Ciasto Leśna Szyszka zachwyca pokolenia. Nie może go zabraknąć o tej porze roku

Leśna Szyszka to idealny deser na mniejsze i większe okazje. W każdym kęsie dzieje się sporo - mamy chrupiący ryż preparowany, aksamitny krem budyniowy i delikatny biszkopt kakaowy. To połączenie po prostu idealne.

Ciasto Leśna SzyszkaCiasto Leśna Szyszka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Kto z nas nie pamięta słodkich chwil spędzonych na pochłanianiu kultowych "szyszek"? Ten prosty, ale niezwykle smaczny deser z dzieciństwa, łączący chrupiący ryż z kremową masą krówkową, wciąż budzi miłe wspomnienia. Tym razem stał się inspiracją do stworzenia pysznego ciasta. Kto spróbował go chociaż raz, zakochał się w nim bez pamięci. I nic w tym dziwnego, bo deser po prostu idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto leśna szyszka. Przepis, który pokocha cała rodzina

Ciasto Leśna Szyszka

To najlepsze ciasto na urodziny czy imieniny, wizytę teściowej czy imprezę ze znajomymi. Połączenie klasycznych smaków – biszkoptu, budyniu i ryżu – daje niezwykły efekt.

Największym wyzwaniem przy przygotowaniu tego ciasta jest uzbrojenie się w cierpliwość, bo musi spędzić całą noc w lodówce.

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kaka. 

Krem budyniowy: 

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, 
  • 750 ml mleka (250 ml do budyniu),
  • 200 g miękkiego masła. 

Szyszka: 

  • 100 g ryżu preparowanego, 
  • 1 puszka masy kajmakowej.

Dodatkowo: 

  • 100 g herbatników maślanych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę, dodając cukier. Gdy masa będzie już puszysta, dodawaj stopniowo żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Przelej do blaszki o wymiarach ok.28x18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 35 minut, aż do suchego patyczka.

Biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy © Pyszności

Krok 2. Do miski przesyp proszki budyniowe i rozpuść je w 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczone proszki. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia.

Gęsty budyń
Gęsty budyń © Pyszności

Krok 3. Miękkie masło ubij mikserem. Następnie dodawaj stopniowo przestudzony budyń, cały czas miksując masę. Krem budyniowy rozprowadź na przestudzonym biszkopcie. Następnie ułóż na wierzch biszkopty.

Biszkopt z budyniem i herbatnikami
Biszkopt z budyniem i herbatnikami © Pyszności

Krok 4. Do miski przesyp ryż preparowany i wymieszaj go z masą kajmakową. Przełóż na herbatniki i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się przegryzą, a warstwa herbatników i ryżu nieco zmięknie.

Ciasto Leśna Szyszka
Ciasto Leśna Szyszka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯