Już nie zawijam gołąbków. Teraz robię je w formie lazanii i rodzina jest zachwycona
Znudziły wam się tradycyjne gołąbki? A może nie macie czasu na ich zawijanie? Mamy dla was idealny przepis na zapiekankę gołąbkową, która jest tak pyszna, że nawet najwięksi smakosze będą zachwyceni.
29.10.2023 16:31
Nadszedł czas na kulinarne odkrycie - zapomnijmy o tradycyjnym zawijaniu gołąbków i przywitajmy genialny przepis na zapiekankę gołąbkową. To rozwiązanie, które nie tylko oszczędza czas, ale również zachwyca smakiem i wyglądem. Jeśli od dłuższego czasu chodziło wam po głowie przyrządzenie gołąbków, ale obawiacie się pracochłonnego zawijania, ten pomysł z pewnością was zachwyci. Przygotowanie jest ekstremalnie proste, a efekt - spektakularny. Przekształćmy klasyczną potrawę w nowoczesne danie, które zasmakuje wszystkim domownikom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smakowity obiad na kilka dni
Jeśli uwielbiacie smak tradycyjnych gołąbków i soczystą lasagne, ten przepis na zapiekankę gołąbkową rozkocha was w sobie. To praktycznie połączenie tych dwóch smaków, ale w wyjątkowo wygodnej i efektownej formie. Zapomnijcie o makaronie, bo w tym daniu zastępujemy go delikatnymi liśćmi kapusty, które obtaczamy w aromatycznym mięsnym farszu. Na sam koniec całość zostaje zalana pomidorowym sosem i zapieczona w piekarniku. Efekt? Smak, którego nie da się opisać słowami. Teraz czas na przepis krok po kroku.
Zapiekanka gołąbkowa - przepis
Zapiekanka gołąbkowa zachwyci was swoim smakiem. Mięciutka kapusta, aromatyczna mięsna masa i sos pomidorowy to połączenie, które idealnie się uzupełnia.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 1,5 kg mielonego mięsa (najlepiej grubo mielonego),
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 średnie cebule,
- 3 jajka,
- Koperek,
- Odrobina cukru,
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Najpierw parzę główkę kapusty tak długo, aż jej liście staną się miękkie. W trakcie gotowania obieram i drobno siekam cebulę, a także myję i kroję koperek. Następnie dodaję te warzywa do mięsa mielonego, wbijam jajka i doprawiam solą. Wszystko dokładnie mieszam.
- Teraz delikatnie oddzielam liście od sparzonej kapusty, usuwając twarde końcówki. Układam kapustę na dnie naczynia żaroodpornego, tworząc podwójną warstwę.
- Na kapuście układam cienką warstwę mięsnego farszu, a następnie znów liście kapusty. Proces ten powtarzam, aż wykorzystam wszystkie składniki, kończąc na warstwie kapusty.
- W osobnej misce mieszam puszkę krojonych pomidorów z odrobiną cukru, solą i pieprzem, a następnie polewam tym sosem, przygotowaną wcześniej zapiekankę.
- Ostatnim krokiem jest włożenie zapiekanki gołąbkowej do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczenie przez około 1,5 godziny. Na ostatnie kilka minut zwiększam temperaturę do 200 stopni, aby uzyskać piękne, rumiane wykończenie.
Teraz możecie cieszyć się wyjątkowym smakiem gołąbków w wygodnej, zapiekanej formie. Gwarantujemy, że to danie zachwyci was i Waszą rodzinę. Odkryjcie nowy wymiar smaku tradycyjnych gołąbków. Smacznego!