Z resztek ziemniaków i mięsa wyczarowała prawdziwe cudo. Pyszny obiad za grosze

Aby przygotować smaczny obiad, wcale nie musimy wydawać fortuny, wystarczy odrobina kreatywności i... resztki, które zalegają w kącie lodówki. Kasia podzieliła się genialnym pomysłem na ziemniaczane gniazdka z mięsnym farszem. Na sam widok cieknie ślinka.

Gniazdka ziemniaczaneGniazdka ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Ile razy zdarzyło ci się zapomnieć o resztach z poprzedniego obiadu. Zepchnięte gdzieś na koniec lodówki czekały wiele dni, by ktoś dał im drugie życie, aż w końcu psuły się i lądowały w koszu. Rocznie Polacy marnują ok. 5 milionów ton żywności. Aby to zmienić, musimy zacząć od siebie. Katarzyna podzieliła się świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek jedzenia.

"Po niedzielnym obiedzie zostały mi ziemniaki, fasola, mięso, warzywa, ser. Dodatkowo w lodówce znalazłam resztę koncentratu pomidorowego, ser, niecałą cebulę. Z tych produktów zrobiłam zapiekane kluski z purée z ziemniaków i fasoli nadziewane mięsem z marchewką" - pisze Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Gniazdka ziemniaczane - przepis krok po kroku

Wypełnienie:

  • 1 łyżka masła lekko solonego,
  • 2 plastry karkówki (można użyć innego mięsa, np. z rosołu, schabu, mielonego – ok. 350 g),
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki wody,
  • mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki:

  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • pół puszki białej fasoli,
  • 30 g masła lekko solonego pokrojonego w kostkę,
  • 1 żółtko, łyżka koperku lub natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztop masło i zeszklij cebulkę. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i wlej na patelnię do cebulki. Posyp większą szczypta soli i pieprzu.
  2. Dodaj pokrojone mięso i marchewkę, wymieszaj. Całość duś ok. 10 min. Dopraw do smaku.
  3. Do ziemniaków dodaj masło, żółtko, koperek i fasolę. Rozgnieć na gładkie purée. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
  4. Z masy uformuj 5-6 kulek (najlepiej zrobić to nawilżonymi rękoma), połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszcz je i łyżką zrób dziurkę.
  5. Piecz 5 min w temp. 180 stopni. Następnie nadziewaj ziemniaczane kluski przygotowanym farszem.
  6. Całość posyp startym serem. Piecz 10-15 min w temp. 180 stopni. Ja danie podałam z surówką z białej kapusty.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇