WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Zapomniany przepis na lane kluski. Zaskoczy Cię, co babcia Jadzia do nich dodawała

Kluski lane to w dzisiejszych czasach rarytas. Nam przede wszystkim kojarzą się z dzieciństwem i babcią Jadzią, która robiła je nie tylko pyszne, ale również nabrała w tym niesamowitej wprawy. Poznaj przepis na kluski lane prosto z jej zapisków. 

Obrazekprzepis na kluski lane - Pyszności; foto: Canva

Chociaż przygotowanie lanych klusek nie należy do najtrudniejszych kulinarnych czynności, to zwykle i tak z tego rezygnujemy. Już samo ugotowanie zupy zajmuje trochę czasu, dlatego zazwyczaj stawiamy na gotowe wyroby makaronowe ze sklepu.

To, co pracochłonne, często odchodzi w niepamięć, ale nam ciężko byłoby zapomnieć o idealnie smacznych kluskach lanych babci Jadzi. Pomidorowa, rosół, a nawet zwykła zupa mleczna z takimi kluseczkami już na zawsze wpisały się w naszą kulinarną nostalgię, podobnie jak jej kogel-mogel, kasza manna z syropem, czy oczywiście niezliczone domowe soki ze spiżarni.

Obrazek
przepis na kluski lane - Pyszności; foto: Canva

Przygotowanie klusek lanych to czynność, która jest z pozoru bardzo prosta, ale wprawa przychodzi dopiero z czasem. Dlatego zacznij to robić już dzisiaj, a może twoje potrawy również zapiszą się w pamięci potomstwa.

Kluski możesz przyrządzić zarówno na mleku, jak i na rosole.

Przepis na kluski lane babci Jadzi

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli (możesz ją zamienić na cukier, jeśli chcesz, by kluski były w wersji na słodko)
  • 3 szklanki rosołu lub mleka

Sposób przygotowania:

Połącz jajka, mąkę i sól w misce. Z tych składników musisz uzyskać doskonale gładkie ciasto, o konsystencji nieco gęstszej niż naleśnikowe. Możesz do tego użyć miksera, blendera, lub, ewentualnie, zwykłej trzepaczki.

Obrazek
przepis na kluski lane - Pyszności; foto: Canva

Kiedy skończysz mieszać ciasto, zagotuj w garnuszku mleko lub rosół. Powinno wrzeć na niewielkim ogniu. Wtedy możesz zacząć wlewać ciasto. Musisz nabrać wprawy, by uzyskać idealnie cienki strumień.

Po chwili kluski powinny wypłynąć na wierzch - dopiero wtedy je zamieszaj. Minuta - półtorej to optymalny czas ich gotowania.

Jeśli zamierzasz serwować kluski lane na słodko, dodaj do nich jeszcze jeden składnik, który babcia Jadzia uwielbiała: cynamon. Wyjdą bajecznie słodkie i aromatyczne!

A na drugie danie polecamy udko z kurczaka pieczone na kapuście. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej