PrzepisŚwiąteczna szynka z miodową glazurą

Świąteczna szynka z miodową glazurą

Świąteczna szynka z miodową glazurą to błyskawiczny i sprawdzony przepis na pyszną ucztę dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się jako propozycja świąteczna. Od samego patrzenia cieknie nam ślinka!

Świąteczna szynka z miodową glazurą
Pyszności

16.12.2020 15:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warto w tym miejscu podkreślić, że aby święta były udane, należy stawiać na sprawdzone i smaczne produkty. I taką szynkę pieczoną możesz kupić online w „Pieczone&Wędzone”. Wybierając wędliny tej marki, masz pewność, że kupujesz produkt najwyższej jakości z hodowli bez antybiotyków.

Składniki:

  1. 1 kg szynka pieczona Pieczone&Wędzone
  2. 1/2 szkl. cukier trzcinowy
  3. 1/2 szkl. miód
  4. 3 łyżki musztarda miodowa
  5. 1/2 łyżeczki goździki mielone
  6. 1/2 łyżeczki cynamon mielony
  7. 4 ząbki czosnek
  8. 50 ml alkohol koniak/cointreau
  9. 1 szt. pomarańcza
  10. 50 g masło

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania glazury. W tym celu połącz ze sobą na palniku: cukier trzcinowy, miód, sok z pomarańczy, koniak lub cointreau (opcjonalnie), musztardę miodową, czosnek, mielone goździki i cynamon, skórkę z pomarańczy oraz masło. Gotuj 10-15 minut.

Obraz

2. W międzyczasie zajmij się szynką. Przy pomocy noża pozbądź się skóry z jednej strony.

Obraz

3. Następnie ponacinaj szynkę w kratkę i powbijaj w nią goździki.

Obraz

4. Przełóż mięso do formy do pieczenia i rozprowadź na nim glazurę. Teraz wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 220 stopni). Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia polać szynkę glazurą minimum dwa razy.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz