PoradyNajlepszy tłuszcz do smażenia jajek. Ekspert nie ma wątpliwości

Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek. Ekspert nie ma wątpliwości

Smażenie jajek to popularny sposób na szybkie i pyszne śniadanie. Jajecznica, omlet czy jajko sadzone – wybór jest spory, ale kluczowy jest dobór odpowiedniego tłuszczu. Na czym smażyć jajka, by były smaczne i zdrowe?

Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek. Ekspert nie ma wątpliwości
Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek. Ekspert nie ma wątpliwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI

27.02.2024 17:58

Jajecznica, omlet, jajko sadzone - te popularne potrawy z jajek goszczą na naszych stołach regularnie. Choć ich przygotowanie wydaje się proste, kluczowy dla smaku i zdrowia jest wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Jaki tłuszcz wybrać, by jajka były pyszne i zdrow? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła dietetyczka Karolina Topolska dla portalu medonet.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tłuszcz a zdrowie – wykluczamy tłuszcze nasycone

Zacznijmy od podstaw. Ekspertka zwraca uwagę, że jajka same w sobie są bogate w wartości odżywcze, dostarczając białka, witamin i minerałów. Smażenie zmienia ich wartości odżywcze i kaloryczność. Choć najlepszym sposobem na ich przyrządzenie jest gotowanie, smażenie jajecznicy czy jajka sadzonego wymaga wyboru odpowiedniego tłuszczu.

Należy bezwzględnie wyeliminować tłuszcze o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT), takie jak smalec, olej kokosowy czy masło (z wyjątkiem sporadycznych sytuacji, gdy nie mamy nic innego pod ręką). Nadmierne spożycie NKT negatywnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu, zwiększając poziom cholesterolu.

Olej rzepakowy i oliwa z oliwek – zdrowy wybór

Do smażenia jajek najlepiej sprawdzą się oleje o wysokim punkcie dymienia, przy którym nie wytwarzają się szkodliwe substancje. Najczęściej eksperci polecają:

  • Olej rzepakowy: zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także witaminę E. Jest neutralny w smaku i ma wysoką temperaturę dymienia (ok. 230 st. C).
  • Oliwa z oliwek: bogata w antyoksydanty i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają ochronnie na serce. Posiada charakterystyczny smak, który może wzbogacić potrawę. Należy jednak wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia na zimno i używać jej do smażenia w niskich temperaturach (punkt dymienia ok. 190 st. C).

Pamiętajmy, by nie przesadzać z ilością tłuszczu! Wystarczy cienka warstwa do natłuszczenia patelni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
jajkasmażenie jajekporady
Wybrane dla Ciebie