PrzepisŚniadanieKiedy smażę racuchy, wsypuję do nich opakowanie tego proszku. Wychodzą nieziemsko puszyste i miękkie

Kiedy smażę racuchy, wsypuję do nich opakowanie tego proszku. Wychodzą nieziemsko puszyste i miękkie

Racuchy budyniowe
Racuchy budyniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
18.10.2023 10:57, aktualizacja: 17.01.2024 17:57

Racuchy budyniowe to genialny pomysł na śniadanie. Są pyszne i sycące, a do tego łatwo je przygotować. Nie spędzisz wielu godzin przy kuchence, gdyż bardzo szybko się je robi. Możesz połączyć je z nutellą, dżemem lub słodkim syropem. Wszystko zależy do ciebie.

Proste i pożywne śniadania są źródłem energii na resztę dnia. Idealnie, jeśli są one smaczne i bajecznie wyglądają. Tak często jest w przypadku placków lub racuchów. Czy jest jakaś osoba, która ich nie lubi? Tym razem podzielimy się banalnie łatwym przepisem na racuchy z dodatkiem budyniu. Będą one puszyste i rozpłyną się w ustach. Nietypowy dodatek nada im ciekawego smaku, o którym długo nie zapomnisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na racuchy budyniowe

Przygotowywanie każdej potrawy zaczynamy od podstawowej rzeczy, czyli zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne składniki. Na liście znajdują się poniższe produkty:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka, jogurtu naturalnego lub napoju roślinnego,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • budyń waniliowy 40 g,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dodatki (możesz wybrać takie, jakie lubisz): krem czekoladowy, konfitura, syrop klonowy, masło orzechowe, dip śmietankowy lub cukier puder.
Racuchy budyniowe
Racuchy budyniowe© Licencjodawca

Racuchy budyniowe są bardzo łatwe w przygotowaniu. Oto przepis krok po kroku:

  1. Składniki, których potrzebujemy do ciasta, czyli mąka, mleko cukier puder, jajko, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia dobrze zmiksuj, aby uzyskać jednolitą masę. Powinna być dość gęsta, żeby łatwo nakładało się ją łyżką.
  2. Rozgrzej olej lub masło klarowane na patelni. Pamiętaj, by nie było tego zbyt dużo. Nawet racuchy budyniowe, gdy ociekają tłuszczem, nie są smaczne.
  3. Placuszki smaż na złocisty kolor z obu stron. Gotowe racuszki układaj na talerzu z ręcznikiem papierowym. W ten sposób odsączysz je z oleju.
  4. Podawaj danie z ulubionymi dodatkami, na przykład kremem czekoladowym lub konfiturą truskawkową.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także