Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką? Polacy cały czas popełniają kardynalny błąd! Każdy Grek, by się złapał za głowę
Sałatka grecka jedna z najbardziej orzeźwiających sałatek jaką możemy zafundować sobie w letni dzień. Sezonowe produkty w tej sałatce to podstawa, dlatego szykowanie jej zimą może się nie udać. Korzystając z pory warto przygotować ją według tradycyjnego przepisu i nie popełniać kardynalnego błędu. Mowa tu o dodatku, który często w polskiej wersji sałatki greckiej się znajduje. Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką? Już wyjaśniamy!
19.08.2022 | aktual.: 11.04.2023 17:23
Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?
W sałatce greckiej nie znajdziemy grama sałaty, którą tak chętnie dodajemy. To kardynalny błąd. Ta sałatka bazuje głównie na świeżych warzywach. Jest podawana z pysznym biały, słonym serem i oliwą z oliwek. Natomiast jest szansa na to, że w wielu restauracjach dostaniemy ją z octem balsamicznym, czymś co przypomina oliwę i masą innych niepotrzebnych dodatków. W takim wypadku na pewno nie mamy do czynienia z sałatką grecką.
Składniki na sałatkę grecką:
- 650-750 g pomidorów – dojrzałych i soczystych
- 1 ogórek lub kilka gruntowych
- 1 duża zielona papryka
- 1 średnia czerwona cebula
- 100-150g twardej greckiej fety
- garść czarnych oliwek
- garstka gałązek świeżego oregano
- oliwa z oliwek
- ocet z czerwonego wina do skropienia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania sałatki greckiej:
Przygotuj wszystkie warzywa i dokładnie je umyj. Zaczynamy od krojenia papryki. Pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy na małe kawałki. Następnie bierzemy się za obieranie pomidorów ze skórki. Sparz je dokładnie wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i umieść w misce. Do tej sałatki idealnie sprawdzą się pomidory malinowe. Warto zaznaczyć, żeby pokroić je na małe kawałki, tak by bez problemu mieściły się do ust.
Następnie obieramy ogórki przy pomocy obieraczki. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie. Mogą pozostać na nim lekkie niedociągnięcia. Cebulę szatkujemy na bardzo cienkie paski. Wszystko mieszam z 6-7 łyżkami mocnej greckiej oliwy, tak żeby warzywa były nią dokładnie pokryte. Dodajemy oliwki i zabieramy się za doprawianie. Sałatkę posypujemy solą, pieprzem i świeżym oregano. Tak przygotowane danie, rozkładamy na talerze, układamy duże kawałki twardego, słonego sera i schładzamy przez 1-2 godziny w lodówce.
Jeśli jesteś fanem lekkich surówek i sałatek przedstawiamy nasz film na 5 wersji mizerii: