Tym ciastem zachwycisz rodzinę. Pyszny krem, malinowa galaretka i chrupiąca beza
Ciasta z malinami zawsze smakują obłędnie. Rozpływają się w ustach, a lekko kwaśny posmak przełamuje słodkość kremów śmietanowych. Tak jest w przypadku deseru, o którym teraz przeczytacie. Malinowa chmurka łączy ze sobą kruchy spód, śmietankę, maliny zamknięte w galaretce oraz bezę.
13.07.2023 | aktual.: 14.03.2024 14:18
Nieco przypomina Panią Walewską. Są jednak pewne różnice: zamiast dwóch blatów kruchego ciasta jest tylko jeden. W malinowej chmurce na wierzch kładziemy słodką bezę. Pieczemy ją na początku lub nawet dzień wcześniej. Atutem tego ciasta jest warstwa malin. Nie trzeba chyba mówić, że użyjemy ich bardzo dużo?
Malinowa Chmurka zawróci ci w głowie
Przygotowywanie zaczniemy od bezy z migdałami. Potrzebujesz:
- trzech białek,
- 150 g drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej,
- 40-50 g płatków migdałów
Sposób wykonania
- Białka oddziel od żółtek - te ostatnie będą ci potrzebne do zrobienia kruchego ciasta. Białka ubij na sztywną masę.
- Dodaj cukier i dalej ubijaj. Musi powstać gęsta piana. Pod koniec dodaj skrobię ziemniaczaną.
- Bezę pieczemy na górnej części formy pokrytej papierem do pieczenia w temperaturze 140 stopni przez godzinę.
- Przechowuj ją w hermetycznym pudełku.
Ciasto z malinami, które zachwyci całą rodzinę
Malinowa chmurka jest obłędna i prosta w przygotowaniu. Na kruche ciasto potrzebujesz:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g schłodzonego masła,
- 3 żółtka jaj,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 g cukru pudru,
- pół opakowania cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Do galaretki potrzebujesz:
- 600 g świeżych lub mrożonych malin,
- trzy malinowe galaretki,
- litr wrzącej wody.
Składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml schłodzonej śmietany 36 proc.,
- 250 g schłodzonego mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka pasty z wanilii.
Sposób wykonania
- Przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej masło. Siekaj tak długo, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i zawiń folią spożywczą. Na godzinę wstaw do lodówki.
- Masę włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie schładzaj je w lodówce. Tym razem przez 30 minut.
- Ciasto piecz przez 15-20 minut w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza. Następnie wystudź.
- Malinowa chmurka nie uda się bez galaretki z owocami, dlatego w międzyczasie ją przygotuj. Galaretki malinowe rozpuść we wrzątku. Przestudź je i wymieszaj z malinami (mrożonych nie trzeba rozmrażać).
- Galaretkę odstaw do lekkiego zgęstnienia, potem polej nią zimne już kruche ciasto. Całość wstaw do lodówki.
- Kiedy masa będzie gęstnieć, przygotuj krem śmietanowy. Wystarczy tylko, że ubijesz śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i pastą z wanilii. Nie rób jednak tego zbyt długo, bo masa się popsuje. Składniki muszą też być dobrze schłodzone.
- Ciasto za galaretką wyjmij z lodówki. Posmaruj go kremem, a następnie połóż na niego bezę.
- Malinowa chmurka najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce.