Wyglądają, jakby ktoś wymoczył je w wybielaczu. Wrzuciłam je na grilla i to był hit

Pierwszy raz zobaczyłam je na wakacjach w Prowansji, a potem się okazało, że białe bakłażany są również dostępne w Polsce, chociaż na pewno nie są tak popularne jak fioletowe. Patrzysz na nie i nie możesz wyjść ze zdumienia – wyglądają, jakby je ktoś odbarwił. A pod skórką skrywają o wiele bardziej kremowy miąższ.

Biały bakłażan wygląda niewiarygodnie, jakby go ktoś odbarwiłBiały bakłażan wygląda niewiarygodnie, jakby go ktoś odbarwił
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

O białe bakłażany możesz śmiało pytać na ryneczkach, bo właśnie teraz trwa sezon na te warzywa. Zdarza się, że są również dostępne w marketach, czasem pod etykietą: golden eggplant. Od fioletowych różnią się nie tylko kolorem – ich skórka jest o wiele cieńsza niż w klasycznych bakłażanach, a pod nią znajduje się jeszcze bardziej kremowy i mięsisty środek z nieco większymi gniazdami nasiennymi – ale spokojnie, nie trzeba ich wykrawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Właściwości zdrowotne białych bakłażanów

Zarówno białe bakłażany, jak i fioletowe, są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Zawierają witaminy z grupy B, potas, magnez oraz witaminę C, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Dzięki obecności antyoksydantów wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Jak przygotować białe bakłażany?

Dużym ułatwieniem jest to, że białych bakłażanów nie trzeba osalać przed przygotowaniem – są one praktycznie pozbawione drażniącej goryczki. Ich tekstura jest bardziej zwarta i chłoną o wiele mniej tłuszczu, co sprawia, że lepiej nadają się do smażenia.

Jeśli chcesz je przygotować na grillu, wystarczy, że obtoczysz je w oliwie z dodatkiem soli morskiej, mielonego pieprzu i świeżych ziół. Ja zamarynowałam w jednej misce z cukinią i papryką. Grillowane warzywa podałam do ryby i krewetek, również upieczonych na grillu.

Ryba, krewetka i warzywa z grilla
Ryba, krewetka i warzywa z grilla © Pyszności

Musaka z białymi bakłażanami

Świetnym pomysłem na białe bakłażany jest przygotowanie z nich zapiekanki w stylu greckiej musaki. Możesz postawić na wersję z mięsem mielonym lub wegetariańską, na przykład z ziemniakami i serem fetą. Bakłażany wymieszaj z sosem pomidorowym doprawionym gałką muszkatołową i cynamonem. Zapiecz pod pierzynką z beszamelu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem