Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką? Polacy cały czas popełniają kardynalny błąd! Każdy Grek, by się złapał za głowę

Sałatka grecka jedna z najbardziej orzeźwiających sałatek jaką możemy zafundować sobie w letni dzień. Sezonowe produkty w tej sałatce to podstawa, dlatego szykowanie jej zimą może się nie udać. Korzystając  z pory warto przygotować ją według tradycyjnego przepisu i nie popełniać kardynalnego błędu. Mowa tu o dodatku, który często w polskiej wersji sałatki greckiej się znajduje. Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką? Już wyjaśniamy!

Obrazek
Paulina
Obrazek

Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?

W sałatce greckiej nie znajdziemy grama sałaty, którą tak chętnie dodajemy. To kardynalny błąd. Ta sałatka bazuje głównie na świeżych warzywach. Jest podawana z pysznym biały, słonym serem i oliwą z oliwek. Natomiast jest szansa na to, że w wielu restauracjach dostaniemy ją z octem balsamicznym, czymś co przypomina oliwę i masą innych niepotrzebnych dodatków. W takim wypadku na pewno nie mamy do czynienia z sałatką grecką.

Składniki na sałatkę grecką:

  • 650-750 g pomidorów – dojrzałych i soczystych
  • 1 ogórek lub kilka gruntowych
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 100-150g twardej greckiej fety
  • garść czarnych oliwek
  • garstka gałązek świeżego oregano
  • oliwa z oliwek
  • ocet z czerwonego wina do skropienia
  • sól
  • pieprz
Obrazek
Sałatka grecka - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania sałatki greckiej:

Przygotuj wszystkie warzywa i dokładnie je umyj. Zaczynamy od krojenia papryki. Pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy na małe kawałki. Następnie bierzemy się za obieranie pomidorów ze skórki. Sparz je dokładnie wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i umieść w misce. Do tej sałatki idealnie sprawdzą się pomidory malinowe. Warto zaznaczyć, żeby pokroić je na małe kawałki, tak by bez problemu mieściły się do ust.

Następnie obieramy ogórki przy pomocy obieraczki. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie. Mogą pozostać na nim lekkie niedociągnięcia. Cebulę szatkujemy na bardzo cienkie paski. Wszystko mieszam z 6-7 łyżkami mocnej greckiej oliwy, tak żeby warzywa były nią dokładnie pokryte. Dodajemy oliwki i zabieramy się za doprawianie. Sałatkę posypujemy solą, pieprzem i świeżym oregano. Tak przygotowane danie, rozkładamy na talerze, układamy duże kawałki twardego, słonego sera i schładzamy przez 1-2 godziny w lodówce.

Jeśli jesteś fanem lekkich surówek i sałatek przedstawiamy nasz film na 5 wersji mizerii:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil