PrzepisProste przepisyZ resztek ziemniaków i mięsa wyczarowała prawdziwe cudo. Pyszny obiad za grosze

Z resztek ziemniaków i mięsa wyczarowała prawdziwe cudo. Pyszny obiad za grosze

Gniazdka ziemniaczane
Gniazdka ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

29.10.2023 09:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Aby przygotować smaczny obiad, wcale nie musimy wydawać fortuny, wystarczy odrobina kreatywności i... resztki, które zalegają w kącie lodówki. Kasia podzieliła się genialnym pomysłem na ziemniaczane gniazdka z mięsnym farszem. Na sam widok cieknie ślinka.

Ile razy zdarzyło ci się zapomnieć o resztach z poprzedniego obiadu. Zepchnięte gdzieś na koniec lodówki czekały wiele dni, by ktoś dał im drugie życie, aż w końcu psuły się i lądowały w koszu. Rocznie Polacy marnują ok. 5 milionów ton żywności. Aby to zmienić, musimy zacząć od siebie. Katarzyna podzieliła się świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek jedzenia.

"Po niedzielnym obiedzie zostały mi ziemniaki, fasola, mięso, warzywa, ser. Dodatkowo w lodówce znalazłam resztę koncentratu pomidorowego, ser, niecałą cebulę. Z tych produktów zrobiłam zapiekane kluski z purée z ziemniaków i fasoli nadziewane mięsem z marchewką" - pisze Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gniazdka ziemniaczane - przepis krok po kroku

Wypełnienie:

  • 1 łyżka masła lekko solonego,
  • 2 plastry karkówki (można użyć innego mięsa, np. z rosołu, schabu, mielonego – ok. 350 g),
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki wody,
  • mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki:

  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • pół puszki białej fasoli,
  • 30 g masła lekko solonego pokrojonego w kostkę,
  • 1 żółtko, łyżka koperku lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztop masło i zeszklij cebulkę. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i wlej na patelnię do cebulki. Posyp większą szczypta soli i pieprzu.
  2. Dodaj pokrojone mięso i marchewkę, wymieszaj. Całość duś ok. 10 min. Dopraw do smaku.
  3. Do ziemniaków dodaj masło, żółtko, koperek i fasolę. Rozgnieć na gładkie purée. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
  4. Z masy uformuj 5-6 kulek (najlepiej zrobić to nawilżonymi rękoma), połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszcz je i łyżką zrób dziurkę.
  5. Piecz 5 min w temp. 180 stopni. Następnie nadziewaj ziemniaczane kluski przygotowanym farszem.
  6. Całość posyp startym serem. Piecz 10-15 min w temp. 180 stopni. Ja danie podałam z surówką z białej kapusty.
Źródło artykułu:Kwelka Gotuje
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także