Z resztek ziemniaków i mięsa wyczarowała prawdziwe cudo. Pyszny obiad za grosze

Aby przygotować smaczny obiad, wcale nie musimy wydawać fortuny, wystarczy odrobina kreatywności i... resztki, które zalegają w kącie lodówki. Kasia podzieliła się genialnym pomysłem na ziemniaczane gniazdka z mięsnym farszem. Na sam widok cieknie ślinka.

Gniazdka ziemniaczaneGniazdka ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Ile razy zdarzyło ci się zapomnieć o resztach z poprzedniego obiadu. Zepchnięte gdzieś na koniec lodówki czekały wiele dni, by ktoś dał im drugie życie, aż w końcu psuły się i lądowały w koszu. Rocznie Polacy marnują ok. 5 milionów ton żywności. Aby to zmienić, musimy zacząć od siebie. Katarzyna podzieliła się świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek jedzenia.

"Po niedzielnym obiedzie zostały mi ziemniaki, fasola, mięso, warzywa, ser. Dodatkowo w lodówce znalazłam resztę koncentratu pomidorowego, ser, niecałą cebulę. Z tych produktów zrobiłam zapiekane kluski z purée z ziemniaków i fasoli nadziewane mięsem z marchewką" - pisze Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Gniazdka ziemniaczane - przepis krok po kroku

Wypełnienie:

  • 1 łyżka masła lekko solonego,
  • 2 plastry karkówki (można użyć innego mięsa, np. z rosołu, schabu, mielonego – ok. 350 g),
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki wody,
  • mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki:

  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • pół puszki białej fasoli,
  • 30 g masła lekko solonego pokrojonego w kostkę,
  • 1 żółtko, łyżka koperku lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztop masło i zeszklij cebulkę. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i wlej na patelnię do cebulki. Posyp większą szczypta soli i pieprzu.
  2. Dodaj pokrojone mięso i marchewkę, wymieszaj. Całość duś ok. 10 min. Dopraw do smaku.
  3. Do ziemniaków dodaj masło, żółtko, koperek i fasolę. Rozgnieć na gładkie purée. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
  4. Z masy uformuj 5-6 kulek (najlepiej zrobić to nawilżonymi rękoma), połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszcz je i łyżką zrób dziurkę.
  5. Piecz 5 min w temp. 180 stopni. Następnie nadziewaj ziemniaczane kluski przygotowanym farszem.
  6. Całość posyp startym serem. Piecz 10-15 min w temp. 180 stopni. Ja danie podałam z surówką z białej kapusty.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat