To najlepsza sałatka z tuńczyka. Bije na głowę jarzynową i inne rybne

Sałatki świetnie sprawdzają się na imprezach, zajadać się nimi można na kolację lub zabrać ze sobą na szybki lunch do pracy i szkoły. Jeśli w kuchennej szafce zalega ci puszka tuńczyka, czas zabrać się za ten przepis. Lepszej sałatki z tą rybą nie znajdziesz.

Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wiele osób błędnie uważa, że sałatki to głównie smętny miks liści z nudnym sosem. Przepisów na kolorowe i apetyczne połączenia jest jednak cała masa, a same sałatki nie przestają zachwycać. Połączenie makaronu orzo, tuńczyka oraz warzyw sprawi, że wszyscy będą zachwyceni. To smaczna alternatywa dla nieco już oklepanej sałatki gyrosowej czy jarzynowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo

Makaron orzo to rodzaj makaronu, który swoim kształtem przypomina ziarna ryżu. Dodawać go można do zup, ale najlepiej sprawdza się właśnie w sałatkach, a zwłaszcza w tej, która na dodatek ma w sobie sycącego tuńczyka z puszki i pomidorki koktajlowe.

Makaron z tuńczykiem i makaronem orzo
Makaron z tuńczykiem i makaronem orzo © Adobe Stock

Sałatka z orzo, tuńczykiem i pomidorkami jest zdrowa, lekka i pożywna. Zamiast ciężkich sosów rolę spoiwa pełni oliwa z oliwek. Idealnie sprawdzi się na kolację, zrobi furorę na imprezach, a zabrana do pracy wywoła zazdrość wśród znajomych z biurka obok.

Składniki:

  • 150 g makaronu orzo,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron orzo według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dokładnie go odsącz z wody.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dla dodatkowego aromatu możesz dodać również startej skórki z cytryny i mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  4. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
  5. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem.
  6. Do miski z ugotowanym makaronem dodaj przygotowany sos, pomidorki koktajlowe, cebulę i rozdrobnionego tuńczyka.
  7. Delikatnie wszystko razem wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.

Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska