PrzepisOkazjeRosół, który królował jesienią na polskim stole. Niedoceniane mięso to kluczowy składnik

Rosół, który królował jesienią na polskim stole. Niedoceniane mięso to kluczowy składnik

Klasyka polskiej kuchni, ale w nieco innym wydaniu? Bardzo prosimy! Polecamy, zachwalamy i oferujemy sprawdzony przepis. A na co? To oczywiste – na rosół z gęsi. W końcu najlepsza gęsina na świętego Marcina. Czyli już za chwilę, już za momencik…

Rosół z gęsiny jest bardziej aromatyczny niż ten na kurze
Rosół z gęsiny jest bardziej aromatyczny niż ten na kurze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer

03.11.2024 06:01

Gęsina uznawana jest za szlachetną odmianę mięsa drobiowego. Warto jednak zaznaczyć, że nie chodzi tu jedynie o czczy sentyment do tradycji, ale także o smak i walory zdrowotne. Weźmy za przykład wspomniany już wcześniej rosół z gęsi, czyli bohatera tego artykułu. Czym taka zupa różni się od znacznie powszechniejszego rosołu z kury? Przede wszystkim intensywnością. To da się wyczuć zwłaszcza jesienią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rosół z gęsiny lepszy od rosołu na kurze?

Zachwalanie jesiennej gęsiny ma dwa znaczenia. Pierwsze z nich dotyczy legendy sięgającej IV wieku naszej ery i świętego Marcina, patrona podróżnych i żebraków. Drugie ma związek z cyklem hodowli tego ptactwa. To właśnie jesienią gęsi osiągają optymalny rozrost i rozpoczyna się najlepszy sezon na ich opiewające w tłuszcz mięso. Ogrom zdrowych kwasów tłuszczowych, żelaza i witamin (ze szczególnym uwzględnieniem niacyny) sprawia, że mięso to jest uznawane za znacznie zdrowsze od tego, które oferuje kura. Rosół z gęsi wychodzi więc bardziej intensywny, tłusty i bogaty w elementy prozdrowotne. Warto na niego postawić – to dlatego poniżej prezentujemy przykładowy przepis.

Rosół z gęsi

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z gęsiny,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Gęsinę oczyść, opłucz, umieść w dużym garnku i zalej zimną wodą.
  2. Dorzuć ziele angielskie i listki laurowe.
  3. Zagotuj, zmniejsz ogień i trzymaj na palniku przez godzinę.
  4. W tym czasie ściągaj powstałe szumowiny i zajmij się warzywami.
  5. Włoszczyznę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal.
  6. Po godzinie od rozpoczęcia gotowania dorzuć wszystkie warzywa. Gotuj kolejne 1,5 godziny.
  7. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawaj z przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronem oraz z natką pietruszki. Smacznego!
rosółgęsinagęsina na św. marcina

Wybrane dla Ciebie