To najlepsza sałatka z tuńczyka. Bije na głowę jarzynową i inne rybne

Sałatki świetnie sprawdzają się na imprezach, zajadać się nimi można na kolację lub zabrać ze sobą na szybki lunch do pracy i szkoły. Jeśli w kuchennej szafce zalega ci puszka tuńczyka, czas zabrać się za ten przepis. Lepszej sałatki z tą rybą nie znajdziesz.

Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wiele osób błędnie uważa, że sałatki to głównie smętny miks liści z nudnym sosem. Przepisów na kolorowe i apetyczne połączenia jest jednak cała masa, a same sałatki nie przestają zachwycać. Połączenie makaronu orzo, tuńczyka oraz warzyw sprawi, że wszyscy będą zachwyceni. To smaczna alternatywa dla nieco już oklepanej sałatki gyrosowej czy jarzynowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo

Makaron orzo to rodzaj makaronu, który swoim kształtem przypomina ziarna ryżu. Dodawać go można do zup, ale najlepiej sprawdza się właśnie w sałatkach, a zwłaszcza w tej, która na dodatek ma w sobie sycącego tuńczyka z puszki i pomidorki koktajlowe.

Makaron z tuńczykiem i makaronem orzo
Makaron z tuńczykiem i makaronem orzo © Adobe Stock

Sałatka z orzo, tuńczykiem i pomidorkami jest zdrowa, lekka i pożywna. Zamiast ciężkich sosów rolę spoiwa pełni oliwa z oliwek. Idealnie sprawdzi się na kolację, zrobi furorę na imprezach, a zabrana do pracy wywoła zazdrość wśród znajomych z biurka obok.

Składniki:

  • 150 g makaronu orzo,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron orzo według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dokładnie go odsącz z wody.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dla dodatkowego aromatu możesz dodać również startej skórki z cytryny i mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  4. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
  5. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem.
  6. Do miski z ugotowanym makaronem dodaj przygotowany sos, pomidorki koktajlowe, cebulę i rozdrobnionego tuńczyka.
  7. Delikatnie wszystko razem wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.

Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥