Rosół, który królował jesienią na polskim stole. Niedoceniane mięso to kluczowy składnik
Klasyka polskiej kuchni, ale w nieco innym wydaniu? Bardzo prosimy! Polecamy, zachwalamy i oferujemy sprawdzony przepis. A na co? To oczywiste – na rosół z gęsi. W końcu najlepsza gęsina na świętego Marcina. Czyli już za chwilę, już za momencik…
03.11.2024 06:01
Gęsina uznawana jest za szlachetną odmianę mięsa drobiowego. Warto jednak zaznaczyć, że nie chodzi tu jedynie o czczy sentyment do tradycji, ale także o smak i walory zdrowotne. Weźmy za przykład wspomniany już wcześniej rosół z gęsi, czyli bohatera tego artykułu. Czym taka zupa różni się od znacznie powszechniejszego rosołu z kury? Przede wszystkim intensywnością. To da się wyczuć zwłaszcza jesienią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rosół z gęsiny lepszy od rosołu na kurze?
Zachwalanie jesiennej gęsiny ma dwa znaczenia. Pierwsze z nich dotyczy legendy sięgającej IV wieku naszej ery i świętego Marcina, patrona podróżnych i żebraków. Drugie ma związek z cyklem hodowli tego ptactwa. To właśnie jesienią gęsi osiągają optymalny rozrost i rozpoczyna się najlepszy sezon na ich opiewające w tłuszcz mięso. Ogrom zdrowych kwasów tłuszczowych, żelaza i witamin (ze szczególnym uwzględnieniem niacyny) sprawia, że mięso to jest uznawane za znacznie zdrowsze od tego, które oferuje kura. Rosół z gęsi wychodzi więc bardziej intensywny, tłusty i bogaty w elementy prozdrowotne. Warto na niego postawić – to dlatego poniżej prezentujemy przykładowy przepis.
Rosół z gęsi
Składniki:
- 1 porcja rosołowa z gęsiny,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 kawałek selera,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Gęsinę oczyść, opłucz, umieść w dużym garnku i zalej zimną wodą.
- Dorzuć ziele angielskie i listki laurowe.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i trzymaj na palniku przez godzinę.
- W tym czasie ściągaj powstałe szumowiny i zajmij się warzywami.
- Włoszczyznę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal.
- Po godzinie od rozpoczęcia gotowania dorzuć wszystkie warzywa. Gotuj kolejne 1,5 godziny.
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj z przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronem oraz z natką pietruszki. Smacznego!