Przepis na gołąbki wigilijne z 1914 roku. Sekretem jest gotowanie kapusty w wodzie z niezwykłym dodatkiem

Wśród tych wszystkich nowoczesnych przepisów, warto czasem zatrzymać się przy czymś naprawdę tradycyjnym. I to przez wielkie T - przepis na wigilijne gołąbki, które dzisiaj ci zaprezentujemy, pochodzi aż z 1914 roku. Jesteś ciekawa jak się wtedy przyrządzało tę potrawę? Przeczytaj artykuł. 

ObrazekGołąbki; Foto: Canva

Dzisiejszy artykuł powinien być miodem na serce dla wszystkich zwolenników klasycznego gotowania, którzy w popularnym, nowoczesnym podejściu do wielu tradycyjnych dań upatrują się moralnej, kulinarnej degrengolady.

Po przepis na wigilijne gołąbki sięgnęliśmy bowiem ponad sto lat wstecz - do książki Anieli Owoczyńskiej pod tytułem ,,Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów", wydanej w 1914 roku.

Postna receptura będzie idealna na Wigilię. Pomysł na kolejną z dwunastu potraw - czy może być lepiej? Zobacz przepis i zadecyduj, czy w tym roku uraczysz świątecznych gości gołąbkami z ponad stuletniego przepisu.

Obrazek
Gołąbki wigilijne - Pyszności; foto: Canva

Wigilijne gołąbki z 1914 roku

Składniki:

       
  • główka kapusty
  • 200 g ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 6-8 suszonych grzybów
  • śmietana 18%

Sposób przygotowania:

Z główki kapusty odetnij głąb. Zagotuj w dużym garnku wodę i wrzuć do niej kapustę. Następnie wyjmij ją z wody i zacznij odrywać liście. Jak proponuje autorka przepisu - większe liście możesz przeciąć w połowie.

Pół funta... to znaczy: 200 gramów ryżu sparz w gotującej się wodzie. Następnie odlej ją, wlej czystą i dodaj do garnka 2 łyżki masła i grzyby. Ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw na godzinę by ,,ryż ostygł i napęczniał trochę".

Obrazek
Gołąbki wigilijne - Pyszności; foto: Canva

Czas na zwijanie gołąbków. Pamiętaj - przekazujemy ci dokładny sposób przygotowania z tej stuletniej książki. A więc: na jednej ręce rozłóż kapuściany liść. Drugą nałóż ugotowany farsz. Niezbyt ciasno zawiń kapustę i zawiąż ją sznurkiem.

Garnek wyłóż drzazgami z drewna. Jesteśmy w stanie zrozumieć, że akurat ci się skończyły, dlatego możesz też użyć liścia kapusty. Na nim ułóż zwinięte ruloniki. Zalej wodą, dodaj łyżkę masła i duś dwie godziny. Kiedy woda w dużej części wyparuje, dolej jeszcze śmietany.

Podawaj z ,,rumianym masłem i poszatkowaną cebulą". Doskonale smakują również z sosem koperkowym lub... ogórkowym. Smacznego!

A poniżej coś nieco mniej tradycyjnego, za to równie idealnego na Wigilię. Prosto z naszego kanału na YouTube. 

Wybrane dla Ciebie

"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni
Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Te placki zrobisz w 10 minut. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny
Te placki zrobisz w 10 minut. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza