Tym ciastem zachwycisz rodzinę. Pyszny krem, malinowa galaretka i chrupiąca beza

Ciasta z malinami zawsze smakują obłędnie. Rozpływają się w ustach, a lekko kwaśny posmak przełamuje słodkość kremów śmietanowych. Tak jest w przypadku deseru, o którym teraz przeczytacie. Malinowa chmurka łączy ze sobą kruchy spód, śmietankę, maliny zamknięte w galaretce oraz bezę.

ObrazekMalinowa chmurka (Adobe)
Paulina Hermann

Nieco przypomina Panią Walewską. Są jednak pewne różnice: zamiast dwóch blatów kruchego ciasta jest tylko jeden. W malinowej chmurce na wierzch kładziemy słodką bezę. Pieczemy ją na początku lub nawet dzień wcześniej. Atutem tego ciasta jest warstwa malin. Nie trzeba chyba mówić, że użyjemy ich bardzo dużo?

Malinowa Chmurka zawróci ci w głowie

Przygotowywanie zaczniemy od bezy z migdałami. Potrzebujesz:

      
  • trzech białek,
  • 150 g drobnego cukru do wypieków,
  • 2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej,
  • 40-50 g płatków migdałów

Sposób wykonania

      
  1. Białka oddziel od żółtek - te ostatnie będą ci potrzebne do zrobienia kruchego ciasta. Białka ubij na sztywną masę.
  2. Dodaj cukier i dalej ubijaj. Musi powstać gęsta piana. Pod koniec dodaj skrobię ziemniaczaną.
  3. Bezę pieczemy na górnej części formy pokrytej papierem do pieczenia w temperaturze 140 stopni przez godzinę.
  4. Przechowuj ją w hermetycznym pudełku.

Ciasto z malinami, które zachwyci całą rodzinę

Malinowa chmurka jest obłędna i prosta w przygotowaniu. Na kruche ciasto potrzebujesz:

        
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 3 żółtka jaj,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g cukru pudru,
  • pół opakowania cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Do galaretki potrzebujesz:

     
  • 600 g świeżych lub mrożonych malin,
  • trzy malinowe galaretki,
  • litr wrzącej wody.
Obrazek
Malinowa chmurka (Wikimedia Commons)

Składniki na krem śmietankowy:

      
  • 500 ml schłodzonej śmietany 36 proc.,
  • 250 g schłodzonego mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka pasty z wanilii.

Sposób wykonania

          
  1. Przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej masło. Siekaj tak długo, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i zawiń folią spożywczą. Na godzinę wstaw do lodówki.
  2. Masę włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie schładzaj je w lodówce. Tym razem przez 30 minut.
  3. Ciasto piecz przez 15-20 minut w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza. Następnie wystudź.
  4. Malinowa chmurka nie uda się bez galaretki z owocami, dlatego w międzyczasie ją przygotuj. Galaretki malinowe rozpuść we wrzątku. Przestudź je i wymieszaj z malinami (mrożonych nie trzeba rozmrażać).
  5. Galaretkę odstaw do lekkiego zgęstnienia, potem polej nią zimne już kruche ciasto. Całość wstaw do lodówki.
  6. Kiedy masa będzie gęstnieć, przygotuj krem śmietanowy. Wystarczy tylko, że ubijesz śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i pastą z wanilii. Nie rób jednak tego zbyt długo, bo masa się popsuje. Składniki muszą też być dobrze schłodzone.
  7. Ciasto za galaretką wyjmij z lodówki. Posmaruj go kremem, a następnie połóż na niego bezę.
  8. Malinowa chmurka najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie