Wątróbka wychodzi twarda i niesmaczna? Popełniasz błąd w czasie smażenia
Podroby uchodzą za produkt drugiej kategorii. Choć przed laty wszyscy się nimi zajadali, bo były tanie, łatwo dostępne i bardzo zdrowe, dziś wiele osób krzywi się na ich widok. A szkoda, bo dobrze przyrządzone mogą zachwycić smakiem. Wątróbka z jabłkami i cebulą to fantastyczny pomysł na obiad. Jak ją zrobić, by wyszła soczysta i miękka? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
08.08.2023 07:21
Wątróbka z jabłkami i cebulą to niewątpliwie klasyka polskiej kuchni. W wielu domach wciąż się ją przyrządza na obiad czy kolację. Tak przygotowana świetnie komponuje się ze świeżą bagietką czy kremowym ziemniaczanym purée. Należy jednak pamiętać, by wątróbkę (niezależnie od tego, czy używamy wieprzowej, czy drobiowej), dokładnie oczyścić z błonek, żyłek itp. oraz pokroić na kawałki podobnej wielkości. Dzięki temu równomiernie się usmaży.
Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z krewetkami i pomidorem.
Wątróbka z jabłkami i cebulą - przepis
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 1-2 twarde jabłka
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i dokładnie oczyść z żyłek i błonek. Przed smażeniem możesz namoczyć kawałki wątróbki w mleku, ale pamiętaj, by przed panierowaniem odsączyć je z nadmiaru wilgoci.
- Następnie każdy kawałek dokładnie obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2 minuty z każdej strony.
- Cebulę pokrój w piórka, a jabłka w kostkę. Wrzuć je patelnię i duś pod przykryciem do miękkości przez około 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Wątróbka z jabłkami i cebulą gotowa. Podaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!