Przepis na gołąbki wigilijne z 1914 roku. Sekretem jest gotowanie kapusty w wodzie z niezwykłym dodatkiem

Wśród tych wszystkich nowoczesnych przepisów, warto czasem zatrzymać się przy czymś naprawdę tradycyjnym. I to przez wielkie T - przepis na wigilijne gołąbki, które dzisiaj ci zaprezentujemy, pochodzi aż z 1914 roku. Jesteś ciekawa jak się wtedy przyrządzało tę potrawę? Przeczytaj artykuł. 

ObrazekGołąbki; Foto: Canva

Dzisiejszy artykuł powinien być miodem na serce dla wszystkich zwolenników klasycznego gotowania, którzy w popularnym, nowoczesnym podejściu do wielu tradycyjnych dań upatrują się moralnej, kulinarnej degrengolady.

Po przepis na wigilijne gołąbki sięgnęliśmy bowiem ponad sto lat wstecz - do książki Anieli Owoczyńskiej pod tytułem ,,Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów", wydanej w 1914 roku.

Postna receptura będzie idealna na Wigilię. Pomysł na kolejną z dwunastu potraw - czy może być lepiej? Zobacz przepis i zadecyduj, czy w tym roku uraczysz świątecznych gości gołąbkami z ponad stuletniego przepisu.

Obrazek
Gołąbki wigilijne - Pyszności; foto: Canva

Wigilijne gołąbki z 1914 roku

Składniki:

       
  • główka kapusty
  • 200 g ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 6-8 suszonych grzybów
  • śmietana 18%

Sposób przygotowania:

Z główki kapusty odetnij głąb. Zagotuj w dużym garnku wodę i wrzuć do niej kapustę. Następnie wyjmij ją z wody i zacznij odrywać liście. Jak proponuje autorka przepisu - większe liście możesz przeciąć w połowie.

Pół funta... to znaczy: 200 gramów ryżu sparz w gotującej się wodzie. Następnie odlej ją, wlej czystą i dodaj do garnka 2 łyżki masła i grzyby. Ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw na godzinę by ,,ryż ostygł i napęczniał trochę".

Obrazek
Gołąbki wigilijne - Pyszności; foto: Canva

Czas na zwijanie gołąbków. Pamiętaj - przekazujemy ci dokładny sposób przygotowania z tej stuletniej książki. A więc: na jednej ręce rozłóż kapuściany liść. Drugą nałóż ugotowany farsz. Niezbyt ciasno zawiń kapustę i zawiąż ją sznurkiem.

Garnek wyłóż drzazgami z drewna. Jesteśmy w stanie zrozumieć, że akurat ci się skończyły, dlatego możesz też użyć liścia kapusty. Na nim ułóż zwinięte ruloniki. Zalej wodą, dodaj łyżkę masła i duś dwie godziny. Kiedy woda w dużej części wyparuje, dolej jeszcze śmietany.

Podawaj z ,,rumianym masłem i poszatkowaną cebulą". Doskonale smakują również z sosem koperkowym lub... ogórkowym. Smacznego!

A poniżej coś nieco mniej tradycyjnego, za to równie idealnego na Wigilię. Prosto z naszego kanału na YouTube. 

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita