Tym ciastem zachwycisz rodzinę. Pyszny krem, malinowa galaretka i chrupiąca beza

Ciasta z malinami zawsze smakują obłędnie. Rozpływają się w ustach, a lekko kwaśny posmak przełamuje słodkość kremów śmietanowych. Tak jest w przypadku deseru, o którym teraz przeczytacie. Malinowa chmurka łączy ze sobą kruchy spód, śmietankę, maliny zamknięte w galaretce oraz bezę.

ObrazekMalinowa chmurka (Adobe)
Paulina Hermann

Nieco przypomina Panią Walewską. Są jednak pewne różnice: zamiast dwóch blatów kruchego ciasta jest tylko jeden. W malinowej chmurce na wierzch kładziemy słodką bezę. Pieczemy ją na początku lub nawet dzień wcześniej. Atutem tego ciasta jest warstwa malin. Nie trzeba chyba mówić, że użyjemy ich bardzo dużo?

Malinowa Chmurka zawróci ci w głowie

Przygotowywanie zaczniemy od bezy z migdałami. Potrzebujesz:

      
  • trzech białek,
  • 150 g drobnego cukru do wypieków,
  • 2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej,
  • 40-50 g płatków migdałów

Sposób wykonania

      
  1. Białka oddziel od żółtek - te ostatnie będą ci potrzebne do zrobienia kruchego ciasta. Białka ubij na sztywną masę.
  2. Dodaj cukier i dalej ubijaj. Musi powstać gęsta piana. Pod koniec dodaj skrobię ziemniaczaną.
  3. Bezę pieczemy na górnej części formy pokrytej papierem do pieczenia w temperaturze 140 stopni przez godzinę.
  4. Przechowuj ją w hermetycznym pudełku.

Ciasto z malinami, które zachwyci całą rodzinę

Malinowa chmurka jest obłędna i prosta w przygotowaniu. Na kruche ciasto potrzebujesz:

        
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 3 żółtka jaj,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g cukru pudru,
  • pół opakowania cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Do galaretki potrzebujesz:

     
  • 600 g świeżych lub mrożonych malin,
  • trzy malinowe galaretki,
  • litr wrzącej wody.
Obrazek
Malinowa chmurka (Wikimedia Commons)

Składniki na krem śmietankowy:

      
  • 500 ml schłodzonej śmietany 36 proc.,
  • 250 g schłodzonego mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka pasty z wanilii.

Sposób wykonania

          
  1. Przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej masło. Siekaj tak długo, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i zawiń folią spożywczą. Na godzinę wstaw do lodówki.
  2. Masę włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie schładzaj je w lodówce. Tym razem przez 30 minut.
  3. Ciasto piecz przez 15-20 minut w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza. Następnie wystudź.
  4. Malinowa chmurka nie uda się bez galaretki z owocami, dlatego w międzyczasie ją przygotuj. Galaretki malinowe rozpuść we wrzątku. Przestudź je i wymieszaj z malinami (mrożonych nie trzeba rozmrażać).
  5. Galaretkę odstaw do lekkiego zgęstnienia, potem polej nią zimne już kruche ciasto. Całość wstaw do lodówki.
  6. Kiedy masa będzie gęstnieć, przygotuj krem śmietanowy. Wystarczy tylko, że ubijesz śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i pastą z wanilii. Nie rób jednak tego zbyt długo, bo masa się popsuje. Składniki muszą też być dobrze schłodzone.
  7. Ciasto za galaretką wyjmij z lodówki. Posmaruj go kremem, a następnie połóż na niego bezę.
  8. Malinowa chmurka najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne