Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek. Ekspert nie ma wątpliwości

Smażenie jajek to popularny sposób na szybkie i pyszne śniadanie. Jajecznica, omlet czy jajko sadzone – wybór jest spory, ale kluczowy jest dobór odpowiedniego tłuszczu. Na czym smażyć jajka, by były smaczne i zdrowe?

Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek. Ekspert nie ma wątpliwościNajlepszy tłuszcz do smażenia jajek. Ekspert nie ma wątpliwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI
Marcin Michałowski

Jajecznica, omlet, jajko sadzone - te popularne potrawy z jajek goszczą na naszych stołach regularnie. Choć ich przygotowanie wydaje się proste, kluczowy dla smaku i zdrowia jest wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Jaki tłuszcz wybrać, by jajka były pyszne i zdrow? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła dietetyczka Karolina Topolska dla portalu medonet.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Tłuszcz a zdrowie – wykluczamy tłuszcze nasycone

Zacznijmy od podstaw. Ekspertka zwraca uwagę, że jajka same w sobie są bogate w wartości odżywcze, dostarczając białka, witamin i minerałów. Smażenie zmienia ich wartości odżywcze i kaloryczność. Choć najlepszym sposobem na ich przyrządzenie jest gotowanie, smażenie jajecznicy czy jajka sadzonego wymaga wyboru odpowiedniego tłuszczu.

Należy bezwzględnie wyeliminować tłuszcze o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT), takie jak smalec, olej kokosowy czy masło (z wyjątkiem sporadycznych sytuacji, gdy nie mamy nic innego pod ręką). Nadmierne spożycie NKT negatywnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu, zwiększając poziom cholesterolu.

Olej rzepakowy i oliwa z oliwek – zdrowy wybór

Do smażenia jajek najlepiej sprawdzą się oleje o wysokim punkcie dymienia, przy którym nie wytwarzają się szkodliwe substancje. Najczęściej eksperci polecają:

  • Olej rzepakowy: zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także witaminę E. Jest neutralny w smaku i ma wysoką temperaturę dymienia (ok. 230 st. C).
  • Oliwa z oliwek: bogata w antyoksydanty i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają ochronnie na serce. Posiada charakterystyczny smak, który może wzbogacić potrawę. Należy jednak wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia na zimno i używać jej do smażenia w niskich temperaturach (punkt dymienia ok. 190 st. C).

Pamiętajmy, by nie przesadzać z ilością tłuszczu! Wystarczy cienka warstwa do natłuszczenia patelni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟