Przed laty było prawdziwym rarytasem, dziś prawie nikt nie je. To delikatne mięso prawie nie ma tłuszczu

Mięso z królika nie cieszy się już taką popularnością jak dawniej. Jest jednak doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów, a przy tym ma niską zawartość tłuszczu i sodu. Dlatego warto rozważyć jego wprowadzenie do swojej diety.

Soczyste mięso z królikaSoczyste mięso z królika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mięso z królika to może nie być pierwszy wybór wielu osób, ale warto zwrócić uwagę na jego wyjątkowe właściwości żywieniowe i korzyści zdrowotne. Przede wszystkim jest również niskokaloryczne i niskotłuszczowe, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe koszyczki. Pięknie się prezentują i obłędnie smakują

Źródło białka i niska zawartość tłuszczu

Królik to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, niezbędnego do budowy mięśni, skóry i włosów. Ponadto cechuje się niską zawartością tłuszczu, co sprawia, że jest odpowiedni dla osób zwracających uwagę na kaloryczność posiłków.

Dlaczego warto jeść mięso z królika?

  • Ma mnóstwo białka. Sto gramów mięsa z królika to aż 27 gramów białka, czyli ponad jedna trzecia dziennej zalecanej porcji dla dorosłych. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, skóry, włosów i paznokci.
  • Jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy. Sto gramów mięsa z królika to tylko 197 kalorii i 5 gramów tłuszczu. To dobra opcja zarówno dla osób dbających o podaż tłuszczu, jak i o kaloryczność posiłków.
  • Jest źródłem witamin i minerałów. Mięso z królika zawiera m.in. witaminę B12, niacyny, żelaza, fosforu, magnezu i selenu. Te składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Jest łatwy do strawienia. Mięso z królika jest delikatne i lekkostrawne, dlatego jest często zalecane jako pierwszy pokarm mięsny dla niemowląt.

Warto zauważyć, że mięso z królika jest dostępne na rynku spożywczym i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka mięsnego. Odkryj smak i wartość odżywczą tego wyjątkowego mięsa, które może stanowić ciekawe urozmaicenie twojego jadłospisu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki