PrzepisSałatkiTa sałatka jest hitem domówek. Główny składnik wygląda jak włosy Magdy Gessler

Ta sałatka jest hitem domówek. Główny składnik wygląda jak włosy Magdy Gessler

Salatka z zupek chińskich - Pyszności
Salatka z zupek chińskich - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
03.11.2023 13:46

Chociaż wokół zupek chińskich narosło sporo kontrowersji, to gdy na stole pojawia się ta sałatka, wszyscy zajadają ze smakiem. Jest prosta w przygotowaniu, tania i szybka, dzięki czemu szybko zadomowiła się na imprezach.

Połączenie makaronu z zupek chińskich z warzywami, majonezem i mięsem od lat robi furorę, bijąc się o tytuł imprezowej sałatki roku z gyrosową oraz jarzynową. Niektórzy śmieją się, że ugotowany makaron przypomina im charakterystyczną fryzurę gwiazdy stacji TVN, inni noodle porównują do kultowej fryzury Justina Timberlake'a. Bez względu na to, z kim i z czym może się kojarzyć, każdy szybko sięga po porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z zupek chińskich

Nie musisz sztywno trzymać się przepisu - postaw na takie przyprawy i warzywa, jakie lubisz. Do przyprawienia kurczaka możesz użyć gotowych mieszanek, na przykład do gyrosa. Makaron z zupek możemy zastąpić makaronem ryżowym typu nitki. Natomiast, zamiast piersi kurczaka warto użyć szynki konserwowej.

Składniki:

  • 3 porcje makaronu z zupek chińskich,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona papryka,
  • sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki majonezu.


Sałatka z zupki chińskiej - Pyszności
Sałatka z zupki chińskiej - Pyszności© Licencjodawca

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przełóż do miski i zalej gorącą wodą. Dodaj curry, słodką i ostrą paprykę i przykryj talerzykiem i czekaj, aż zmięknie. Następnie odcedź. Możesz przyprawy zastąpić też gotową mieszanką dołączoną do zupki.
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kawałki, przypraw według uznania i podsmaż na odrobinie oleju.
  3. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy, ogórki i paprykę pokrój w niedużą kostkę. Kapustę pekińską umyj i poszatkuj.
  4. Do miski z makaronem dodaj odsączone i pokrojone warzywa i wymieszaj.
  5. Połącz majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodaj do sałatki. Połącz składniki.
  6. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby składniki się przegryzły.

Chociaż nie da się ukryć, że makaron z zupek chińskich nie wydaje się być najzdrowszy, to zjedzenie go raz na jakiś czas nie powinno być problemem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także