Zapomnij o wątróbce z cebulą i jabłkiem. Z tymi dodatkami jest smaczniejsza

Wątróbka drobiowa to nie tylko zdrowe, ale i smaczne danie. W połączeniu z porem i marchewką zyskuje zupełnie nowy wymiar smakowy. Oto przepis na pyszną i łatwą do przygotowania wątróbkę drobiową z porem i marchewką.

WątróbkaWątróbka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wiele osób kojarzy wątróbkę z cebulą lub z jabłkiem jako tradycyjnymi dodatkami. Jednak okazuje się, że może zaskoczyć nas swoim smakiem, jeśli połączymy ją z innymi składnikami. To pyszne i naturalne źródło cennych składników, takich jak żelazo, selen, cynk, witamina B12 i C oraz kwas foliowy. Spróbujmy innych dodatków i odkryjmy nowy wymiar smaku wątróbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Witamina B12 pomaga w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Selen jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami. Witamina C jest niezbędna do wchłaniania żelaza. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu u kobiet w ciąży.

Wątróbka z porem i marchewką - przepis

Składniki (porcja na 2 osoby):

  • 500 g wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku,
  • 1 duży por (biała część),
  • 1 duża marchewka,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, duża szczypta suszonego rozmarynu,
  • natka pietruszki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę oczyśćmy dokładnie z błonek i podzielmy na mniejsze kawałki. Namoczmy ją w mleku, a następnie osuszmy i oprószmy mąką.
  2. Marchewkę umyjmy, obierzmy i pokrójmy w cienkie paseczki za pomocą obieraczki. Pora pokrójmy w półtalarki. Natkę pietruszki posiekajmy.
  3. W woku lub na patelni rozgrzejmy olej, dodajmy wątróbkę i obsmażmy ją krótko na mocnym ogniu z każdej strony.
  4. Zdejmijmy wątróbkę z patelni, rozgrzejmy nową porcję oleju i podsmażmy na nim marchewkę. Dodajmy pora i wymieszajmy z marchewką.
  5. Po kilku minutach doprawmy warzywa gałką muszkatołową, rozmarynem i ziołowym pieprzem.
  6. Dodajmy podsmażoną wątróbkę i wymieszajmy wszystkie składniki.
  7. Wlejmy śmietankę, wymieszajmy i doprowadźmy do wrzenia.
  8. Na koniec wyłączmy ogień, doprawmy gorącą wątróbkę solą.

Ten przepis to doskonałe połączenie wątróbki z chrupkością warzyw, kremową śmietanką i pikantnymi przyprawami. Żaden ze składników nie dominuje, a wszystkie współgrają ze sobą w genialny sposób. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki