To najlepsza sałatka z tuńczyka. Bije na głowę jarzynową i inne rybne

Sałatki świetnie sprawdzają się na imprezach, zajadać się nimi można na kolację lub zabrać ze sobą na szybki lunch do pracy i szkoły. Jeśli w kuchennej szafce zalega ci puszka tuńczyka, czas zabrać się za ten przepis. Lepszej sałatki z tą rybą nie znajdziesz.

Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wiele osób błędnie uważa, że sałatki to głównie smętny miks liści z nudnym sosem. Przepisów na kolorowe i apetyczne połączenia jest jednak cała masa, a same sałatki nie przestają zachwycać. Połączenie makaronu orzo, tuńczyka oraz warzyw sprawi, że wszyscy będą zachwyceni. To smaczna alternatywa dla nieco już oklepanej sałatki gyrosowej czy jarzynowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo

Makaron orzo to rodzaj makaronu, który swoim kształtem przypomina ziarna ryżu. Dodawać go można do zup, ale najlepiej sprawdza się właśnie w sałatkach, a zwłaszcza w tej, która na dodatek ma w sobie sycącego tuńczyka z puszki i pomidorki koktajlowe.

Makaron z tuńczykiem i makaronem orzo
Makaron z tuńczykiem i makaronem orzo © Adobe Stock

Sałatka z orzo, tuńczykiem i pomidorkami jest zdrowa, lekka i pożywna. Zamiast ciężkich sosów rolę spoiwa pełni oliwa z oliwek. Idealnie sprawdzi się na kolację, zrobi furorę na imprezach, a zabrana do pracy wywoła zazdrość wśród znajomych z biurka obok.

Składniki:

  • 150 g makaronu orzo,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron orzo według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dokładnie go odsącz z wody.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dla dodatkowego aromatu możesz dodać również startej skórki z cytryny i mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  4. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
  5. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem.
  6. Do miski z ugotowanym makaronem dodaj przygotowany sos, pomidorki koktajlowe, cebulę i rozdrobnionego tuńczyka.
  7. Delikatnie wszystko razem wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.

Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu