad na Środę Popielcową. Przepis na rybę z rękawa

Składniki:

  • 4 filety białej ryby,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 pomidory,
  • 2 marchewki,
  • ½ szkl. zielonego groszku,
  • 2 garści fasolki szparagowej,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pomidory, marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Rybę dopraw solą i pieprzem, dodatkowo skrop ją sokiem z cytryny.
  3. Pokrojone warzywa, rybę, a także zielony groszek, fasolkę szparagową, oliwę z oliwek i przyprawy wymieszaj dokładnie ze sobą i przełóż do rękawa do pieczenia.
  4. Rękaw z zawartością włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także