Zasady tej diety są bardzo restrykcyjne. Na czym polega koszerność?

Dieta koszerna jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych systemów żywienia. Opracowana została w starożytnym Izraelu na podstawie zasad określonych w Torze. Aktualnie przestrzegają jej tylko ortodoksyjni Żydzi, gdyż jej założenia są stosunkowo trudne do spełnienia we współczesnym świecie. Na czym polega koszerne jedzenie i o co w tym wszystkim chodzi?

ObrazekPyszności - Fot. Pexels
Katarzyna Gileta

Dieta koszerna - zasady

Dieta koszerna wyznacza, jakie produkty spożywcze są dozwolone, a które powinny być unikane. Reguluje ona, jak powinno się przygotowywać i spożywać jedzenie oraz jakie produkty mogą być spożywane wspólnie, a które jednak należy rozdzielać.

Zgodnie z Prawem Mojżeszowym pokarm, wyposażenie kuchenne oraz zakładów produkcyjnych jest podzielone na kilka kategorii:

  • mięsne,
  • nabiałowe,
  • neutralne,
  • trefne, czyli nieczyste.

Co ważne, aby potrawa uznana była za koszerną, musi składać się tylko z koszernych produktów spożywczych, a na dodatek musi być przyrządzona tylko w koszernych warunkach i z wykorzystaniem koszernych naczyń oraz sprzętu kuchennego. Najbardziej restrykcyjne zasady koszerności dotyczą mięs.

Koszerne mięso

Dieta koszerna dopuszcza spożywanie mięsa. Mięso jest koszerne tylko wtedy, gdy pochodzi od koszernych zwierząt, do których należą jednocześnie zwierzęta parzystokopytne i przeżuwające, takie jak: krowy, owce, sarny, kozy. Dozwolone jest również mięso ptactwa, ale tylko domowego, czyli z kury, gęsi, kaczki. Można też spożywać mięso ryb posiadających łuski i płetwy, czyli np. mięso rekina nie jest już koszerne.

Do mięs niedozwolonych należy mięso z wielbłąda, dzika, królika, konina, wieprzowina, mięso drapieżnego ptactwa, a także ślimaki i owoce morza, takie jak krewetki, homary. Mięso niekoszerne to też takie, które pochodzi ze zwierząt padłych w wyniku choroby, starości czy też wypadku.

Zwierzę musi być ubite rytualnie, czyli przez podcięcie tętnicy w określonym miejscu jednym szybkim ruchem. Nie jest ono wcześniej ogłuszane. Jeśli po zbadaniu ubitego zwierzęcia okaże się, że miało ono jakieś choroby wewnętrzne, mięso również staje się niekoszerne. Istnieje ok. 70 wad i schorzeń, które sprawiają, że takie mięso jest uznawane za trefne.

Koszerne mięso musi być pozbawione krwi i tłuszczu. W tym celu w ciągu 3 dni od ubicia musi być ono dobrze wymoczone w wodzie z dodatkiem soli.

Obrazek
Pyszności - Fot. Pexels

Dieta koszerna - nabiał i inne produkty spożywcze

Nabiał i jaja są koszerne, tylko jeśli pochodzą od koszernych zwierząt. Aby jednak były one koszerne, muszą być spożywane w określony sposób. Przede wszystkim nie można ich jeść razem z mięsem. Istnieje nakaz rozdzielania tych dwóch typów produktów.

Dieta koszerna jest bardzo surowa. Zjedzenie mięsa zabrania spożywania jakichkolwiek mlecznych produktów przez okres od 3 do nawet 6 godzin. Jeśli najpierw zjedzony będzie nabiał, to mięsne danie można spożyć po minimum 60 minutach.

Okazuje się, że do przyrządzania i jedzenia posiłków mlecznych i mięsnych muszą również służyć zupełnie inne naczynia. Potrzebna jest więc inna zastawa, inne sztućce i osobne garnki czy patelnie. Właśnie z tego powodu tak trudno jest znaleźć prawdziwe koszerne restauracje i zakłady produkcyjne. Wymaga to nie tylko dużej powierzchni, która pomieściłaby wszelkie sprzęt i maszyny, ale i nakładu pieniędzy oraz pracy.

Obrazek
Pyszności - Fot. Unsplash

Produkty spożywcze dostępne w sklepach mogą być koszerne, ale muszą posiadać specjalny certyfikat koszerności nadawany przez rabinów po przeprowadzeniu dokładnej kontroli zakładów. Taka żywność oznaczana jest na etykiecie literą „K” lub napisem „kosher”. Najłatwiej produkty takie znaleźć w Stanach Zjednoczonych, gdzie aż ok. 30 proc. populacji stanowią koszerni konsumenci.

Dieta koszerna jest bardzo restrykcyjna, dlatego tylko ortodoksyjni Żydzi stosują się do wszystkich jej zasad. Nie każdy ma przecież miejsce na to, by korzystać z osobnych naczyń do przygotowywania i spożywania posiłków mięsnych i nabiałowych. Nie zawsze można też ocenić, czy dany produkt rzeczywiście jest koszerny i na pewno nie miał kontaktu z żadnym trefnym produktem. Z tego względu niektóre zasady bywają trochę naginane przez zwykłych konsumentów.

Autor: Halina Basek

<strong>Zobacz na naszym kanale YouTube, jak z pomysłem zrobić niesamowite śniadania:</strong>

Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa