PrzepisProste przepisyZ resztek ziemniaków i mięsa wyczarowała prawdziwe cudo. Pyszny obiad za grosze
Z resztek ziemniaków i mięsa wyczarowała prawdziwe cudo. Pyszny obiad za grosze
Aby przygotować smaczny obiad, wcale nie musimy wydawać fortuny, wystarczy odrobina kreatywności i... resztki, które zalegają w kącie lodówki. Kasia podzieliła się genialnym pomysłem na ziemniaczane gniazdka z mięsnym farszem. Na sam widok cieknie ślinka.
Gniazdka ziemniaczane
29.10.2023 09:33
Ile razy zdarzyło ci się zapomnieć o resztach z poprzedniego obiadu. Zepchnięte gdzieś na koniec lodówki czekały wiele dni, by ktoś dał im drugie życie, aż w końcu psuły się i lądowały w koszu. Rocznie Polacy marnują ok. 5 milionów ton żywności. Aby to zmienić, musimy zacząć od siebie. Katarzyna podzieliła się świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek jedzenia.
"Po niedzielnym obiedzie zostały mi ziemniaki, fasola, mięso, warzywa, ser. Dodatkowo w lodówce znalazłam resztę koncentratu pomidorowego, ser, niecałą cebulę. Z tych produktów zrobiłam zapiekane kluski z purée z ziemniaków i fasoli nadziewane mięsem z marchewką" - pisze Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gniazdka ziemniaczane - przepis krok po kroku
Wypełnienie:
- 1 łyżka masła lekko solonego,
- 2 plastry karkówki (można użyć innego mięsa, np. z rosołu, schabu, mielonego – ok. 350 g),
- 2 marchewki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki wody,
- mała cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki:
- 3 ugotowane ziemniaki,
- pół puszki białej fasoli,
- 30 g masła lekko solonego pokrojonego w kostkę,
- 1 żółtko, łyżka koperku lub natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- ser do posypania.
Sposób przygotowania:
- Na patelni roztop masło i zeszklij cebulkę. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i wlej na patelnię do cebulki. Posyp większą szczypta soli i pieprzu.
- Dodaj pokrojone mięso i marchewkę, wymieszaj. Całość duś ok. 10 min. Dopraw do smaku.
- Do ziemniaków dodaj masło, żółtko, koperek i fasolę. Rozgnieć na gładkie purée. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
- Z masy uformuj 5-6 kulek (najlepiej zrobić to nawilżonymi rękoma), połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszcz je i łyżką zrób dziurkę.
- Piecz 5 min w temp. 180 stopni. Następnie nadziewaj ziemniaczane kluski przygotowanym farszem.
- Całość posyp startym serem. Piecz 10-15 min w temp. 180 stopni. Ja danie podałam z surówką z białej kapusty.