Ciasto Leśna Szyszka zachwyca pokolenia. Nie może go zabraknąć o tej porze roku
Leśna Szyszka to idealny deser na mniejsze i większe okazje. W każdym kęsie dzieje się sporo - mamy chrupiący ryż preparowany, aksamitny krem budyniowy i delikatny biszkopt kakaowy. To połączenie po prostu idealne.
21.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 13:50
Kto z nas nie pamięta słodkich chwil spędzonych na pochłanianiu kultowych "szyszek"? Ten prosty, ale niezwykle smaczny deser z dzieciństwa, łączący chrupiący ryż z kremową masą krówkową, wciąż budzi miłe wspomnienia. Tym razem stał się inspiracją do stworzenia pysznego ciasta. Kto spróbował go chociaż raz, zakochał się w nim bez pamięci. I nic w tym dziwnego, bo deser po prostu idealny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Leśna Szyszka
To najlepsze ciasto na urodziny czy imieniny, wizytę teściowej czy imprezę ze znajomymi. Połączenie klasycznych smaków – biszkoptu, budyniu i ryżu – daje niezwykły efekt.
Największym wyzwaniem przy przygotowaniu tego ciasta jest uzbrojenie się w cierpliwość, bo musi spędzić całą noc w lodówce.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kaka.
Krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 750 ml mleka (250 ml do budyniu),
- 200 g miękkiego masła.
Szyszka:
- 100 g ryżu preparowanego,
- 1 puszka masy kajmakowej.
Dodatkowo:
- 100 g herbatników maślanych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę, dodając cukier. Gdy masa będzie już puszysta, dodawaj stopniowo żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Przelej do blaszki o wymiarach ok.28x18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 35 minut, aż do suchego patyczka.
Krok 2. Do miski przesyp proszki budyniowe i rozpuść je w 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczone proszki. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Miękkie masło ubij mikserem. Następnie dodawaj stopniowo przestudzony budyń, cały czas miksując masę. Krem budyniowy rozprowadź na przestudzonym biszkopcie. Następnie ułóż na wierzch biszkopty.
Krok 4. Do miski przesyp ryż preparowany i wymieszaj go z masą kajmakową. Przełóż na herbatniki i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się przegryzą, a warstwa herbatników i ryżu nieco zmięknie.