Rosół, który królował jesienią na polskim stole. Niedoceniane mięso to kluczowy składnik

Klasyka polskiej kuchni, ale w nieco innym wydaniu? Bardzo prosimy! Polecamy, zachwalamy i oferujemy sprawdzony przepis. A na co? To oczywiste – na rosół z gęsi. W końcu najlepsza gęsina na świętego Marcina. Czyli już za chwilę, już za momencik…

Rosół z gęsiny jest bardziej aromatyczny niż ten na kurzeRosół z gęsiny jest bardziej aromatyczny niż ten na kurze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer

Gęsina uznawana jest za szlachetną odmianę mięsa drobiowego. Warto jednak zaznaczyć, że nie chodzi tu jedynie o czczy sentyment do tradycji, ale także o smak i walory zdrowotne. Weźmy za przykład wspomniany już wcześniej rosół z gęsi, czyli bohatera tego artykułu. Czym taka zupa różni się od znacznie powszechniejszego rosołu z kury? Przede wszystkim intensywnością. To da się wyczuć zwłaszcza jesienią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Rosół z gęsiny lepszy od rosołu na kurze?

Zachwalanie jesiennej gęsiny ma dwa znaczenia. Pierwsze z nich dotyczy legendy sięgającej IV wieku naszej ery i świętego Marcina, patrona podróżnych i żebraków. Drugie ma związek z cyklem hodowli tego ptactwa. To właśnie jesienią gęsi osiągają optymalny rozrost i rozpoczyna się najlepszy sezon na ich opiewające w tłuszcz mięso. Ogrom zdrowych kwasów tłuszczowych, żelaza i witamin (ze szczególnym uwzględnieniem niacyny) sprawia, że mięso to jest uznawane za znacznie zdrowsze od tego, które oferuje kura. Rosół z gęsi wychodzi więc bardziej intensywny, tłusty i bogaty w elementy prozdrowotne. Warto na niego postawić – to dlatego poniżej prezentujemy przykładowy przepis.

Rosół z gęsi

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z gęsiny,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Gęsinę oczyść, opłucz, umieść w dużym garnku i zalej zimną wodą.
  2. Dorzuć ziele angielskie i listki laurowe.
  3. Zagotuj, zmniejsz ogień i trzymaj na palniku przez godzinę.
  4. W tym czasie ściągaj powstałe szumowiny i zajmij się warzywami.
  5. Włoszczyznę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal.
  6. Po godzinie od rozpoczęcia gotowania dorzuć wszystkie warzywa. Gotuj kolejne 1,5 godziny.
  7. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawaj z przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronem oraz z natką pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟