Świąteczna szynka z miodową glazurą

Świąteczna szynka z miodową glazurą to błyskawiczny i sprawdzony przepis na pyszną ucztę dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się jako propozycja świąteczna. Od samego patrzenia cieknie nam ślinka!

Obrazek
Pyszności

Warto w tym miejscu podkreślić, że aby święta były udane, należy stawiać na sprawdzone i smaczne produkty. I taką szynkę pieczoną możesz kupić online w „Pieczone&Wędzone”. Wybierając wędliny tej marki, masz pewność, że kupujesz produkt najwyższej jakości z hodowli bez antybiotyków.

Składniki:

  1. 1 kg szynka pieczona Pieczone&Wędzone
  2. 1/2 szkl. cukier trzcinowy
  3. 1/2 szkl. miód
  4. 3 łyżki musztarda miodowa
  5. 1/2 łyżeczki goździki mielone
  6. 1/2 łyżeczki cynamon mielony
  7. 4 ząbki czosnek
  8. 50 ml alkohol koniak/cointreau
  9. 1 szt. pomarańcza
  10. 50 g masło

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania glazury. W tym celu połącz ze sobą na palniku: cukier trzcinowy, miód, sok z pomarańczy, koniak lub cointreau (opcjonalnie), musztardę miodową, czosnek, mielone goździki i cynamon, skórkę z pomarańczy oraz masło. Gotuj 10-15 minut.

Obrazek

2. W międzyczasie zajmij się szynką. Przy pomocy noża pozbądź się skóry z jednej strony.

Obrazek

3. Następnie ponacinaj szynkę w kratkę i powbijaj w nią goździki.

Obrazek

4. Przełóż mięso do formy do pieczenia i rozprowadź na nim glazurę. Teraz wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 220 stopni). Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia polać szynkę glazurą minimum dwa razy.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane
Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane