Gruzini zajadają się tym daniem. Polakom przypadnie do gustu ze względu na ten smak

Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością, zajadamy się azjatyckimi potrawami, ale gruzińskie przysmaki wciąż dla wielu osób pozostają nieodkryte. Kiedy jednak na stole pojawia się czaszuszuli, miłość do tej kuchni szybko rozpali nawet najmniej przekonane wcześniej kubki smakowe.

Czaszuszuli - PysznościCzaszuszuli - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Gruzińska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z chaczapuri oraz chinkali, pierożkami wypełnionym mięsem oraz bulionem. Gruzini zajadają się jednak jeszcze jednym przysmakiem, który świetnie trafia w gusta Polaków. Mowa tutaj o czaszuszuli. Pod tajemniczą nazwą skrywa się mięsny, pikantny gulasz. Idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni. Chociaż podstawowe składniki czaszuszuli są podobne w całej Gruzji, to każda region ma swoje własne, tajne dodatki, które nadają daniu unikalnego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Gruziński gulasz czaszuszuli

Czaszuszuli to must have dla każdego, kto chce poznać prawdziwe smaki Gruzji. Ten wyrazisty gulasz, pełen aromatycznych przypraw i soczystego mięsa, to prawdziwa eksplozja smaków na talerzu. Nazwa pochodzi od gruzińskiego słowa "pikantny" i nie wzięła się znikąd - temu gulaszowi zdecydowanie daleko do tego, żeby nazwać go mdłym lub bez wyrazu. Jeśli lubisz pikantne dania, to idealna propozycja dla ciebie.

Gulasz - Pyszności
Gulasz - Pyszności © Canva | fotek

Podobnie jak nasz polski bigos, czaszuszuli najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy smaki się przegryzą. Dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom czaszuszuli jest idealnym daniem na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny,
  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 papryki (czerwona i żółta),
  • 4 pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • świeża kolendra i pietruszka do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój w duże kawałki. Osusz papierowym ręcznikiem i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Cebulę posiekaj w piórka, paprykę w paski, a pomidory w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na rozgrzanej oliwie obsmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Przełóż na talerz.
  4. Na tej samej patelni zeszklij cebulę. Dodaj paprykę i czosnek, smaż przez kilka minut.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kumin, kolendrę i chili. Smaż przez chwilę, mieszając, aż przyprawy wydzielą aromat.
  6. Wlej trochę wody, aby pokryła dno garnka. Wrzuć obsmażone mięso, pomidory i zalej wrzątkiem, aby wszystko było przykryte.
  7. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, lub do momentu aż mięso będzie miękkie.

Przed podaniem posyp świeżą kolendrą i pietruszką. Możesz dodać pół szklanki gruzińskiego wina podczas duszenia, aby wzbogacić smak. Gulasz najlepiej podać z gruzińskim chlebkiem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej