Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką? Polacy cały czas popełniają kardynalny błąd! Każdy Grek, by się złapał za głowę

Sałatka grecka jedna z najbardziej orzeźwiających sałatek jaką możemy zafundować sobie w letni dzień. Sezonowe produkty w tej sałatce to podstawa, dlatego szykowanie jej zimą może się nie udać. Korzystając  z pory warto przygotować ją według tradycyjnego przepisu i nie popełniać kardynalnego błędu. Mowa tu o dodatku, który często w polskiej wersji sałatki greckiej się znajduje. Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką? Już wyjaśniamy!

Obrazek
Paulina
Obrazek

Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?

W sałatce greckiej nie znajdziemy grama sałaty, którą tak chętnie dodajemy. To kardynalny błąd. Ta sałatka bazuje głównie na świeżych warzywach. Jest podawana z pysznym biały, słonym serem i oliwą z oliwek. Natomiast jest szansa na to, że w wielu restauracjach dostaniemy ją z octem balsamicznym, czymś co przypomina oliwę i masą innych niepotrzebnych dodatków. W takim wypadku na pewno nie mamy do czynienia z sałatką grecką.

Składniki na sałatkę grecką:

  • 650-750 g pomidorów – dojrzałych i soczystych
  • 1 ogórek lub kilka gruntowych
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 100-150g twardej greckiej fety
  • garść czarnych oliwek
  • garstka gałązek świeżego oregano
  • oliwa z oliwek
  • ocet z czerwonego wina do skropienia
  • sól
  • pieprz
Obrazek
Sałatka grecka - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania sałatki greckiej:

Przygotuj wszystkie warzywa i dokładnie je umyj. Zaczynamy od krojenia papryki. Pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy na małe kawałki. Następnie bierzemy się za obieranie pomidorów ze skórki. Sparz je dokładnie wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i umieść w misce. Do tej sałatki idealnie sprawdzą się pomidory malinowe. Warto zaznaczyć, żeby pokroić je na małe kawałki, tak by bez problemu mieściły się do ust.

Następnie obieramy ogórki przy pomocy obieraczki. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie. Mogą pozostać na nim lekkie niedociągnięcia. Cebulę szatkujemy na bardzo cienkie paski. Wszystko mieszam z 6-7 łyżkami mocnej greckiej oliwy, tak żeby warzywa były nią dokładnie pokryte. Dodajemy oliwki i zabieramy się za doprawianie. Sałatkę posypujemy solą, pieprzem i świeżym oregano. Tak przygotowane danie, rozkładamy na talerze, układamy duże kawałki twardego, słonego sera i schładzamy przez 1-2 godziny w lodówce.

Jeśli jesteś fanem lekkich surówek i sałatek przedstawiamy nasz film na 5 wersji mizerii:

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby