PrzepisDania mięsneGruzini zajadają się tym daniem. Polakom przypadnie do gustu ze względu na ten smak

Gruzini zajadają się tym daniem. Polakom przypadnie do gustu ze względu na ten smak

Czaszuszuli - Pyszności
Czaszuszuli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

02.09.2024 08:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością, zajadamy się azjatyckimi potrawami, ale gruzińskie przysmaki wciąż dla wielu osób pozostają nieodkryte. Kiedy jednak na stole pojawia się czaszuszuli, miłość do tej kuchni szybko rozpali nawet najmniej przekonane wcześniej kubki smakowe.

Gruzińska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z chaczapuri oraz chinkali, pierożkami wypełnionym mięsem oraz bulionem. Gruzini zajadają się jednak jeszcze jednym przysmakiem, który świetnie trafia w gusta Polaków. Mowa tutaj o czaszuszuli. Pod tajemniczą nazwą skrywa się mięsny, pikantny gulasz. Idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni. Chociaż podstawowe składniki czaszuszuli są podobne w całej Gruzji, to każda region ma swoje własne, tajne dodatki, które nadają daniu unikalnego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gruziński gulasz czaszuszuli

Czaszuszuli to must have dla każdego, kto chce poznać prawdziwe smaki Gruzji. Ten wyrazisty gulasz, pełen aromatycznych przypraw i soczystego mięsa, to prawdziwa eksplozja smaków na talerzu. Nazwa pochodzi od gruzińskiego słowa "pikantny" i nie wzięła się znikąd - temu gulaszowi zdecydowanie daleko do tego, żeby nazwać go mdłym lub bez wyrazu. Jeśli lubisz pikantne dania, to idealna propozycja dla ciebie.

Gulasz - Pyszności
Gulasz - Pyszności© Canva | fotek

Podobnie jak nasz polski bigos, czaszuszuli najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy smaki się przegryzą. Dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom czaszuszuli jest idealnym daniem na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny,
  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 papryki (czerwona i żółta),
  • 4 pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • świeża kolendra i pietruszka do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój w duże kawałki. Osusz papierowym ręcznikiem i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Cebulę posiekaj w piórka, paprykę w paski, a pomidory w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na rozgrzanej oliwie obsmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Przełóż na talerz.
  4. Na tej samej patelni zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i czosnek, smaż przez kilka minut.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kumin, kolendrę i chili. Smaż przez chwilę, mieszając, aż przyprawy wydzielą aromat.
  6. Wlej trochę wody, aby pokryła dno garnka. Wrzuć obsmażone mięso, pomidory i zalej wrzątkiem, aby wszystko było przykryte.
  7. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, lub do momentu aż mięso będzie miękkie.

Przed podaniem posyp świeżą kolendrą i pietruszką. Możesz dodać pół szklanki gruzińskiego wina podczas duszenia, aby wzbogacić smak. Gulasz najlepiej podać z gruzińskim chlebkiem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także