Wątróbka wychodzi twarda i niesmaczna? Popełniasz błąd w czasie smażenia

Podroby uchodzą za produkt drugiej kategorii. Choć przed laty wszyscy się nimi zajadali, bo były tanie, łatwo dostępne i bardzo zdrowe, dziś wiele osób krzywi się na ich widok. A szkoda, bo dobrze przyrządzone mogą zachwycić smakiem. Wątróbka z jabłkami i cebulą to fantastyczny pomysł na obiad. Jak ją zrobić, by wyszła soczysta i miękka? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

ObrazekPyszności - Fot. Di bloguje
Katarzyna Gileta

Wątróbka z jabłkami i cebulą to niewątpliwie klasyka polskiej kuchni. W wielu domach wciąż się ją przyrządza na obiad czy kolację. Tak przygotowana świetnie komponuje się ze świeżą bagietką czy kremowym ziemniaczanym purée. Należy jednak pamiętać, by wątróbkę (niezależnie od tego, czy używamy wieprzowej, czy drobiowej), dokładnie oczyścić z błonek, żyłek itp. oraz pokroić na kawałki podobnej wielkości. Dzięki temu równomiernie się usmaży.

Wątróbka z jabłkami i cebulą jest delikatna oraz ma wyrazisty smak. Napisałabym, że posmakuje nawet niejadkom, ale uważam, że do smaku wątróbki niektórzy muszą dorosnąć. Należy pamiętać, aby użyć twardych jabłek, ponieważ po podduszeniu pozostaną chrupiące. Kolejną ważną rzeczą jest, aby wątróbkę doprawić dopiero po usmażeniu. Tylko wtedy będzie miękka i soczysta - radzi Diana, autorka bloga Di bloguje.

Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z krewetkami i pomidorem.

Wątróbka z jabłkami i cebulą - przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1-2 twarde jabłka
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i dokładnie oczyść z żyłek i błonek. Przed smażeniem możesz namoczyć kawałki wątróbki w mleku, ale pamiętaj, by przed panierowaniem odsączyć je z nadmiaru wilgoci.
  2. Następnie każdy kawałek dokładnie obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2 minuty z każdej strony.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a jabłka w kostkę. Wrzuć je patelnię i duś pod przykryciem do miękkości przez około 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Wątróbka z jabłkami i cebulą gotowa. Podaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej