PrzepisWątróbka wychodzi twarda i niesmaczna? Popełniasz błąd w czasie smażenia

Wątróbka wychodzi twarda i niesmaczna? Popełniasz błąd w czasie smażenia

Pyszności - Fot. Di bloguje
Pyszności - Fot. Di bloguje
Katarzyna Gileta
08.08.2023 07:21

Podroby uchodzą za produkt drugiej kategorii. Choć przed laty wszyscy się nimi zajadali, bo były tanie, łatwo dostępne i bardzo zdrowe, dziś wiele osób krzywi się na ich widok. A szkoda, bo dobrze przyrządzone mogą zachwycić smakiem. Wątróbka z jabłkami i cebulą to fantastyczny pomysł na obiad. Jak ją zrobić, by wyszła soczysta i miękka? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Wątróbka z jabłkami i cebulą to niewątpliwie klasyka polskiej kuchni. W wielu domach wciąż się ją przyrządza na obiad czy kolację. Tak przygotowana świetnie komponuje się ze świeżą bagietką czy kremowym ziemniaczanym purée. Należy jednak pamiętać, by wątróbkę (niezależnie od tego, czy używamy wieprzowej, czy drobiowej), dokładnie oczyścić z błonek, żyłek itp. oraz pokroić na kawałki podobnej wielkości. Dzięki temu równomiernie się usmaży.

Wątróbka z jabłkami i cebulą jest delikatna oraz ma wyrazisty smak. Napisałabym, że posmakuje nawet niejadkom, ale uważam, że do smaku wątróbki niektórzy muszą dorosnąć. Należy pamiętać, aby użyć twardych jabłek, ponieważ po podduszeniu pozostaną chrupiące. Kolejną ważną rzeczą jest, aby wątróbkę doprawić dopiero po usmażeniu. Tylko wtedy będzie miękka i soczysta - radzi Diana, autorka bloga Di bloguje.

Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z krewetkami i pomidorem.

Wątróbka z jabłkami i cebulą - przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1-2 twarde jabłka
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i dokładnie oczyść z żyłek i błonek. Przed smażeniem możesz namoczyć kawałki wątróbki w mleku, ale pamiętaj, by przed panierowaniem odsączyć je z nadmiaru wilgoci.
  2. Następnie każdy kawałek dokładnie obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2 minuty z każdej strony.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a jabłka w kostkę. Wrzuć je patelnię i duś pod przykryciem do miękkości przez około 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Wątróbka z jabłkami i cebulą gotowa. Podaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także