Takiej pizzy jeszcze nie jadłeś. A wszystko to zasługa nietypowego spodu

Czy można jeszcze bardziej podkręcić smak pysznej pizzy? Okazuje się, że jak najbardziej tak. I to przy pomocy składnika, który bardzo często gości na naszych stołach w zupełnie innej wersji.

Pizza na ziemniaczanym spodzie ma w sobie to cośPizza na ziemniaczanym spodzie ma w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Pizza na drożdżowym cieście z sosem pomidorowym, dodatkami i ciągnącym się serem to danie, któremu nie sposób powiedzieć nie. O jej popularności świadczy fakt, że jest ona znana praktycznie w każdym zakątku świata. A, że można podać ją z przeróżnymi składnikami, nigdy się nie nudzi

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy powiedziałem rodzinie, na jakim spodzie robię pizzę, nie mogli w to uwierzyć. Teraz nie chcą jeść żadnej innej

Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu jeszcze bardziej podkręcić smak domowej pizzy. W jaki sposób? Zamiast tradycyjnego ciasta drożdżowego, przygotuj ją na spodzie z ziemniaków. Tak, dobrze przeczytałeś, chodzi o ziemniaki, które najczęściej serwujemy z kawałkiem mięsa i kolorową surówką w obiadowej formie. Jak się jednak okazuje, ten niepozorny składnik spisze się świetnie również w przepisie na oryginalną pizzę. Nie dość, że będzie to coś zupełnie innego, to jeszcze otrzymana kombinacja dosłownie rozpływa się w ustach

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Pizza z ziemniaczanym spodem pozwoli ci odkryć popularne danie zupełnie na nowo

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków,
  • 100 ml sosu BBQ,
  • 150 g tartej mozzarelli,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 50 g kukurydzy konserwowej,
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od podzielenia plastrów boczku na mniejsze kawałki. Następnie podsmażam je na dobrze rozgrzanej patelni

Najpierw zajmuję się boczkiem
Najpierw zajmuję się boczkiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przechodzę do przygotowania bazy oryginalnej pizzy. Najpierw piekę ziemniaki w piekarniku, po czym przekładam je do okrągłej formy na tartę, którą wcześniej zabezpieczam papierem do pieczenia. Bezpośrednio na warzywach układam drugą warstwę papieru i rozgniatam warzywa tłuczkiem, aby stworzyły jednolitą warstwę. Będzie to właśnie spód przyszłej pizzy. 

Czas przygotować spód
Czas przygotować spód © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Bezpośrednio na ziemniaczanym spodzie rozprowadzam sos BBQ, który będzie stanowił świetne uzupełnienie całej potrawy. Następnie przychodzi czas na pierwszą warstwę startej na tarce mozzarelli

Na pizzy nie może zabraknąć oczywiście sera
Na pizzy nie może zabraknąć oczywiście sera © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Teraz czas na dodatki. Ja tym razem do ziemniaczanej pizzy dodaję zieloną paprykę, czerwoną cebulę, kukurydzę oraz wcześniej przygotowany boczek

Kolorowych dodatków nigdy za wiele
Kolorowych dodatków nigdy za wiele © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Pizzę posypuję dodatkową warstwą żółtego sera. Na koniec wkładam całość do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową pizzę dzielę na mniejsze kawałki i od razu serwuję. Smacznego!

I można zabierać się za jedzenie
I można zabierać się za jedzenie © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej