Ta sałatka jest hitem domówek. Główny składnik wygląda jak włosy Magdy Gessler

Chociaż wokół zupek chińskich narosło sporo kontrowersji, to gdy na stole pojawia się ta sałatka, wszyscy zajadają ze smakiem. Jest prosta w przygotowaniu, tania i szybka, dzięki czemu szybko zadomowiła się na imprezach.

Salatka z zupek chińskich - PysznościSalatka z zupek chińskich - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Połączenie makaronu z zupek chińskich z warzywami, majonezem i mięsem od lat robi furorę, bijąc się o tytuł imprezowej sałatki roku z gyrosową oraz jarzynową. Niektórzy śmieją się, że ugotowany makaron przypomina im charakterystyczną fryzurę gwiazdy stacji TVN, inni noodle porównują do kultowej fryzury Justina Timberlake'a. Bez względu na to, z kim i z czym może się kojarzyć, każdy szybko sięga po porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz bliskich w Halloween i przygotuj zupę w postaci gęstego kremu. Strasznie smaczna!

Sałatka z zupek chińskich

Nie musisz sztywno trzymać się przepisu - postaw na takie przyprawy i warzywa, jakie lubisz. Do przyprawienia kurczaka możesz użyć gotowych mieszanek, na przykład do gyrosa. Makaron z zupek możemy zastąpić makaronem ryżowym typu nitki. Natomiast, zamiast piersi kurczaka warto użyć szynki konserwowej.

Składniki:

  • 3 porcje makaronu z zupek chińskich,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona papryka,
  • sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki majonezu.


Sałatka z zupki chińskiej - Pyszności
Sałatka z zupki chińskiej - Pyszności © Licencjodawca

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przełóż do miski i zalej gorącą wodą. Dodaj curry, słodką i ostrą paprykę i przykryj talerzykiem i czekaj, aż zmięknie. Następnie odcedź. Możesz przyprawy zastąpić też gotową mieszanką dołączoną do zupki.
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kawałki, przypraw według uznania i podsmaż na odrobinie oleju.
  3. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy, ogórki i paprykę pokrój w niedużą kostkę. Kapustę pekińską umyj i poszatkuj.
  4. Do miski z makaronem dodaj odsączone i pokrojone warzywa i wymieszaj.
  5. Połącz majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodaj do sałatki. Połącz składniki.
  6. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby składniki się przegryzły.

Chociaż nie da się ukryć, że makaron z zupek chińskich nie wydaje się być najzdrowszy, to zjedzenie go raz na jakiś czas nie powinno być problemem.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku