Zapiekany bakłażan w sosie marinara

Dziś przygotowaliśmy prawdziwą ucztę. W roli głównej wystąpi bakłażan, którego najpierw nafaszerowaliśmy pomidorem i mozzarellą, a następnie zapiekliśmy w domowej roboty sosie marinara. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu idealnego sosu pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Składniki:

  1. 600 g pomidory krojone
  2. 1 szt. cebula
  3. 3 łyżki bułka tarta
  4. 2-3 ząbki czosnek
  5. 1 garść liście bazylii
  6. 3 łyżki miód
  7. 1 łyżka sól morska
  8. 1 szt. bakłażan
  9. 1 szt. pomidor
  10. 2 szt. ser mozzarella w zalewie
  11. 1/3 szkl. ser parmezan

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz w blenderze próżniowym: pomidory krojone, cebulę, czosnek, liście bazylii, sól morską oraz miód.

Obrazek

2. Gotowy sos zredukuj na palniku.

Obrazek

3. W międzyczasie ponacinaj bakłażana tak, aby powstały kieszonki. Następnie dopraw go przy pomocy soli i umieść w każdej przegródce plastry pomidora, mozzarrellę i liście bazylii.

Obrazek

4. Rozprowadź sos w formie do pieczenia. Na środku połóż nafaszerowanego bakłażana i polej oliwą z oliwek. Teraz przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Po tym czasie usuń folię, posyp warzywo parmezanem i bułką tartą. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy