Wyglądają, jakby ktoś wymoczył je w wybielaczu. Wrzuciłam je na grilla i to był hit
Pierwszy raz zobaczyłam je na wakacjach w Prowansji, a potem się okazało, że białe bakłażany są również dostępne w Polsce, chociaż na pewno nie są tak popularne jak fioletowe. Patrzysz na nie i nie możesz wyjść ze zdumienia – wyglądają, jakby je ktoś odbarwił. A pod skórką skrywają o wiele bardziej kremowy miąższ.
O białe bakłażany możesz śmiało pytać na ryneczkach, bo właśnie teraz trwa sezon na te warzywa. Zdarza się, że są również dostępne w marketach, czasem pod etykietą: golden eggplant. Od fioletowych różnią się nie tylko kolorem – ich skórka jest o wiele cieńsza niż w klasycznych bakłażanach, a pod nią znajduje się jeszcze bardziej kremowy i mięsisty środek z nieco większymi gniazdami nasiennymi – ale spokojnie, nie trzeba ich wykrawać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad
Właściwości zdrowotne białych bakłażanów
Zarówno białe bakłażany, jak i fioletowe, są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Zawierają witaminy z grupy B, potas, magnez oraz witaminę C, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Dzięki obecności antyoksydantów wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Jak przygotować białe bakłażany?
Dużym ułatwieniem jest to, że białych bakłażanów nie trzeba osalać przed przygotowaniem – są one praktycznie pozbawione drażniącej goryczki. Ich tekstura jest bardziej zwarta i chłoną o wiele mniej tłuszczu, co sprawia, że lepiej nadają się do smażenia.
Jeśli chcesz je przygotować na grillu, wystarczy, że obtoczysz je w oliwie z dodatkiem soli morskiej, mielonego pieprzu i świeżych ziół. Ja zamarynowałam w jednej misce z cukinią i papryką. Grillowane warzywa podałam do ryby i krewetek, również upieczonych na grillu.
Musaka z białymi bakłażanami
Świetnym pomysłem na białe bakłażany jest przygotowanie z nich zapiekanki w stylu greckiej musaki. Możesz postawić na wersję z mięsem mielonym lub wegetariańską, na przykład z ziemniakami i serem fetą. Bakłażany wymieszaj z sosem pomidorowym doprawionym gałką muszkatołową i cynamonem. Zapiecz pod pierzynką z beszamelu.