PrzepisProste przepisyZ resztek ziemniaków i mięsa wyczarowała prawdziwe cudo. Pyszny obiad za grosze

Z resztek ziemniaków i mięsa wyczarowała prawdziwe cudo. Pyszny obiad za grosze

Gniazdka ziemniaczane
Gniazdka ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta
29.10.2023 09:33

Aby przygotować smaczny obiad, wcale nie musimy wydawać fortuny, wystarczy odrobina kreatywności i... resztki, które zalegają w kącie lodówki. Kasia podzieliła się genialnym pomysłem na ziemniaczane gniazdka z mięsnym farszem. Na sam widok cieknie ślinka.

Ile razy zdarzyło ci się zapomnieć o resztach z poprzedniego obiadu. Zepchnięte gdzieś na koniec lodówki czekały wiele dni, by ktoś dał im drugie życie, aż w końcu psuły się i lądowały w koszu. Rocznie Polacy marnują ok. 5 milionów ton żywności. Aby to zmienić, musimy zacząć od siebie. Katarzyna podzieliła się świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek jedzenia.

"Po niedzielnym obiedzie zostały mi ziemniaki, fasola, mięso, warzywa, ser. Dodatkowo w lodówce znalazłam resztę koncentratu pomidorowego, ser, niecałą cebulę. Z tych produktów zrobiłam zapiekane kluski z purée z ziemniaków i fasoli nadziewane mięsem z marchewką" - pisze Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gniazdka ziemniaczane - przepis krok po kroku

Wypełnienie:

  • 1 łyżka masła lekko solonego,
  • 2 plastry karkówki (można użyć innego mięsa, np. z rosołu, schabu, mielonego – ok. 350 g),
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki wody,
  • mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki:

  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • pół puszki białej fasoli,
  • 30 g masła lekko solonego pokrojonego w kostkę,
  • 1 żółtko, łyżka koperku lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztop masło i zeszklij cebulkę. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i wlej na patelnię do cebulki. Posyp większą szczypta soli i pieprzu.
  2. Dodaj pokrojone mięso i marchewkę, wymieszaj. Całość duś ok. 10 min. Dopraw do smaku.
  3. Do ziemniaków dodaj masło, żółtko, koperek i fasolę. Rozgnieć na gładkie purée. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
  4. Z masy uformuj 5-6 kulek (najlepiej zrobić to nawilżonymi rękoma), połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszcz je i łyżką zrób dziurkę.
  5. Piecz 5 min w temp. 180 stopni. Następnie nadziewaj ziemniaczane kluski przygotowanym farszem.
  6. Całość posyp startym serem. Piecz 10-15 min w temp. 180 stopni. Ja danie podałam z surówką z białej kapusty.
Źródło artykułu:Kwelka Gotuje
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także